Gratulálunk; várandós vagy! Talán úgy tűnhet, hogy a teendőlistád már így is kilóméterhosszú, de a kutyád felkészítése egy kisbaba érkezésére, a listád élén kell hogy szerepeljen.

Hazahozni egy kisbabát egy kutya mellé stresszes lehet a kutyusnak és a gazdninak is egyaránt. Négylábúd már hozzászokhatott, hogy a figyelem középpontjában van, de most hirtelen versenyeznie kell, hogy elnyerje a figyelmetek egy evő, alvó, síró, bekakiló kisemberrel szemben, akit még sohasem látott vagy szagolt korábban.

A minél simább átmenet kulcsa mindenki számára az, hogy ha hónapokkal a baba érkezése előtt gondoskodtok az előkészületekről. Itt van néhány egyszerű tipp még a nagy nap előtt.

Taníts egy öreg kutyának új trükköket

A kutyád néhány szokása, és viselkedése, ami most még cukinak tűnhet, aggasztó lehet, amikor megérkezik a baba. Bár, akárhány éves is a kutyád, sosem túl idősek ahhoz, hogy türelemmel, dicsérettel, és jutalomfalatokkal leszoktassuk őket a rossz szokásaikról.

A kutyád szeret egész nap a fotelben henyélni? Bátorítsd arra, hogy inkább a fekhelyét használja pihenésre. Dugd el a játékait, vagy jutalomfalatokat a fekhelyén, amikor nem figyel, hogy megtanulja: az az ő helye.

A kutyád megugat mindenkit, aki elmegy a ház előtt? Húzd be a függönyt, vagy helyezd máshova a bútorokat, hogy nehezebben tudjon kilátni az ablakon, így a járókelők nem lesznek annyira zavaróak számára.

Ha előszeretettel ugrál rád, vagy a látogatókra, azzal, hogy megjutalmazod a figyelmeddel ahogy beteszed a lábad az ajtón, nem fog megváltozni a viselkedése. Tanítsd meg neki, hogy az egyetlen módja, hogy elnyerje a figyelmed az, ha türelmesen megvárja amíg beérsz és leülsz .

Sétáltasd meg

Egy új családtag azt is jelenti, hogy kutyusod séta menetrendjét át kell rendezni. A kutyák szeretik az állandóságot, ha a mozgásról, és a pisiszünetekről van szó. Még a baba érkezése előtt kezdd el az új napirendje szerint sétáltani, hogy a kutyusod (és a húgyhólyagja) hozzá tudjon szokni.

Ha az a terved, hogy a kutyád úgy sétáltatod, hogy közben tolod a babakocsit is, még a baba érkezése előtt kezdj el gyakorolni. Így, hogy még nem kell aggódnod a baba miatt, nyugodtan taníthatod a kutyádat, hogy ne rángassa a pórázt mikor babakocsival vagy. Így a babakocsi méretéhez is hozzászokhat, ezáltal a kocsi kereke nem fogja bekapni a farkát vagy a cuki kis mancsát.

Készítsd elő a bébiszobát

A kisbaba szobája egy teljesen új terület lesz a kutyusodnak. Az új bútorok, új szagok, és új tevékenységek nagy változást jelentenek a kutyádnak. Hogy megkönnyítsd ezt az átalakulást, gondold végig annak a lehetőségét, hogy minél előbb elkészítsétek a gyerekszobát. Minél előbb álljon készen a gyerekágy, és minden gyerekbútor, hogy a négylábú kedvenced hozzá tudjon szokni, mielőtt a kisbaba érkezésével még több stressz érné.

Ugyanakkor most jött el az idő, hogy felállítsd a szabályokat a gyerekszobával kapcsolatban. Ha egyáltalán nem akarod, hogy a kutyád betegye a lábát a szobába, tanítsd meg rá, hogy a szoba területe „tiltott zóna” azzal, hogy egy babaráccsal eltorlaszolod az útját. Ha nem bánod, ha a kutyus bejár a gyerekszobába, betehetsz egy kutya fekvőhelyet a sarokba, hogy kényelmes legyen neki az új helyen.

Mutasd meg neki az új szagokat

Egy kisbaba érkezése sok új szagot jelent a kutyusodnak. Használj babahintőport, babaolajat, egy kis babaszappant, és sampont a bőrödön, hogy kutyusod hozzászokjon az új szagokhoz mielőtt a kisember megérkezik.

A baba illatát is jó ha megmutatod a kutyádnak, mielőtt hazahozzátok a kórházból. Ha hazahozod a kis takaróját, vagy böfiztetőjét a kutyusodnak az segít neki, hogy felkészüljön az érkezésére. A legfontosabb, hogy ne hagyd, hogy elvegye magát az anyagot; csak hagyd, hogy távolabbról megszagolja, mivel meg kell értenie, hogy az új illat a tiéd. Ez lehet az első lépés, hogy megtanítsd ölebednek, hogy tisztelje a kisbabát.

Kérj segítséget profiktól

Még akkor is, ha minden tippet alkalmaztál a baba érkezése előtt, az első néhány nap a hazajövetel után hektikus lehet, a ház tele vendégekkel, és jót akaró ismerősökkel, őrült napirend, és rengeteg izgalom. Ha elakadnál, vagy bizonytalan vagy, hogy hogyan szoktasd hozzá kutyusod a kisbaba érkezéséhez, akkor kérd ki kutyaoktató szakértők tanácsát is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28194 vélemény