A négy fal között ragadni rossz időben elég nagy kihívás lehet kutyagazdiknak, ugyanis a mozgást akkor is biztosítani kell a kedvenceknek, ha kint szakad az eső. Bár rengeteg kutya imád lustálkodni a kanapén, de ezt nem szabad sokáig hagyni, mert akkor a jó idő visszatértével sokkal nehezebb dolgunk lesz mozgásra bírni őket! Jó hírrel jöttünk: összegyűjtöttünk 10 rendkívül szórakoztató mozgásformát az esős időkre, így nem áll fent a lustaság veszélye!

Jutalomfalat keresés

Rendkívül hasznos játék főleg, ha négy fal közé szorultatok a rossz idő miatt. Ezt a játékot tanítani is roppant egyszerű, a játékszabályait egy korábbi cikkben ismertettük. Annak érdekében, hogy minden egy helyen legyen ismertetjük itt is: A játék kezdete előtt érdemes megtanítani a „marad” és „ül” parancsokat, hiszen ezek nélkül nehezen fogod tudni elrejteni a jutalmakat a ház körül. Az elején engedd kutyádnak, hogy végignézze mit és hova raksz le, majd később nehezítésként titokban helyezd el a falatokat. Miután végeztél az elhelyezéssel, szólhatsz kutyádnak, hogy indulhat a keresés. Lehet, hogy az eleje még nem lesz zökkenőmentes, ezért légy türelemmel és mindig bíztasd kedvencedet! Amint látod, hogy kutyádnak már meg se kottyan megtalálni egy-egy falatot, akkor elrejtheted a jutalmakat nehezen megtalálható, vagy nehezebben elérhető helyekre! Ezzel a játékkal fejleszthető a legjobban a kutyák szaglási képessége. Játékszabályok: Fogj pár jutalomfalatot (mi játékhoz a lazacos nasinkat javasoljuk a leginkább), majd ültesd le a kutyát! Amíg a kutyád ül, rejtsd el a falatokat a szobában! (Az elején még a kutya közelében). Engedd, hogy a kutya útra kelljen és megkeresse a falatokat! Bíztasd őket, ha sikeresen megtaláltak valamit! Ezt gyakorold addig, amíg a kutya a „keresd meg” hallatán már egyből tudja mi a teendő! Helyezd egyre messzebb a falatokat, majd ismételd a 3. és 4. lépést! Ha már ez is kezd unalmas lenni, helyezd a falatokat nehezebben megközelíthető helyekre! (Például a szőnyeg alá, vagy rá a székre)

Kötélhúzás

A kötélhúzás rengeteg kutya kedvenc játéka! Nemcsak fizikailag edzi kutyánkat, hanem mentálisan is. Ráadásul nincs nagy térigénye, tehát nem foghat ki rajtatok a rossz idő sem! Egyedül a kutyád figyelmét kell felkelteni egy kötélhúzásra alkalmas tárggyal és máris kezdődhet a játék! Egyetlen fontos szabálya van ennek a játéknak! Amint a kutya elkezdi rágcsálni a gazdája kezét, a játéknak azonnal vége! Ilyenkor fél percet érdemes várni, majd újra megpróbálni a „tisztességes” játékot. Ez kölyökkutyák esetén nagy kihívás lehet! Légy türelemmel! És nem! Nem fogja agresszívabbá tenni a kutyákat a rendszeres kötélhúzás, valamint, ha nyerni hagyjuk őket, attól még nem lesznek a dominánsabbak! A győzelem csak boldogabbá teszi kedvenceinket, ami magabiztossághoz vezet. Kutatások szerint sokkal engedelmesebbek azok a kutyák, akikkel rendszeresen kötelet húznak a gazdáik.

Töltött Kong

Szinte életmentő lehet egy-egy töltött Kong az esős napokon. Ezeket ugyanis rendkívül egyszerű összeállítani, mégis több mint fél órára lefoglalhatja kutyánkat. Legtöbbször mogyoróvajat vagy alaplevet fagyasztanak egy ilyen játékba. Ezeken kívül viszont bármit rakhatsz a Kongba: zöldséget, gyümölcsöt, jutalomfalatokat stb. Sőt, a kutyák mentális stimulációján is segít egy ilyen játék. A töltött Kong rendkívül jól jön akkor is, ha neked dolgoznod kell és nem tudsz kedvenceddel foglalkozni. Vedd ki a fagyasztóból indulás előtt a Kong-ot és add a kutyának. Ha teljesen megtöltöd akár egy óránál tovább is ellesz vele! A klasszikus Kong azért is jó, mert törhetetlen és mosogatógépben mosható! A piacon azonban rengeteg változatban kapható, így kedvedre választhatsz!

Buborékkergetés

Ismét egy remek tevékenység, amit nem akadályozhat meg egy kis eső! Meglepő, mennyire boldoggá teszik a buborékok kedvenceinket. Szinte kivétel nélkül minden kutya imádja kergetni a színes gömböket. A legjobb, hogy a kergetőzés közben a kutya folyamatos mozgásban van, tehát tökéletes testmozgás bentre egy esős napon. Először biztos furcsa lesz a kutya számára, amint megjelennek a buborékok, de hamar megbarátkozik vele és aztán nem is akarja, hogy megszűnjön a buborékáradat. Ha kicsit félénkebben reagálna, akkor mutasd meg te mi a teendő. A gyerekeknek szánt buborékfújókat ajánljuk (viszont létezik a kutyáknak ízesített verzió is), hiszen ezek nem mérgezők! Az irritáció elkerülése érdekében a játék után alaposan töröld meg a kutyát a szem körül.

Akadálypálya

Egy esős napot tökéletesen feldobhat egy bent kialakított akadálypálya. A házban található bútorokból, tárgyakból (seprű, törölköző, doboz) könnyen összeállíthatod a pályát, így pénzt sem kell költeni rá! Itt aztán tényleg csak a fantáziád szabhat határt! Minél több trükköt tud a kutya, annál jobb, hiszen az akadálypályát olyan trükkök köré kell építeni, amelyek már garantáltan mennek kedvencednek. Az alaptrükkökből is rengeteg gyakorlatot lehet összeállítani. Például: ugorj át a seprűn, vidd magaddal a törölközőt, ülj a dobozra stb. Remek mentális gyakorlat! Ha nincs ötleted, az interneten garantáltan találsz nagyon szuper és könnyű ötleteket.

„Free Shaping”

Ezek olyan játékok, ahol egy kívánt viselkedésforma eléréséhez több apró lépést alkalmazunk, majd azokat folyamatosan ismételjük. A játék legfőbb szabálya: Javítás nélkül nevelni a kutyát! Ezzel a kutyában azt az érzetet kelted, hogy nem parancsok alapján neveled őt, hanem ők saját maguktól jönnek rá a helyes viselkedésformára. Tegyél le egy üres dobozt a földre. Engedd, hogy kedvenced közelebbről megvizsgálja a tárgyat, aztán szabadon dönthet a doboz sorsa felől! Bármilyen pozitív tevékenység után – legyen az például egy szimpla szimatolás – jutalmazd meg kutyádat. Aztán várj a következő lépésére, majd az azutánira. A „Free Shaping” játékokat nemcsak egy dobozzal lehet játszani! Bármilyen tárggyal kísérletezhetsz!

„Hozd-vissza” a szobában

Ez a játék szinte ősidők óta a kutyák kedvence, szinte biztos, hogy nem zavarja őket, ha bent kell játszani egyszer-kétszer. A nappaliban a törékeny tárgyak épsége érdekében inkább egy plüssállatot vagy egy puhább anyagból készült labdát ajánlunk a dobáláshoz. A következő jó tanácsunk: a távolságot is csökkentsd! Így annak a veszélye is elhárul, hogy kutyád a heves játék miatt nekifut valaminek. Itt nemcsak a törékeny tárgyaidra gondolunk, hanem kutyád egészségére is!

Trükk tanítás

Egy-egy új trükk tanítása is remekül növelheti kedvenced önbizalmát. Az alap trükkök („ül”, „fekszik”, „marad”) felfrissítése után, jöhetnek az extrább trükkök is, mint például a lábaid közti szlalomozás megtanulása (nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik). Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen trükkökkel kéne kezdeni az interneten találsz egy cikket, amely 52 trükk tanításának lépéseit írja le részletesen. Egy roppant mókás (és nagyon hasznos) trükk a játékok elpakolása. Ehhez a trükkhöz egyedül a „Dobd el” utasítást kell tudnia kedvencednek. Ha le akarod nyűgözni barátaidat, tanítsd meg kutyádnak, hogyan kell kinyitni a hűtőajtót! A hűtő fogantyújára köss rá egy törölközőt vagy rongyot, így kutyád egyszerűbben ki tudja nyitni majd az ajtót. Tanítsd meg a játékai nevét a kutyának! Sok-sok gyakorlás a kutya képes lesz a játék puszta hallatáról felismerni a tárgyat és tudja milyen játék következik!

Fejtörők

Roppant egyszerű módja az unaloműzésnek egy esős napon. Segítik a mentális stimulációt, mindemellett pedig a kutya nagyon jól érzi magát! Rengeteg ilyen fejtörő játék létezik szőrös kedvenceink számára. Az egyik kedvencünk a Kong Wobbler. Amennyiben nem szeretnél sok pénzt kiadni, készíthetsz különböző játékokat sajátkezűleg is. A muffin-forma játékot például érdemes kipróbálni, hiszen semmi más nem kell hozzá, mint egy muffin forma és teniszlabdák.

Bújócska

Egy esős napon a bújócskával remekül biztosíthatod kedvencednek a mozgást. A legtöbb kutya imád bújócskázni és szerintünk ezt jobb is bent játszani! Ha esetleg a „marad” parancs még annyira nem megy kutyádnak, kérj meg valakit, hogy terelje el kutyád figyelmét, amíg te elbújsz. Még több unaloműző játékot keresel a kutyád számára? Jó helyen jársz, hiszen mi már több cikkünkben is részletesen fejtegettük, melyik játékokat érdemes kipróbálni! Olvasd el „25 unaloműző kutyáknak” illetve „33 benti tevékenység, amivel lefoglalhatod kutyádat” cikkeinket is! Te mivel foglalod le kedvencedet egy esős napon? Ügyelsz arra, hogy rossz időben is meglegyen a napi mozgás? Nektek melyik a kedvenc benti játékotok? Hogy bírja a kutya az egésznapos lustálkodást? Írjátok meg kommentben!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40304 vélemény