Tüsszögés, könnyező szemek, és folyó orr. Ezek a tünetek jutnak először az ember eszébe, ha az allergiára gondol. Bár igaz, hogy a kutyáknak is lehet légzőszervi betegsége, azonban náluk az allergia elsősorban bőrükön fejti ki hatását. A továbbiakban ismertetjük az allergia kialakulásának főbb okait, tüneteit, lehetséges gyógymódjait.

Milyen egy allergiás reakció a kutyáknál?

A kutyád immunrendszerének fő feladata a betegséget okozó behatolók elleni védelem. Mikroszkopikus nindzsákként, antitestek serege indul harcba a kutyád testében, hogy legyőzze a gazfickókat, akik kedvenced egészségét akarják tönkre tenni. Habár kutyád immunrendszere alapvetően jól funkcionál, sajnos nem tökéletes. Sőt, néha több kárt okoz, mint hasznot. Amikor a kutyád teste valamilyen allergénnek van kitéve, immunrendszere észleli az idegen anyagot és próbálja megsemmisíteni azt. A probléma viszont az, hogy általában ezek az allergének nem is károsak a kutyára nézve, ennek ellenére az immunrendszere veszélyként realizálja és minél előbb meg is akar tőle szabadulni. Amint az immunrendszer defenzív módba lép, antitestek árasztják el a rendszert. Ennek a folyamatnak pedig az egyik mellékterméke a hisztaminnak nevezett vegyi anyag, amely az allergiás tünetek gyökerének tudható be.

Gyakori tünetek és annak okai

Ahogy kutyád testében felgyülemlenek a hisztaminok, úgy hamarosan már jelentkeznek is a gyulladásos tünetek is. A gyulladás tünetei: pirosság, duzzadás, viszketés, meleg foltok, piros kiütések, pikkelyes vagy kérges bőr, kopasz foltok kialakulása. A folyó orr, a köhögés és a szemváladékozás csak a legritkább esetekben jelentkeznek a kutyáknál. A kutyáknál jelentkező allergiák közül a leggyakoribbak a szezonális-, bolha-, illetve ételallergiák. Szakértők úgy vélik, a szezonális allergia öröklődő a kutyáknál és akkor fordulnak elő, amikor a kutyák belélegzik egy adott virág pollenét. Ennél sokkal gyakoribb a bolhaallergia, melyet a bolhák váladéka vált ki a kutyáknál. Az ételallergia is viszonylag gyakori betegség a kutyáknál, viszont sokkal nehezebb ezt beazonosítani, mint a többi allergiafajtát. Sokszor írtuk, de még mindig csak javasolni tudjuk, hogy azonnal keresd fel az állatorvost, ha ételallergiára gyanakszol kedvencednél. A beazonosítási folyamat ezzel jelentősen rövidülhet.

Hogy kell kezelni az allergiát a kutyáknál?

Ha nálunk embereknél jelentkeznek az allergiás panaszok, mi általában bemegyünk a legközelebbi gyógyszertárba és megvesszük a már bevált allergiagyógyszerünket. Súlyosabb esetekben az orvosok még esetleg szteroidos kezeléseket írnak fel. Nos, ez a két módszer a kutyák esetében is csillapíthatja a tüneteket ideiglenesen. A probléma csak az, hogy a betegség okával nem nagyon foglalkoznak, a kutyák szervezetének pedig nem elegendő egy gyógyszer folyamatos szedése, így könnyen immunissá válhatnak az ellenszerre és sokkal komolyabb tünetek jelentkezhetnek. Bolha- és ételallergia esetén a legjobb megoldás még a legelső tünetek megjelenése előtt megelőzés céljából gyógyszereket adni kedvencednek. A kullancsok és bolhák elleni nyakörv beszerzése és használata az allergiától függetlenül is javasolt! Noha az ételallergia pontos megállapítása egy trükkös feladat, nem lehetetlen, csak türelem és igyekezet kell hozzá!

Eliminációs diéta az ételallergia megállapításához

A kutyák gyakorlatilag bármilyen eleségre, ételösszetevőre lehetnek érzékenyek. A VCA szerint a leggyakoribb ételallergiát kiváltó hozzávalók a következők: tejtermékek, gabona, csirkehús, tojás, szója. Amint látod, ezek általában a leggyakrabban használt hozzávalói a különféle kutyatápoknak, ezért is olyan nehéz pontosan kiszűrni, hogy pontosan melyik alapanyag okozza az allergiás tüneteket kedvencednél. Erre a legjobb megoldás az eliminációs diéta. A kutyád étrendjét érdemes lassan, apránként változtatni az emésztőszervi panaszok elkerülésének érdekében. Ha nem vagy biztos a dolgodban érdemes felkeresned egy állatorvost, egy allergológust vagy egy táplálkozási tanácsadót. Vagy keress minket telefonon, és mi is nagyon szívesen segítünk benne!

Javasolt lépések eliminációs diéta esetén:

Etesd kedvenced egy számára teljesen új eledellel, lehetőleg csak tiszta alapanyagokkal legalább nyolc hétig. Egy egyszerű, ízesítetlen alapanyagokból összeállított diéta (például hipoallergén kutyatáp) a legalkalmasabb arra, hogy pontos eredmények szülessenek a diéta végén. Az étrend lehet saját készítésű, de készen is megvásárolhatod. Vásárlás esetén ideális választás a kizárólag egy hús-fehérjét, zöldségfehérjét és szénhidrátot tartalmazó kutyatápok, eledelek. A bárány, a burgonya, a rizs, illetve a borsó mind-mind ideális hozzávalója lehet az eliminációs diétának. Lehetőség szerint kerüld el a hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat tartalmazó tápokat. Nem csak most, hanem mindig! Szigorúan tilos az eliminációs diéta alatt jutalomfalatot, étrendkiegészítőt, vagy ízesített gyógyszereket (amennyiben erre van lehetőség) adni kutyádnak! Az asztal alatti sumák etetésről is le kell mondani ebben a pár hétben! A nyolc hét letelte után lassan és egyesével vezesd vissza kutyád étrendjébe a régen fogyasztott hozzávalókat, ha így teszel, könnyen megállapíthatod, hogy melyik alapanyag okozza a bajt kedvencednél.

Harcolj az allergia ellen minőségi prémium kutyaeledellel

A kutyád allergiájának kordában tartásának egyik legjobb módja, ha áttérsz a legszigorúbb előírásoknak is megfelelő kutyaeledel étrendre. A tömeg-gyártott kutyatápok gyakran tartalmaznak szóját, glutént, csirkehúst és a többi gyakori allergént is. A CricksyDog harmadik generációs kutyaeledelek nagy előnye, hogy pontosan tudod milyen alapanyagból mennyi található egy adagban. Így sokkal könnyebb kiszűrni az allergiát kiváltó hozzávalót, ugyanakkor egy ilyen étrend tartásával meg is győződhetsz arról, hogy kutyád semmi olyan allergént nem juttat szervezetébe, amelytől allergiás reakciói lesznek. Arról nem is beszélve, hogy ez az étrend roppant egészséges, így az allergián kívül más egészségügyi problémák kivédése ellen is roppant hatásos.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény