Kérdező:

Az 5 éves border collie kutyám, Alex, az utóbbi időben nagyon sok vizet iszik. Félek, hogy valami baj lehet az egészségével. Mit javasolsz ilyen esetben?

Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal kapcsolatban?

Legyen szó etetésről, viselkedésről, kölyök vagy idős kutyákról, mi mindenben segítünk. Tedd fel kérdésed itt, és lehet, hogy a jövő héten már egy ilyen blog bejegyzésben a Te kérdésed válaszoljuk meg.

Vargyas Imre alapítónk, szakértőnk válasza:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

Kedves Gazdi!

Nagyon jó, hogy odafigyelsz Alexra, mert a túlzott vízivás valóban jelezhet valamilyen problémát. Általában egy kutya testsúlykilogrammonként napi 40-60 milliliter vizet fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy egy 20 kg-os border collie-nak napi 800-1200 milliliter vízre van szüksége. Ha Alex ennél jelentősen többet iszik, érdemes utánajárni, hogy mi lehet az oka.

A kutyák fokozott vízfogyasztása hátterében számos tényező állhat. Az egyszerű magyarázatoktól kezdve, mint a megnövekedett fizikai aktivitás vagy a forró időjárás, amelyek természetes módon növelhetik a hidratálás szükségességét, egészen az olyan komolyabb egészségügyi állapotokig, mint a cukorbetegség vagy a vesebetegség.

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a kutyák hajlamosak többet inni, hogy hűtsék magukat és pótolják a megnövekedett vízveszteséget. Hasonlóképpen, ha Alexszel többet sportoltok, vagy ha intenzívebb mozgásra kerül sor, szervezete több folyadékot igényelhet a megfelelő hidratáltság biztosítása érdekében.

Egy másik tényező, amely befolyásolhatja Alex vízivását, a táplálkozás típusa. A száraztápot fogyasztó kutyák hajlamosak több vizet inni, mint azok, akik nedves táplálékon élnek. Ez azért van, mert a nedves eledelben magasabb a víztartalom, így kevesebb folyadékra van szükségük kiegészítésként. Ha Alex száraz eledelt eszik, az is hozzájárulhat a megnövekedett vízbevitelhez.

Azonban, ha ez a viselkedés hirtelen jelentkezik, és a fentiek közül egyik tényező sem indokolja a nagyobb mennyiségű víz fogyasztását, akkor komolyabb egészségügyi problémákra is gondolhatunk. Például, a cukorbetegség egyik gyakori jele a túlzott szomjúság és a fokozott vizeletürítés, melyet poliuria és polidipsia néven ismerünk. Ezenkívül, a veseproblémák, amelyek befolyásolhatják a vese szabályozó képességét a víz és a sók egyensúlyának fenntartásában, szintén okozhatnak megnövekedett vízfogyasztást.

Ha Alex viselkedése hirtelen változik, és olyan tüneteket veszel észre, mint a levertség, az étvágytalanság, a hányás vagy a fogyás, ezek mind arra utalhatnak, hogy valami nem stimmel. Ebben az esetben létfontosságú, hogy mielőbb orvosi segítséget keress. Az állatorvos segíthet diagnosztizálni a probléma gyökerét, legyen szó egyszerű környezeti változásokról vagy komolyabb egészségügyi kérdésekről, hogy mihamarabb elkezdődhessen a megfelelő kezelés.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden esetben fizikai okok állnak a túlzott vízivás hátterében. A kutyák stressz vagy szorongás miatt is ihatnak több vizet. Például, ha Alexet zavarja valami az otthoni környezetben, vagy ha szeparációs szorongástól szenved, az is okozhatja ezt a jelenséget. Érdemes megfigyelni, hogy a viselkedése változott-e valami más módon, és esetleg próbálj meg neki több megnyugtató figyelmet és törődést adni.

A napi vízfogyasztás mérése és a körülmények megfigyelése segíthet abban, hogy jobban megértsd, mi történik Alex kiskutyáddal. Mindenesetre, a legbiztosabb az, ha megvizsgálja egy állatorvos, hogy kizárhassuk az esetleges egészségügyi problémákat és megnyugodjunk.

Rólunk mondtátok
28197 vélemény