A kutyáknak is éppúgy szükségük van egy mozgástervre, mint az embereknek. Ez a testi és lelki egészség kulcsa számukra is. Szinte a csapból is ez folyik, viszont a gazdik többsége mégsem törődik ezzel, ami pedig a kutyáknál egy 50%-os túlsúly arányhoz vezet.

A jó hír az, hogy nem kell edzőnek lenni ahhoz, hogy kutyánknak megfelelő mozgást biztosíthassunk. Számos egyszerű, nem túl időigényes mód létezik a kordában tartásra. Mivel a listánkban szereplő dolgok interaktívak, a te fittségedre is jótékony hatással lesznek azt megígérhetjük! 🙂

1. Frizbizz kutyusoddal

Gyors, egyszerű, kevés kelléket igénylő testmozgás, ami ráadásul még szórakoztató is. Szerintünk a frizbi egy fokkal jobb is, mint egy sima bot vagy labda eldobás, hiszen a frizbi kialakításából kifolyólag messzebbre repül, így kedvencednek tovább kell futnia a játékért.

Ha még sosem frizbiztetek, akkor elsősorban egy gumi frizbi beszerzését ajánljuk. Ezeket sokkal egyszerűbben össze lehet szedni, könnyebbek és puhábbak. Így az esetleges sérülések kockázatát is csökkenthetjük.

Fontos játék előtt megismertetni kutyával a frizbit. Engedd, hogy közelebbről is szemügyre vegye. Mivel ezzel ismerős lesz neki a játék, sokkal izgatottabb lesz és örömmel fut utána! Először próbáld nagyon közel dobni és mindeközben biztatni a kutyát, hogy menjen utána. Amint látod, hogy probléma nélkül visszahozza a frizbit rövid távon, elkezdheted növelni a távolságot.

2. Huza-vona / Kötélhúzás

Ez a játék aztán tényleg nem vesz el sok időt az életedből, mégis ez tartozik a legkimerítőbb játékok közé a kutyák számára. A huza-vona szintén roppant egyszerű, mindemellett mentálisan és fizikálisan is kimeríti a kutyákat. Arról nem is beszélve, hogy ez a játék a modorra épül, szóval kedvenced az impulzus kontrolján is fokozatosan fejleszt.

Egyszerű, de nagyszerű. Viszont fokozatos figyelemmel vezessük be ezt a játékot a kölyökkutyák életébe! A kölykök ugyanis még egyértelműen nem ismerik a rágcsálással kapcsolatos alapszabályokat, a viselkedésük is bohókás, így lehet, hogy a kötélhúzás nem lesz egyszerű velük az elején. Először győződj meg róla, hogy a kölyök nem akarja megrágcsálni a kötél után a kezedet is, Ha ez megvan, jöhet a játék!
A legjobb, hogy ezért nem is kell boltba menni. Régi rongyokból gyorsan össze lehet rakni egy rágókötelet. Mindig tedd jó magasra, ha nincs használatban! Könnyen szétcincálható egy ilyen, és kezdheted majd elölről az összefonását. Arról nem is beszélve, hogy az apró rongydarabokat könnyen lenyelhetik a kutyák, ez pedig roppant veszélyes!

3. Csalibot

Angol elterjedt nevén a Flirt Pole. Ez lényegében olyan, mint egy pecabot, aminek a végén általában egy toll, vagy valami apró és könnyű játék lóg, ami a kutyák figyelmét azonnal felkelti. Kezd el hergelni vele a kutyát, lógasd előtte, na de csak óvatosan! Ezzel garantáltan lefárasztod kedvencedet, hiszen akár körbe-körbe is képes lesz futni ezért a játékért.

Ne feledd, kezdésnek nem szabad sokáig engedni a kutyának a játékot. A legtöbb esetben nem is fogja őket érdekelni annyira, hogy huzamosabb időre elfoglalja őket a játék. A sérülések elkerülése miatt is ajánlott a rövidebb játékidő.

Ha megtetszett ez az ötlet, akkor mindenképp próbáljátok ki. Szerencsére itt is lehet az olcsóbb, de kreatívabb utat választani, ugyanis ez otthon is elkészíthető, de sok boltban is megtalálható.

4. Séta vagy kocogás

Sose feledkezzünk el a mindennapos sétáltatásról. Ez is rendkívül jó hatással van a kutyák testi és lelki jólétére. Elgondolkoztál valaha azon, hogy a kutyák miért lesznek olyan izgatottak a séta előtt? Ez azért van, mert a kutyák csakúgy nem mehetnek felfedezni a nagyvilágot, viszont a gazdájuk kíséretében ennek semmi akadálya. Rengeteg kutya számára a séta jelenti a nap fénypontját!

Ha unottnak látod a kutyát séta közben, akkor ideje váltani a tempón vagy az útvonalon. Hetente érdemes beújítani valamit, ezzel mindig garantált a séta sikere. A kutyáknak elég egy-egy új, felfedezetlen utca és máris jobb kedvük lesz a felfedezéstől. Ha pedig nagyobb kihívások után nézegetsz, érdemes a futást vagy a túrázást kipróbálni a kedvenceddel.

5. Orr-játékok

A kutyákat kifejezetten lekötik a szaglászással kapcsolatos játékok (hiszen 50-szer jobb a szaglásuk a miénknél), ezek szórakoztatóak, sokfélék, és a mentális stimulációjukon is fejleszti.

A „találd meg a …” vagy a „szimatold ki” típusú játékok a legjobbak szerintünk. Nem kell mást tenned, csak kockázz fel egy répát és rejtsd el a falatokat a ház körül. Egyet tarts magadnál, és mutasd meg kutyádnak mi van a kezedben, majd engedd, hogy szimatoljon tovább a szobákban.

A játék sikerességéhez a kutyának ismernie kell pár alap utasítást: „marad”, „mehetsz”. Ha még sosem játszottatok ilyet, akkor a falatok elrejtéséhez jól látható pontokat ajánlunk a garantált sikerhez.

Mindig bíztasd kedvencedet főleg, ha ez az első ilyen játék neki. Nehezíteni, vagy a falatokat cserélgetni mindig lehet, sőt, nagyon ajánljuk! Így se te, se kutyád nem unja meg hamar a játékot. Ez a játék a szaglási készségek fejlesztése miatt is roppant hasznos! Csak ajánlani tudjuk.

6. „Hozd vissza”

Mókás, szórakoztató és aktív játék! Amennyiben rendelkezésre áll egy tágas szoba és valamilyen könnyű játék, akkor akár bent is lehet játszani. Folyosók, lépcsőházak, nagy nappalik kifejezetten kedvelt helyszínek.

A legtöbb kutyának nem is kell megtanítani a játékszabályokat, hiszen ösztönből tudják mi a teendő. Néhány kutyával viszont gyakorolni kell az elején, ami természetesen nem baj! Gazdiként mindig türelmesnek kell lenned és sose feledd bíztatni, támogatni a kutyádat.

7. Bújócska

A kutyák imádnak bújócskázni. Még akkor is, ha a gazdik elég egyértelmű búvóhelyet választanak maguknak. A kutyák ilyenkor természetes ösztöneiket használják, tehát kiváló lehetőség a mentális stimuláció fejlesztésére is.

A legfontosabb, hogy kutyád ismerje a „marad” parancsot, hiszen neked kelleni fog egy kis idő mire elbújsz előle! Amint elhelyezkedtél, hívhatod is a kutyát. Így tehát a hallására és szaglására egyaránt szüksége lesz, hogy megtaláljon téged.

8. Kutyaúszás

Az úszás nemcsak az embereknek kiváló mozgásforma, hanem a kutyáknak is. Az ízületi betegségekben szenvedő kutyáknak is ajánlani szokták! Az úszás egy olyan sport, amely hozzájárul a kutyák mozgási tartományának növeléséhez.

Ha eddig nincs egy megszokott helyetek, akkor érdemes érdeklődni a környékbeli úszási lehetőségekről. Szerencsés esetben a környéken találhattok kutyabarát hydroterápia központokat, kutyabarát medencéket, szabadstrandot, vagy esetleg olyan kutyaparkot, ahol kialakítottak egy vizes-sarkot. Bár gyakorlatilag minden kutya tud úszni, nem minden eb feltétel nélkül szereti ezt, és néhányan félnek is a víztől. Így a türelem itt is kulcsszó.

9. Töltött Kong & más ételadagoló játékok

Többször írtunk már a töltött Kong és egyéb ételadagoló játékok hasznosságáról, és ebből a felsorolásból sem hiányozhatnak! Egy ilyen játék akár fél órára is lekötheti a kutyákat. A legjobb az egészben, hogy te döntöd el mit raksz bele, így mindig változatos lesz és egészséges!

Egy ilyen ételadagoló a mentális stimulációt is fejleszti, hiszen a kutyának meg kell dolgoznia a finom falatokért. Első alkalommal legyél kutyád mellett, és ha nem tudja megfejteni a játékot, segíts neki! Egy idő után már zökkenőmentes lesz az egész.

10. Buborékkergetés kutyusoddal

Mi is csodálkoztunk mennyire bevált ez a módszer! Mint kiderült a kutyák imádnak buborékot kergetni. Egyszerű, de nagyszerű! Nem is gondoltuk volna, hogy ez lesz a kutyák egyik legkedveltebb játéka.

Először biztos furcsa lesz a kutya számára, amint megjelennek a buborékok, de hamar megbarátkozik vele és aztán nem is akarja, hogy megszűnjön a buborékáradat. Ha kicsit félénkebben reagálna, akkor mutasd meg te mi a teendő. Na jó, nem kell fel alá futni, de azért kapj el pár buborékot, így bebizonyítod, hogy ez nem veszélyes dolog.

A gyerekeknek szánt buborékfújókat ajánljuk (viszont létezik a kutyáknak ízesített verzió is), hiszen ezek nem mérgezők, viszont nagymennyiségben megkavarhatják a kutya gyomrát. Az irritáció elkerülése érdekében a játék után alaposan töröld meg a kutyát a szem körül.

Számotokra melyik játék vált be a legjobban?

Melyik játékkal veszed rá kutyádat a legkönnyebben a mozgásra? Van kedvencetek? Írjátok meg nekünk! 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény