Ha gyakran sétáltatod a kutyusodat, szinte elkerülhetetlen, hogy valamikor megsérüljön, ezért elengedhetetlen a felkészültség. Bár soha nem szeretnénk, hogy kedvenceinknek valami baja essen, sajnos nem lehet minden veszélyt elkerülni a séta során.

Egy séta alatt sok minden történhet. A kutyus elvághatja a lábát, valami megcsípheti vagy akár ki is ficamodhat a lába. Ebben a cikkben áttekintjük a leggyakoribb sérüléseket és segítünk felkészülni arra az esetre, ha kutyusodnak elsősegélyt kell nyújtanod.

 

Elsősegély csomag

Ha eddig nem vittél volna magaddal táskát kutyasétáltatás közben, itt az ideje, hogy elkezdd! Készíts össze egy elsősegély-csomagot, ami kényelmesen elfér a hátizsákodban/táskádban.

Ami mindenképp legyen a csomagban: alkoholos törlőkendő a sebek tisztításához, csipeszek az idegen tárgyak eltávolításához, Benadryl fájdalomcsillapítóként, géz a sebek leragasztásához, valamint egy antibakteriális fájdalomcsillapító kenőcs. Egy hordozható itatótálat is érdemes magaddal vinni, nagyon jól jöhet egy hosszabb sétánál.

 

Rovarcsípések és harapások

Éppúgy, mint minket, a kutyákat is nagyon irritálhatja a rovarcsípés vagy méhcsípés, és séta közben könnyen előfordulhat egy ilyen baleset.

Ha a kutyát megcsípte valami, néhány egyszerű trükkel enyhíteni tudod a fájdalmát. Ha a fullánk a kutyus bőrében maradt, távolítsd el egy csipesszel óvatosan. Érdemes kenőccsel bekenni a csípés helyét.

 

Vágások és mancssérülések

Hiába edződtek meg a kutyusok mancsai a gyakori séták alatt, sajnos így is hajlamosak sebeket szerezni. Egy darab üvegszilánk vagy akár egy rettenetesen éles fűszál is okozhat vágásokat a mancson.

Ha látod, hogy kutyusod fájlalja a mancsait, azonnal nézd meg közelebbről. Nézd meg, hogy beszorult-e oda valami idegen tárgy és ha igen, akkor csipesszel távolítsd el. Tisztítsd és fertőtlenítsd a sérülés helyét és kötözd is be egyből!

Szerencsére a kutyák nagyon jól járnak három lábbal is, így könnyedén haza tudtok menni a sérülés után is. Ha kistestű kutyusod van, vagy még kölyök, érdemes inkább kézben hazavinni, nehogy jobban rásérüljön.

 

Rándulások és ficamok

Ha kutyusod rendkívül izgatott lesz a séta közben, vagy ha sokat jártok túrázni, akkor előfordulhat, hogy megrándul vagy megerőlteti a lábát. Ha sántikálni kezd séta közben, nézd meg, hogy feldagadt-e a lába vagy sem. Ha igen, akkor valószínűleg ficamról van szó vagy túlzottan megerőltette a lábát.

Ilyenkor nézd meg a mancsait is, hiszen lehet, hogy azért sántikál, mert belelépett valamibe. Sajnos ilyenfajta sérülésnél a helyszínen nem tudsz kutyusodon segíteni, azonnal haza kell menni és otthon kell kipihennie a balesetet.

 

Hőguta (nyáron)

A kutyák testhőmérséklete alapból magasabb, mint az embereké, és a vastag bundát még nem is említettük! Ha egy forró nyári napon sétáltatod kedvencedet, mindig vigyél magaddal sok, friss, hideg vizet és tartsatok ivószüneteket egy árnyékos helyen.

Ha kutyusod lelassul, túlzottan liheg vagy nyáladzani kezd, akkor már a kimerültség jeleit mutatja kedvenced. Ilyenkor a legközelebbi árnyékos helyre húzódjatok le és adj kutyusodnak sok-sok vizet.

Egy nedves ronggyal vagy törölközővel is lehűtheted kedvencedet a nyári melegben séta közben. Tedd a rongyot a hasa és nyaka köré. Ha a kutyus meg tudja hordani és nem esik le róla, akkor sétáltasd úgy, hogy a vizes ruha végig rajta legyen.

Senki sem akarja a kutyusát sérülten látni, a forróságtól és kimerültségtől a kutyák figyelmetlenebbek lehetnek, így nagyobb esély van a sérülésre is. Ebben az esetben azonnal induljatok haza!

Ha akkora kutyusod van, hogy könnyen elbírod, akkor inkább vidd haza kézben vagy kérj meg valakit, hogy jöjjenek értetek autóval. Legyen nálad egy elsősegély-csomag minden séta alkalmával, így biztosan tudsz enyhíteni kutyusod fájdalmán, ha esetleg megsérülne.

Ne felejtsd el tájékoztatni az állatorvost a történtekről, lehet, hogy javasolni fogja az orvosi vizsgálatot is a hallottak alapján. Ezzel a tudással most már bátran útnak indulhatsz kedvenceddel! Ha bekövetkezne a baj, már tudni fogod mit kell tenned és a megfelelő eszközök is nálad lesznek!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény