Mindig keresed az izgalmas, egyszerű és szórakoztató tevékenységeket, amivel lefoglalhatod a kutyádat? Nem csoda, hiszen a kutya érdeklődését felkelteni nem mindig olyan egyszerű dolog, viszont a sok ötletelés közben te már sokkal jobban elfáradhatsz és a kedves is elmehet esetleges játékoktól.

Mi most összeállítottunk neked 33 dolgot, amivel garantáltan felkelted a kutyád érdeklődését. Ráadásul a házat sem kell elhagynod, hiszen ezek mind benti tevékenységek.

Először is említsük meg, miért is olyan fontos a kutyát folyamatos mozgásban tartani! Egy unott kutya hamar bajba kerülhet. Az állatok számára a gazdák jelentik a fő szórakozás forrást, így, ha elhanyagolják őket, könnyen lehet, hogy feltalálják magukat és olyan dolgokat csinálnak, ami a gazdiknak nagy fejfájást okozhat (pl.: cipőrágcsálás, függönytépés stb.)

Ennek a valószínűsége viszont egyre jobban csökken, ha minden nap szánunk időt a kutyára. Játszunk velük egy nap akár többször is! A kutatók körében is egyre elismertebb a tény, miszerint a játék kiemelkedően fontos szerepet játszik a kutyák életében.

1. „Találd meg a jutalomfalatot” játék

A legegyszerűbben szaglást igénylő játékokkal fáraszthatod le kutyádat. Amint megtanítasz nekik pár egyszerű szimatolás alapú játékot máris nagyban hozzájárulsz szellemi fejlődésükhöz, hiszen a kutyáknak ez mentálisan nagyon fárasztó tud lenni, de minél többször játszanak ilyet, annál jobban bírják a gyűrődést.

Fogj egy kis jutalomfalatot, helyezd el a szoba valamelyik pontjában, és engedd, hogy kutyád ezt végignézze! Majd adj jelet a kutyádnak, amiből rájön, hogy bizony eljött az ideje a keresésnek. A kutatás során mindig bíztasd, sikeres találatnál pedig dicsérd minél többet. Ha már biztos vagy abban, hogy a kutyád egyből veszi a jelet, akkor egy következő szintre is léphet a játék. Nehezítésnek rejtsd el a falatot egy másik szobában, és rakd például a szőnyeg alá (ilyenkor ugyanis elengedhetetlen a szimatolás, mert a jutalomfalatka nem látható helyen van)!

2. Játszatok itt-a-piros-hol-a-pirost

Ez egy kiváló gondolkodtató feladat a kutyusok számára. A játék nagyon egyszerű, biztosan jól ismeritek, de azért gyorsan összefoglaljuk a szabályokat: Mutass a kutyának egy jutalomfalatot, majd helyezd 3 pohár közül az egyik alá, és keverd össze jó alaposan a poharakat. Ez nemcsak az agymunkát serkenti, hanem a kutya probléma megoldó képességére is jótékony hatással van.

3. Tanítsd meg a kutyát, hogy pakolja el a játékait

Amennyiben a kutya összes játékát egy dobozban tárolod, akkor nagyon könnyen megtaníthatod kedvencedet a rendrakásra. Tudjuk, hogy nem hangzik egy mókás játéknak, de hidd el nagyon sok szórakoztató dolog bukkan fel a tanítás során. Egy kutyának mindig megnő az önbizalma, ha megtanul egy új trükköt!

Ha a kutyád már jól ismeri a „dobd el” parancsot, akkor még egyszerűbb a dolgod, csupán mutasd meg neki a pontos helyet is, ahová játékait ledobhatja. A dicséret és az ismétlés ilyen folyamatok során elengedhetetlen. Idővel elmondhatod majd mindenkinek, hogy van egy olyan csodakutyád, aki eltakarít maga után!

4. Szerezz be egy töltött KONG játékot

Ezzel aztán egy időre lefoglalod a kutyádat, neked viszont annál kevesebb dolgod van vele. Csak töltsd meg a kutya kedvenc ételeivel, jutalomfalatjával ezt a játékot! Lefagyaszthatsz benne mogyoróvajat is akár, de ha a megszokott nasiknál maradsz azzal sem lesz probléma.

A KONG roppant hasznos olyan esetekben, amikor neked nincs időd a kutyára, viszont szeretnéd a napi játékidejét megadni neki. Rakd be ezt a töltött kongot a fagyasztóba éjszakára, majd tedd ki a kutyának mielőtt mész a munkába. Egy ilyen fagyasztott csoda elmajszolása akár fél órába is telhet a kutyáknak viszont, ha teljesen teletöltöd akkor ennél sokkal tovább lefoglalod kedvenced.

Tudni kell, hogy ezek a játékok nem mérgezők, szinte elpusztíthatatlanok, illetve nyugodtan mosható mosogatógépben is.

5. Kötélhúzás

Roppant hasznos időtöltés a kötélhúzás is, ha a kutyáddal szeretnél kicsit játszani. Mentálisan és fizikálisan is edzed vele a kutyát, és mivel nem igényel nagy teret, így könnyen kivitelezhető a lakásban is.

Sokan állítják, hogy a kötélhúzás az agresszióra neveli a kutyákat, ezzel viszont mi nem értünk egyet. Ha nyerni hagyod a kutyát attól ő még nem válik a domináns taggá, és nem is fogja magáról azt hinni, hogy te már nem állsz felette. Sőt, ha nyerni hagyod a kutyát akkor sokkal több kedvük lesz tovább játszani. Kutatások már igazolták azt is, hogy az olyan kutyák, akik rendszeresen játszanak kötélhúzást, sokkal szófogadóbbak és önbizalmuk is nagyobb.

Játék során új dolgokat taníthatsz a kutyának, mint például „ha a fogad hozzáér a kezemhez akkor vége a játéknak”.

6. Tanítsd meg a kutyát, hogy segítsen a házimunkával

A kutyák imádják, ha van tennivaló. Még akkor is ha olyan apróságról beszélünk, mint a papucs visszahozása. Sokkal hasznosabbnak érzik magukat, ha bevonod őket is a házimunkába.

Ha le akarod nyűgözni a barátaidat, akkor tanítsd meg a kedvencedet arra, hogy a hűtőből hozzon neked valamit. Csomózz egy törölközőt a hűtőajtóra, így könnyebb lesz a kutyának kinyitni a hűtőt. Ha még ez sem elegendő és szeretnél még több segítséget, akkor nyugodtan tanítsd egyéb napi házimunkára is kedvencedet.

7. Interaktív játékok

Esős napokon nagyon jól jönnek az interaktív játékok (imént már említettünk is néhányat). Az interaktív játékok nemcsak tornásztatják a kutya agyát, de még a felesleges rágcsálásról és ugatásról is leszoktatja őket.

Egy jó tanács! Ha bent játszatok eldobósat, akkor mindenképp kis súlyú, puha labdát használj, így csökkented a törésveszélyt! A kötélhúzás kifejezetten jó játék a kutya nevelésére és impulzus szabályozására, valamint egész jó edzés is.

8. Dolgoztasd meg a kutyát az ételért

Hajlamosak vagyunk elkényeztetni a kutyánkat – meleg ágyban fekszenek, sok figyelmet kapnak, és ingyen kapják az ételt is. De ne felejtsük el, hogy a kutyák feladatai közé tartozik, hogy az emberek munkáját megkönnyítse, viszont az elkényeztetett kutyáknál ez a mentalitás sosem következik be. Hiszen ki is akarna felhagyni a kényelemmel? Nem szokatlan számukra, hogy az ételért meg kell küzdeniük, mivel régen csak így juthattak élelemhez, és teljesen normális, ha otthon is stimulálod ezt a helyzetet.

Nem kell nagyon drasztikus fenyítésekre gondolni! Már az is elég, ha etetés előtt megkéred, hogy csináljon meg egy trükköt. A tápadagoló etetőeszközök is nagyon hasznosak ilyenkor, mert az adagolással sok idő elmegy, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy kedvencünk másodpercek alatt felfalta a napi adagját.

9. Tanítsd meg a játékok nevét

Ismeritek Chaser-t a Border collie-t? Több mint ezer szót ismer, és csak a játék neve hallatán képes akár 800 játék közül is felismerni az elhangzottat. Ugyan minden kutya nem lehet ilyen túlbuzgó, mint Chaser, viszont nem lehetetlen megtanítani a kutyáinkat a játékok nevére, ezzel is egy új szórakozást kreálva magunknak.

Először válassz ki egy játékot és adj neki egy nevet. Sok gyakorlás és biztatás után a kutyád hallás után is felismeri majd melyik játékra gondoltál. Később tesztelheted úgy is, ha azt a bizonyos játékot elrakod a többi közé, és úgy kérdezel rá, hogy tudja-e melyikről van szó.

10. Tanítsd meg a kutyát, hogy megkeresse a játékát

Miután a neveket már megtanulta, jöhet a keresési játszma. Rakd egy kupacba az összes játékot, majd kérd meg kedvencedet, hogy hozzon neked egy bizonyos darabot. Mindig tudod fokozni a kihívás mértékét, ha folyamatosan növeled a játékok számát, így egyre nagyobb kupacból kell választania.

Mindez úgy maradhat a kutyának is szórakoztató, ha folyamatosan megjutalmazod. Itt nem feltétlenül gondolunk a jutalomfalatokra, jöhet egy gyors kötélhúzás is!

11. Taníts új trükköt

A kutyád ismeri már azt a trükköt, ahol a lábad között nyolcasokat ír le? Vagy át tud ugrani egy karikán? A trükkök tárháza végtelen, mindig megéri valami újat tanítani kedvencednek. Hidd el a nyolcasokban szlalomozást sem olyan nehéz megtanítani ám!

A kutyád már rengeteg trükköt ismer? Sebaj, hiszen trükkökből sosem elég és bőven van miből választani. Ha szeretnéd egy idő után akár kombinálhatod is a trükköket egymással a végére nagyon jó showműsor kerekedhet belőle.

12. Tarts klikker edzést

A klikker egy nagyon hasznos tárgy, ha betanításról van szó. Ez ugyanis egy kis kapcsolóval felszerelt doboz, ami hangot ad ki, ha megnyomod. Abban a pillanatban, amint kutyád egy kívánt cselekvést megcsinál nyomd meg a gombot. Ezzel a kutyák gyorsan megtanulják, hogy ez a hang jót jelent, szóval amit csinálnak annak biztos örül a gazdi.

Mindenképp ajánljuk a klikker beszerzését, ha esetleg még nincs otthon. A tanítás során minden másodperc rendkívül fontos, és könnyen lehet, hogy egy bizonyos pillanatban éppen nem tudsz reagálni szóban a kutya jó cselekedetére, ilyenkor nagyon jól jöhet a klikker!

13. „Na melyik kezemben van?” játék

Ez a játék kifejezetten jó, ha a kutya szaglásán akarsz erősíteni. Egyetlen dologra lesz szükséged: jutalomfalatra!

Játékszabályok: Helyezd el a falatkát egyik kezedben. Szorítsd össze a markod és tartsd a kutya elé. Engedd, hogy a kutya valamelyik kezedet kiválassza. Ha a helyes marokra mutat, vagy afelé jelez, akkor add oda neki a falatot.

Legyél mindig türelmes, és biztasd kedvencedet! Nem mindig sikerül a kutyáknak egyszerre.

Tipp: Ha kísérleti fázisban vagy, akkor apróra kockázott répát ajánljuk a játékhoz, ezek ugyanis kalóriaszegények, így kedvenced annyiszor próbálkozhat amennyiszer akar!

14. Bújócska

Rengeteg kutya kedvenc játéka a bújócska. Nekünk talán már nem tűnik olyan szórakoztatónak, de a kutyák igazán lázba jönnek tőle.

Ha a „marad” trükk még kicsit hiányos a kutyánál, akkor kérd meg egy barátodat, hogy segítsen elterelni a kutya figyelmét addig, amíg elbújsz valahova.

15. Fejtörő játékok kutyáknak

Mi is serkenthetné jobban az agyműködést a fejtörőknél? Rengeteg ilyen játék elérhető már kutyák számára is a boltokban, mint például a Kong Wobbler. Sajátkezűleg készített játékok is működhetnek, ha nem szeretnél pénzt költeni.

16. Engedelmességi kiképzés

A kutyád ismeri az alap engedelmességi parancsokat? Mindig szót fogad? Még a régóta képzett kutyáknak is jól jön az alapok frissítése, csak a biztonság kedvéért. Az ül, le, marad, tedd le, gyere parancsok a legfontosabbak, ezek minden további trükk alapjai. Csupán 5-10 perces kiképzés is elég egy nap, hogy a kutyád igazi mestere lehessen az engedelmességnek.

17. Dobáló játék

 Általában minden házban akad egy kis extra hely, egy ilyen játékhoz, viszont, ha esetleg az ötödiken laknál egy bernáthegyivel akkor ezt a játékot nektek nem bentre találták ki. Hosszú folyosók, lépcsők, és nagy nappalik a legalkalmasabb helyek egy ilyen játékhoz.

Nehéz tárgyakat nem ajánlunk eldobásra, hiszen egy félresikerült dobással elég sok minden összetörhet a házban. A konyha is elkerülendő hely! Tudjuk, ez nem a legalkalmasabb játék a lakásban, de mindenképpen lehet egy opció!

18. Kutya masszázs mesterei

Megtanulni a kutya masszírozásának alapjait neked is mókás lehet! A kutyának meg végképp szórakoztató, és lazító is egyben.

Különösen ajánlott egy jó masszázs olyan idős kutyáknak, akik ízületi gyulladásokkal szenvednek, mert segít enyhíteni a fájdalmakon. Ezen kívül a masszírozás csillapítja a stresszt, segíti a vérkeringést és nagyon jó kapcsolatépítő.

19. Szabadon formálható játékok

Ha még nem hallottál a 101 dolog, amit egy dobozzal tehetsz cikkről, akkor rengeteg szórakoztató lehetőséget hagytál ki! Nagyon jó alapja a szabadon formálható játékoknak, hiszen csak egy klikkerre és egy dobozra van szükséged.

Ezeknek a játékoknak mindig az a lényege, hogy a kutyát bíztassuk az új dolgok kipróbálására. Meghozhatják saját döntéseiket, ami fejleszti a mentalitásukat. Csak rakj le egy dobozt a földre, engedd a kutyát, hogy megnézze és figyeld meg mit tesz a dobozzal.

20. Rendszeres szépítkezési percek

Az könnyen előfordulhat, hogy kutyádnak nem a szépítgetés lesz a kedvenc időtöltése, viszont muszáj megcsinálni időről időre. Szükségük van a fésülésre, fürdésre, fogmosásra, körömvágásra is!

Néhány kutya jobban kezeli az ápolással járó felhajtást. Gyakorlással és pozitív hozzáállással mindig könnyebbé válik egy ilyen procedúra. Ne törődj azzal, hogy mennyi jutalomfalatot adsz ilyenkor kedvencednek, az a lényeg, hogy a kutyát nyugalmi helyzetbe hozd, amitől ezek az ápolással töltött percek sokkal pozitívabbak lesznek.

21. A hívó játék

Kiváló interaktív játék a kutyával, viszont mindenképp partnert igényel. Állhattok vagy ülhettek is társaddal, az a lényeg, hogy mindkettőtök kezében legyen egy-egy falatka vagy játék. Felváltva hívjátok magatokhoz a kutyát és jutalmazzátok meg, ha ahhoz az emberhez ment oda, aki szólította is. Mint általában minden játéknál, itt is nagyon fontos a kutya folyamatos bíztatása. Nagyon egyszerű módja a hívó parancs megszilárdításának!

22. Akadálypálya a házban

Készíts akadálypályát a lakásban! Rakj le törölközőket, pokrócokat és alakítsd ki a saját pályádat. Csak a kreativitásod szabhat határt! Az ugrási, átbújási elemek ki ne maradjanak, ettől lesz izgalmas. Miután a kutyának már nem okoz gondot a törölközőn átugrálás, jöhet egy kis nehezítés, viszont elengedhetetlen az alap utasítások ismerete. Csak akkor játszatok ilyet, ha biztos vagy benne, hogy kutyád szót fogad neked.

23. Buborék kergetés

Ez is az egyik kedvencünk közé tartozik, hiszen olyan egyszerűen boldoggá lehet tenni vele a kutyánkat.

Nem tudjuk miért, de a kutyákat egyszerűen lenyűgözik a buborékok és imádják kergetni azokat. Nagy választékban találhatóak állatoknak szánt buborékfújók az üzletekben, viszont nem kell mindig a legdrágábbat beszerezni belőlük. A gyerekeknek szánt buborékfújók is ugyanolyan jók, hiszen azok sem károsak. Ha pedig gyerkőcöd is van otthon, akkor garantáljuk neked, hogy a kutya-baba-buborék kombónál aranyosabbat egy ideig nem fogsz látni.

24. Vegyél új játékot, csinálj egyet, vagy cserélgesd őket

Kutatások kimutatták már, hogy a kutyák bizony nagyon hamar megunhatják a játékaikat. Vegyél új játékokat időnként, vagy cserélgesd a régieket. Ahelyett, hogy minden játékát a szeme előtt hagynál, inkább rakd el őket és törekedj arra, hogy mindig csak egy féle játék legyen a közelébe. Ha egy-két hónap után újra kihozod neki egyik játékát, hidd el, úgy fog neki örülni, mintha csak új lenne.

Mindig izgalmasabbá tehetsz egy játékdarabot, ha azt használod eldobásra vagy kötélhúzásra. Ezek a játékbabák mindig más fényben derülnek fel, amint bevonod őket egy játékba. Régi pólókból, ruhadarabokból saját magad is készíthetsz ilyen babákat!

25. Szerezz neki játszótársakat!

Ismertek már a környéken más kutyákat? Hívjátok át gazdájukkal együtt egy kis játékra. Mindig olyan jó látni, amikor két egymástól idegen kutya jól kijön egymással, és szinte garantált, hogy a nap végére már nem sok energiája marad kedvencednek. Ez idő alatt esélyed van felzárkózni a házimunkával, hiszen a kutyák szépen eljátszanak egymással, nem kell mindig a közelükben lenned.

26. Frissítsd fel a régi trükköket

A kutyák is olyanok, mint mi. Kell nekik az ismétlés, és a felfrissítés. Mikor volt utoljára, amikor azt kérted tőle, hogy guruljon vagy játsszon halottat? Ha ez bizony már régen történt, használd a klikkert és frissítsétek fel a tanultakat. Az a legjobb, ha ezeket a tanításokat rövidre fogod, 5 perc bőven elegendő arra, hogy kutyád visszarázódjon egy-egy trükk kivitelezésébe.

27. Tanítsd meg a kutyát, hogy menjen a helyére!

Engedelmeskedik a kutyád, ha azt mondod menjen a kanapéra vagy az ágyra? Ez nagyon hasznos kis trükk, ha például vendégeket vársz és nem szeretnéd, ha kedvenced folyamatosan fel-alá szaladgáljon. Ha mindig elküldöd a helyére miközben főzöl, könnyen rutin feladattá válik ez a cselekvés. Nincs kutya a konyhában = nincs kutyaszőr a konyhában. Ami valljuk be, sokkal higiénikusabb!

28. Tanítsd meg a kutyát, hogy hozza magával a pórázt!

Séta előtt kérd meg a kutyát, hogy keresse meg a pórázát, aztán hozza a cipődet, utána pedig a hámot. Hidd el ez nem számít túlterhelésnek! Ennyi bőven elég, hogy folyamatos fókuszban tartsd a kutyádat. A türelmetlenségüket is könnyen csillapíthatod, ha ezeket a feladatokat rá bízod!

29. Tanítsd meg a kutyát lámpát fel- és lekapcsolni!

Ha egy lustább napodon nehezedre esne felkelni egy kis világosság érdekében, akkor nagyon jól jöhet, ha kutyád tudja a lámpakapcsolás csínyját-bínját. Ehhez elsősorban nagyon jól kell ismernie a kutyának a fogd meg parancsot, aztán fokozatosan akár egy bot segítségével betaníthatod, hogy a kapcsolót fogja meg. Ha kisebb testű kutyád van, akkor egy kicsit komplikáltabb a helyzet, hiszen lehet, hogy egyáltalán nem éri fel a kapcsolót. De ha mindenképpen szeretnéd, hogy kistestű kutyád is tudja ezt a trükköt, akkor építs neki olyan emelvényt, amiről már könnyen eléri a kapcsolót. Ha nem szeretnél karmolásnyomokat látni a falon, akkor viszont nem ajánljuk ezt a trükköt.

30. Dolgozzatok az önuralom elsajátításán

A kutyák néha olyanok, mint a gyerekek, szóval őket is meg kell tanítani arra, hogy nem mindig kaphatják meg amit szeretnének. Az önuralom megtanítása nagyon fontos, hiszen ezzel könnyen elkerülhető a baj (például összekapni másik kutyával, rendetlenkedés stb.).

Az alap önuralom parancsok a következők: hagyd ott, várj, maradj, nyugodj, és a le. Ha esetleg bezsong a kutyád egy mókus látványától, kapóra jön, ha már jól ismeri ezeket a parancsokat és meg is fogadja őket.

31. Készíts egyszerű jutalomfalatkákat

Ebben talán a kutyád nem játszik olyan aktív szerepet, mint te, de mindenképp örülni fog az eredményének. Személyesen készített jutalomfalatok sokkal jobbak néha, mint a boltban kaphatók. Mindig jó tudni, mi kerül bele egy-egy falatba. Ha te készíted akkor, biztosra mehetsz, hogy mindenből a megfelelő mennyiség és minőség kerül az ételbe.

Nemcsak temérdek mennyiségű jutalomfalatot tudsz így elraktározni, hanem a kedvencednek is megmutathatod mekkora mesterszakács gazdája van.

32. Tanítsd meg őket illedelmesen kérni

Ismerős helyzet amikor a kutya izeg-mozog körülötted csak azért, hogy kapjon valamit? Ha szeretnéd, hogy egy kicsit illedelmesebb legyen kedvenced, akkor ajánljuk ezt a trükköt. Mindig ültesd le mielőtt kapna valamit. Ebből rájön idővel, hogy le kell ülnie, mielőtt megkapná amire vágyik. Ne félj az ilyen parancsok tanításától! Ha ezeket nem tennéd meg, akkor nagyon pimasz kutyád lenne!

A kutyák mindig figyelik az apró jeleket, amiket adsz nekik. Szükségük is van rá, hogy tudják, mikor mit szabad és mit nem. Fontos, hogy te is mindig viselkedj tisztelettudóan és illedelmesen a kutyád felé, máskülönben, hogy várható el, hogy a kutya viszonozza ugyanezt?

33. Bújjatok össze és lazuljatok a kanapén

Nincs is jobb egy kiadós edzés után, mint egy jó nagy pihenés. Mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, és a kutyák különösen szeretnek a gazdikkal együtt pihenni. Elalvás előtt törekedj arra, hogy eltöltesz egy kis időt a kutyáddal. Egy idő után már kifejezetten elvárja ezt tőled és, ha esetleg te egyik nap elfelejtenél odamenni hozzá, hidd el meg fog találni és igényelni fogja azt a pár perc közös nyugalmat.

Foglald le a kutyádat interaktív játékokkal!

Egy esős idő nem foghat ki rajtatok! Találjatok ki valami új játékot, taníts meg neki egy új trükköt a házban. A kutyák kifejezetten vágynak az interaktív szórakozásra és ez nagyban befolyásolja az egészségügyi állapotukat is. Nem kell ide mindenféle csilli-villi játék, vagy a kinti játszótér. Csupán egy kis időre és elkötelezettségre van szükség.

Talán nem engedhetjük meg magunknak mindig azt, hogy egész nap a kutyával legyünk, ezért rendkívül fontos a rövid játékok szerepe. Nincs is annál jobb, mint látni az örömöt kedvencünk arcán egy szimpla kötélhúzás után!

„Hívd a kutyát, és ő akár a nyakát is töri érte. A kutyák szeretnének bizonyítani. Hívj egy macskát, a reakciója csak annyi lesz, hogy na már megint mit akarhat tőlem ez az ember?” – Lewis Grizzard

Te hogyan tartod mozgásban kutyádat rossz idő esetén? Olvastad már a tanulmányokat, amelyeket az interaktív játék és a kutya testi-lelki épsége közötti kapcsolatokat vizsgálja? Ismeri a kutyád az összes játéka nevét? Csináltál már jutalomfalatkákat kedvencednek? Esetleg kipróbáltátok már a rovarfehérjés homoktövises jutifalatunkat?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény