Amikor az ideális kutyán töprengsz, van egy konkrét kutyafajta amire gondolsz? Sokan vannak, akik a keverék kutyákat szeretik. Mondásuk szerint így minden kutyafajból jut egy kevés. Mások viszont kifejezetten ragaszkodnak egy fajtához. Az AKC (American Kennel Club) szerint a németjuhászok „magabiztosak, bátrak és okosak”. Nem csoda, hogy sok kutyagazdi szemeli ki magának ezt a csodás kutyafajtát.

A tudos társadalom már elvégzett jópár kutatást a németjuhászoknál fellelhető allergiás panaszokról, tünetekről, különös figyelmet fordítva a németjuhászoknál jelentkező ételallergiára. Olvass tovább, ha érdekel ezen kutatások eredménye. Garantáltan sok hasznos információt tudsz meg, amellyel segíthetsz allergiás németjuhászodnak, hogy hosszabb, boldogabb élete lehessen!

A németjuhászok hajlamossága az allergiára

A németjuhászoknál nagy esély van atópiás bőrgyulladás kialakulására, amely főleg az ételallergénektől és parazitafertőzéstől alakulhat ki.

Atópiás bőrgyulladás németjuhászoknál. CAD (Canine Atopic Dermatitis – atópiás bőrgyulladás) az allergiás reakció eredményeként fellépő bőrirritáció és kiütések orvosi terminológiája. A bolhák és környezeti allergének (például: pollen, penész, por, gomba) allergiás reakciókat válthatnak ki a németjuhászoknál.

A németjuhászokat az étel-intolerancia szintén veszélyezteti. Ételallergia esetén a bőrük gyakran begyullad, viszket, bevörösödik, illetve pikkelyessé és duzzadttá válik. A krónikus allergiás reakciók és a trauma akár másodlagos fertőzések kialakulásához is vezethet. Ezek megelőzésére, vagy akár kúrálására is hipoallergén tápokat javaslunk. A németjuhászos gazdik között nagy népszerűségnek örvend a Ted Hipoallergén bárányos kutyatápunk.

Összetevők, amelyek felveszik a harcot a kutya allergiával

Az allergiás németjuhászok leküzdhetetlen kényszert éreznek arra, hogy szétrágják viszkető testrészeiket. Ez pedig csak további sérülésekhez, fertőzésekhez vezet, ezért nagyon fontos odafigyelni kedvencedre és minden tőled telhetőt megtenni annak érdekében, hogy ne rágcsálja tovább saját magát. Kölyökkutyák esetén meg aztán még kritikusabb.

Szerencsére léteznek bizonyos alapanyagok, összetevők, amik segítik csillapítani a gyulladást, és akár még meg is szüntetni az allergiás reakciókat. Ezeket pedig nyugodtan belecsempészheted kutyád étrendjébe.

Íme a lista:

– krónikus viszketés és bőrfertőzés ellen: E-vitamin, B-vitamin, cink, halolaj, probiotikumok
– fakó bunda vagy pikkelyesedés ellen: EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav), cink
– korpa vagy hámló bőr: cink, A-vitamin

A fent sorolt vitaminok döntő többsége megtalálható többek között a Twinky őszi / téli vitaminvarázsunkban is!

Az optimális étrend németjuhászodnak

A németjuhászok rendkívül érzékenyek az ételallergiára. Ez pedig megnehezíti a németjuhászos gazdik életét, hiszen nagyon nagy kihívás olyan kutyatápot találni a boltok polcain, amelyben semmiféle allergén nem található. Egy elismert németjuhász-kutya szakértő többek közt a következőt tanácsolja ételallergiás németjuhászok gazdáinak:

„Számos németjuhásznál tapasztaltuk már, hogy olyan alapanyagok váltottak ki allergiás reakciót, amelyek a leggyakoribb hozzávalói a tömeggyártott kutyatápoknak – például: búza, szója, csirkehús. A megkérdezett németjuhász gazdák is beismerték, hogy rendkívül nehéz a tökéletes eledelt megtalálni allergiás kedvencük számára. Ilyen esetekben, mi csak prémium csirkehús és búza-glutén mentes kutyatápokat javaslunk.”

Ezzel az étrenddel garantálhatod németjuhászod számára a megfelelő minőségű étkezést. Egy szakértővel gondosan összeállított és megtervezett étrend (mint amilyenek a CricksyDog kutyatápjai is; szinte biztosan fellelhetőek az esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok) segít németjuhászod szőrének és bőrének egészségét megőrizni. Az erősebb immunrendszer biztosítja a bőr felszakadásának ritkulását. Limitált, teljes értékű összetevők – amelyek a prémium étrend alapjait képezik – csökkentik a németjuhászok allergéneknek való kitettségét, így az allergiás tünetek enyhülhetnek és/vagy teljesen megszűnhetnek.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény