udod, hogy mennyi ideig kell sétáltatnod a kutyádat minden nap? Erre a kérdésre nehéz egy általános választ adni, mert rengeteg minden befolyásolhatja. Például, a kutya életkora és állapota, a kültéri hőmérséklet és a természetesen a kutyafajta vagy a fajta keveréke.

 

5 kutyafajta, akiknek 2 órás sétákra lehet szükségük

A kutyafajták közötti különbség nem csupán a méretükben és kinézetükben rejlik. Mondhatni minden kutyafajta egy külön egyéniséget hordoz magával.

Minden kutyának más igényei vannak, amelyekre rendkívül oda kell figyelni és igazodni kell hozzájuk. Változó, hogy egy kutyának mennyi ételre, mozgásra van szüksége egy nap.

Biztosítani az igényeiknek megfelelő mozgást éppolyan fontos, mint megfelelő mennyiségű tápot és vizet adni nekik.

Minden kutyának kell a napi mozgás és mentális stimuláció, nemcsak egészségügyi okokból, hanem unaloműzés céljából is.

Az unalom ugyanis ronthat az egészségügyi állapotukon, elhízhatnak, akár még depresszióval is küzdhetnek tőle. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy kedvenceink élete a lehető legteljesebb legyen, igényeiknek megfelelően.

A kutyák rendkívül kíváncsi lények és nagyon energikusak, mindig készek felfedezni a világot, alig várják, hogy újra elhagyhassák a kertet, még akkor is, ha az útvonal mindig ugyanaz. Mivel a kutyák sétálási igényei is eltérnek fajtánként, jó ha tudod és ismered a különbségeket, sosem tudhatod, milyen kutyussal hoz össze a sors.

Végül is logikusan gondolkozva egy csivava persze, hogy nem igényel olyan hosszú sétákat, mint egy németjuhász. Mi azért egy kicsit részletezzük a témát!

 

Németjuhász

A németjuhász kutyák általában az erejükről, intelligenciájukról, szófogadásukról és taníthatóságukról ismertek. Eredetileg pásztorkutyáknak tenyésztették őket, de elhíresült természetüknek köszönhetően a német seregbe is besorolták őket az első világháborúban. Talán nem is olyan meglepő, hogy bizony ennek a fajtának legalább kétórás testmozgásra van szüksége egy nap. Így kevesebb az esélye az unalomnak is, valamint a megfelelő mozgás biztosításával lelkesedésüket is megőrzik (könnyen taníthatók és szófogadók lesznek/maradnak).

 

Labrador Retriever

A világ egyik legkedveltebb kutyafajtáját a labrador retrievert is azért tartották eredetileg, hogy a kinti munkákban az ember segítségére legyenek. Ehhez nagy állóképesség kellett és rengeteg szabadban töltött idő.

A labradorok azonban nagy méretük miatt hajlamosak az ízületi- és izomproblémákra, és ha hosszú ideig tétlenek, az negatív hatással lehet az ízületeikre. Például kialakulhat náluk csípődiszplázia, izomdisztrófia és egyéb ízületi betegségek.

Érdemes megemlítenünk azt is, hogy egyébként egy elhízásra rendkívül hajlamos kutyafajtáról van szó, ezért ideális esetben naponta legalább kétórás mozgásra szükségük van. Szerencsére nem egy lusta kutyafajta, így csak rajtad múlik, hogy biztosítod-e kedvencednek ezt a két órát!

 

Angol spániel

A spániel családon belül az angol spánielek igazi vadászkutyák. Régen elsősorban vadak kergetéséhez és elkapásához vették igénybe segítségüket. Szeretetteljes és izgatott kutyafajta, rendkívül nagy mozgásigénnyel!

Bár sokkal kisebbek a labrodorokhoz és németjuhászokhoz képest, éppolyan energikusak és élénkek. Ugyanannyi mentális stimulációra van szükségük a boldog és egészséges élethez, mint az imént említett két nagytestű kutyafajtának.

Egyáltalán nem a naplopó fajták, folyamatos mozgásra van szükségük ahhoz, hogy ne unatkozzanak.

 

Magyar vizsla

Hűséges, szeretetteljes és nemesi kutyák. Igen, ez nem más, mint a magyar vizsla! Rendkívül aktív kutyák, hatalmas mozgásigénnyel.

Minimum két óra mozgást kell nekik biztosítani ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjanak. Ráadásul nagyon szeretnek szaglászni, szimatolni, szóval az új dolgok felfedezése is nagy öröm számukra.

A vizslák imádják a mozgást, és akkor a legboldogabbak, ha csinálhatnak valamit. Az úszást is kifejezetten szeretik. Szóval, ha van a közelben egy kis folyó vagy tó, ne habozz, menjetek!

 

Dalmata

A dalmata általában hatalmas energiával rendelkeznek és kifejezetten jó hosszútávfutó. Hatalmas mozgásigényük miatt nem is olyan meglepő, hogy ők is igénylik a napi minimum két óra intenzív mozgást.

A fent említett 5 kutyafajta kivétel nélkül energikus és hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik. Egy kiadós sétával könnyen hozzájárulsz boldog életükhöz!

 

Kényeztesd őket

Egy kiadós mozgás után jöhet a megérdemelt jutalom, ami nem is lehet jobb egy finom falatnál! A friss ízletes bárányhús vagy marhahús remek választás! Mutasd meg egy kiváló minőségű kutyatáppal is kedvencednek mennyire szereted, vásárold meg Juliet vagy Ted hipoallergén tápjainkat!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény