Az oxitocint a hétköznapi nyelvben gyakran nevezik szeretet/szerelem hormonnak. Ennek a hormonnak köszönhetően tudunk kötődni egymáshoz, bízni egymásban. Az újdonsült édesanyák testét is elárasztja, amikor először megpillantják csecsemőjüket. A szerelmespároknál is hasonló a helyzet, amikor fizikailag is kimutatják szeretetüket egymás iránt. Ez a kötődés és bizalom nem csak az emberek közti kapcsolatokra vonatkoznak, mint kiderült akkor is felszabadulnak ezek a hormonok bennünk amikor mélyen kutyáink szemébe nézünk.

 

Oxitocin és pozitív visszacsatolás

Az oxitocin egy rendkívül erőteljes hormon, amely létfontosságú szerepet játszik a szexben, a szülésben és a szoptatásban. Esetenként mesterségesen is beadják az orvosok a pácienseknek, ezzel gyorsítva a szülési folyamatokat. Mivel nőknél a szaporodást tekintve hatalmas szerepe van ennek a hormonnak, nem csoda, hogy számos tanulmányt végeztek már el a kutatók. Társadalmi és intim kapcsolatok terén is sikerült a szakértőknek összefüggéseket találniuk a kutatások során.

Nézzünk is meg néhány példát. A tanulmányok szerint az oxitocinnak köszönhetően lazábbak, extrovertáltabbak, nagyvonalúbbak és kooperatívabbak vagyunk egy csoportos környezetben. Például, amikor a baráti társasággal moziba készültök az oxitocin miatt kérdés nélkül belemész, hogy romantikus vígjátékot nézzetek, pedig valójában nem is szereted a műfajt, inkább néztél volna egy thrillert. Természetesen, az oxitocin intim kapcsolatokra kifejtett hatását is vizsgálták a szakértők.

A párkapcsolatban élő emberek szervezetében magasabb az oxitocin szintje, mint az egyedülállókéban. Éppen ezért lett a köznyelvben népszerű a szerelem hormon kifejezés. Továbbá az emberek közti interakció során is felszabadulhat ez a hormon, ami egy ún. pozitív visszacsatolási körforgást indít el. Valami ilyesmit:

Belenézel a kisbabád szemeibe és ettől a testedben elkezd áramlani az oxitocin. Ugyanez a folyamat elkezdődik a kisbabánál is. Ez arra készteti a saját testedet, hogy még több hormont szabadítson fel. Erre felbuzdulva a baba szervezete is még több szerelem hormont termel. Ez az úgynevezett pozitív visszacsatolás körforgása. Tehát azt már tudjuk, hogy embereknél működik ez a folyamat, sőt nem csak szerelmespároknál, hanem anya-gyermek kapcsolatoknál is jelen van. A kutatókban és bennünk is jogosan merül fel a kérdés: lehetséges mindez állat és ember közötti kapcsolatoknál is?

 

A tudósok kíváncsiak voltak. Van-e fajok közti hatása az oxitocinnak?

Miho Nagasawa és Takefumi Kikusui a japán Azuba Egyetem biológusai meg akarták tudni, hogy ugyanaz a pozitív visszacsatolási körforgás előfordul-e ember és állat közti kötődés során is. Ennek kiderítésére elvégeztek egy kísérletet. A kutatók kutya-gazdi párokat kértek fel, hogy egy helyiségben töltsenek el egy 30 perces játékidőt. A tudósok megfigyelték a párokat, akik vagy játékkal töltötték el az időt, vagy egy kiadós simogatással. A 30 perc leteltével megmérték a kutyák és az emberek oxitocin szintjét is.

A csapat megállapította, hogy a legnagyobb oxitocinszintet befolyásoló tényező az volt, amikor a gazdi és a kutyus csendben egymás szemébe néztek. A kutatásban résztvevőket két csoportba sorolták: egyik csoportba kerültek azok, akik 2 és fél percnél hosszabb ideig néztek egymás szemébe, a másikba pedig azok kerültek, akik csupán rövid ideig, maximum 45 másodpercig néztek „farkasszemet”. Az első csoporthoz tartozóknál 20%-kal nőtt az oxitocinszintje a páros mindkét tagjának. Minél többet nézed, annál jobban kötődsz hozzá? Nos úgy tűnik, van ebben némi igazság.

 

Intenzívebb kémia kapcsolatok mindkét faj „nőstényeinél”

A csapat elvégzett egy másfajta kísérletet is annak érdekében, hogy még jobban megismerjék az oxitocin kapcsolatokat. A tudósok ezalkalommal kiválasztottak néhány kutyát, akiknek egy speciális oxitocin-tartalmú orrspray-t kaptak, majd bevitték őket a többiek közé játszani. Itt most minden kutya és minden gazdi egy helyen volt. A megemelt oxitocinszintű kutyák kivétel nélkül a következő két dolgot tették: csak a saját gazdájukra figyeltek és/vagy nagyon hosszan bámultak a gazdájuk szemébe.

A kutatás ezen részében egy másik érdekes jelenség is megmutatkozott. A nőstény kutyákat jobban befolyásolta az oxitocinszintjük megemelkedése, mint a hím kutyákat. Több időt töltöttek el azzal is, hogy női gazdájukat nézték. Teljesen figyelmen kívül hagyták a teremben lévő idegeneket. Mi történt ilyenkor a női gazdikkal? Ahogy sejteni lehetett, a szerelem hormon szintjük szinte az egekbe szökött! Elmondások szerint korábbi kutatások is hasonló eredményeket mutattak. A nők érzékenyebbek a hormonra, mint férfi társaik. Azt pontosan nem tudni, hogy miért van ez így, de különböző tanulmányokban és kutatásokban újra és újra ezt az összefüggést állapítják meg.

 

A kutyák és az emberek együtt fejlődtek kötődést illetően

Itt azonban még nincs vége, egy másik lenyűgöző felfedezést is eredményezett a kutatás. A szituáció hasonló volt, mint korábban csak most kutyák helyett farkasokat társítottak az emberekhez. Na de miért is játszana valaki egy farkassal? Ne aggódj, összeszokott farkas-ember párosokat hívtak be. A kutatók ugyanis felkerestek olyan embereket, akik farkasokkal foglalkoznak és azt kérték, hogy a kísérlethez egy olyan farkassal menjenek, akit már kölyökkora óta ismernek és foglalkoznak vele.

A korábbiakhoz hasonlóan a farkasokat és társaikat behívták egy szobába fél órára. Megmérték az oxitocinszinteket és vizsgálták az egymás szemébe nézéseket. A farkasok oxitocin erősítést kaptak (mint a kutyáknál az orrspray). A farkasok belenéztek társuk szemébe? Dehogy! A szerelem hormon szint egyáltalán nem változott a farkasokban. Ez az eredmény a kutatókat úttörő következtetésre vezette. Szerintük ugyanis ezzel egyértelművé vált, hogy az embereknél és a kutyáknál ez a pozitív visszacsatolás együtt alakult, fejlődött az idők során.

A tanulmány szerint „ezek az eredmények alátámasztják a fajok közti oxitocin által közvetített pozitív visszacsatolási körforgás létezését, ami támogathatta az ember és kutya közti kötődés együttes evolúcióját a társadalmi kötődés kommunikációjának közös módjainak bevonásával”. Másszóval a kutyák elérték azt, hogy csupán nézéssel levegyenek minket a lábunkról.

 

A kutyák szociális jelek felismerésére is használják az oxitocint

Nézzük a társadalmi/szociális jelzéseket. Ezek olyan apró jelek, amelyek segítenek részt venni a beszélgetésekben és más társasági interakcióban. Ezek lehetnek verbálisak vagy nonverbálisak. Ezeket a társadalmi jelzéseket követjük mi is, amikor például észrevesszük, hogy túl sokáig raboltuk valakinek az idejét a beszélgetéssel és ideje abbahagynunk. Bármilyen furcsa, a kutyáink is ismerik ezeket a jelzéseket, ez teszi lehetővé számukra, hogy ilyen jól kijöjjenek az emberekkel.

Egy tanulmány szerint az oxitocin teszi lehetővé a kutyák számára, hogy pontosabban megértsék a fent említett szociális jelzéseket. A kutyákat két csoportra osztották. Az első csoport kapott egy-egy szerelem hormon injekciót, a második csoport pedig egy sóoldatot kapott. A kutatók jutalomfalatokat rejtettek el és szociális jelzéseket adtak a kutyáknak a megtalálásukhoz. Például, rámutattak hova rejtették a csemegét, vagy csak ránéztek a finom falatra. Azok a kutyák, akik kaptak egy adag oxitocint gyakrabban értették ezeket a jelzéseket, mint a sóoldatot kapott kutyusok.

Van egy teljesen valós oka annak, hogy miért tekintünk kutyáinkra úgy, mintha csak a saját gyermekeink lennének. Ugyanúgy szeretjük őket! A kémiai reakciók a testünkben pontosan olyanok a kutya simogatása közben, mint amikor kisbabánkat tartjuk a kezünkben. Ehhez még tudományra sincs szükségünk, hiszen tudjuk mit érzünk. A kutyák és emberek között egy megszakíthatatlan érzelmi kötelék van. Pontosan ezért tagadhatatlan, hogy ember és állat között is „működik a kémia”. Ettől függetlenül jóleső érzés, amikor ezt tudományosan is bizonyítják nekünk!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény