A kutyák imádnak nyalogatni. Nyalogatják önmagukat, egymást, és természetesen gazdáikat sem hagyják ki a jóból. Ez egy tény. Elgondolkoztál valaha azon, hogy vajon miért is csinálják mindezt? Az talán még egyértelmű válasz, hogyha épp ettél valamit és a kezeden maradt a nyoma, akkor bizony kutyusod menni fog annak az ízére. Na de mi a helyzet a többi esetnél? Ezt a kérdést igyekeztünk a lehető legrészletesebben megválaszolni.

 

# 1- Finom vagy!

A kutyákat az ízek motiválják. Képesek tisztára nyalogatni a padlót, ha egy finom falat leesik oda. Ahogy a bevezetőben is írtuk, imádják nyalogatni a gazdáik ujjait főleg, ha gazdájuk éppen akkor evett valami igazán finomat. Na de ezt kapd ki: a kutyák szerint mi magunk is finomat vagyunk. Elég sósak vagyunk, ezért a kutyusok mindent megtesznek, hogy leszedjék rólunk a sós bevonatot! Csak figyeld meg, milyen lelkes lesz kutyusod, amikor hazaérsz egy izzasztó edzésről.

 

#2 – Közös tisztálkodás

Még azokban az időkben, amikor a kutyák ősei falkákban jártak szabadon a természetben, a közös tisztálkodással kerültek egymáshoz közel. Egy vadászattal és kalandokkal teli nap után a falka tagjai közösen lepihentek. Ez afféle biztonságérzetet és nyugalmat adott nekik. Tisztára nyalogatták magukat, eltávolították magukról a koszt és törmelékeket, amiket a nap során összeszedtek. Sőt, a sebeket is nyalogatással gyógyították, enyhítették a fájdalmat.

Ez nem egy önálló tevékenység volt, gyakran egymást tisztogatták, enyhítették a másik fájdalmát. Végül is van pár olyan testrész, amit egyedül nehezen érnek el, nem igaz? Ha több kutyusod van, akkor valószínűleg feltűnt ez a cselekvés neked is! Mivel te is a falka tagja vagy, megosztja veled az ápolási rutinját.

 

#3 – Tiszteletet mutat

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a nedves, ragacsos arcnyalás az engedelmesség és a tisztelet jele. Márpedig pontosan ezt jelenti egy falkában. A falkában mindig van egy alfa, egy vezér. A többi kutya különböző módon fejezi ki tiszteletét az alfának, ideértve az arcnyalást is. A családban pedig te vagy az alfa! Ezzel jelzi, hogy tisztel téged.

Az engedelmességet többféleképpen mutatják ki a kutyák. Például: hátukra fekszenek, ezzel teljesen védtelenül hagyják pocakjukat vagy lehajtják a fejüket.

 

#4 – Megnyalja a sebedet

A „nyalogatja a sebeit” mondás pontosan ebből a szokásból ered. A kutya nyála olyan enzimeket tartalmaz, melyek elősegítik a testük gyógyulását. Azért nyalják sebeiket, hogy gyorsítsák a gyógyulás folyamatát. Neked is volt már olyan sérülésed, aminél a kutyád egyből jött a segítésedre? Ez egy velük született ösztön, tudják és érzik mikor kell akcióba lépniük.

Évszázadok óta hasznosnak tekintik a kutyanyálat az orvostudományban és nem csak a kutyák, hanem az emberek számára is! A kutyáknak az ókori Egyiptomban gyógyító szerepet is adtak pontosan ezért. A fidzsi halászok is megengedték kutyáiknak, hogy nyalogassák sebeiket, ők ugyanis hitték, hogy ezzel felgyorsul a gyógyulás folyamata. Ahogy a franciák mondják „langue de chien, langue de médecin”, magyarra fordítva „egy kutya nyelve, az orvos nyelve”.

 

#5 – Kommunikáció ember és kutya között

Tudjuk, tudjuk! Minden ember ténylegesen beszél a kutyájához, pedig tudjuk jól, hogy nem értik a nyelvünket. Más kérdés, hogy felfigyelnek a mondandónkra, némelyiket még értik is talán! Sajnos számukra nem adatott meg, hogy beszélni tudjanak, ezért kénytelen más módot találni a kommunikációra. A nyalogatás pedig a kommunikációjuk egyik formája. Kutyusod ki szeretne menni, de nem veszed a lapot, figyelemfelkeltés céljából pedig elkezd nyalogatni. Ha játszani szeretne, hátára fekszik, ezzel jelezve, hogy készen áll a mókára. Aztán előfordulhat, hogy ezt te nem érzed játékra felhívásnak, ezért más módszert választ. Igen, ez a nyalogatás lesz.

A nyalogatás nem mindig jelent pozitív kommunikációt. A kutyás is élvezik a személyes teret, privátszférát. Arcon nyalással például jelezhetik azt is, hogy az a személy betört a kutya személyes terébe. Ne aggódj, könnyen meg tudod különböztetni a két nyalogatást egymástól. Utóbbi esetnél sem lesz agresszív, de nem is mondható barátságosnak. Ez amolyan gyors és lényegre törő nyalás az arcra.

 

#6 – Ez számára megnyugtató

Újszülöttként az anyjuk nyelvének szerető nyalogatása az első érintés, amit valaha tapasztalnak. Ettől nemcsak tiszták lesznek a kölykök, de egyfajta biztonságérzetet is kapnak, és nem utolsó sorban az anya így fejezi ki szeretetét is. Amikor tehát a kutyák egymást nyalogatják, akkor nyugtatják egymást. Az embereknél pontosan ugyanilyen dolog a hüvelykujj szopogatás gyerekkorban vagy felnőtteknél a mély lélegzés. Mások inkább meditálnak. Ezek ún. önnyugtató stratégiák. A kutyáknál a nyalogatás ugyanezt a célt szolgálja.

Dr. Mary Burch állatviselkedés szakértő a következőt nyilatkozta: „A nyalogatás a szeretet jele lehet. Ez a biztonság és kényelem érzetét is keltheti a kutyáknak. Az anyai szeretet is a nyalogatásban mutatkozik, ezért a kutyusok számára ez örökké nyugtató hatással lesz.

 

#7 – Szeret téged

Van némi vita arról, hogy ezeket a nyalogatásokat lehet-e puszinak vagy csóknak nevezni vagy sem. A kutyagazdik pontosan tudják, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a nyalogatással valóban a szeretetüket szeretnék kifejezni. Akkor miért ne lehetne ezt puszinak nevezni? A kutyusod ezzel akarja kimutatni mennyire fontos vagy a számára és hogy mennyire hiányoztál neki, amíg távol voltál tőle.

„Természetesen a kutyák szeretik a gazdáikat!” – mondja Amy Shojai állatviselkedés tanácsadó az Inverse-nek. „Az oxitocin hormon felszabadul – mind a kutyákban, mind az emberekben – ha kapcsolatba lépnek valakivel, akit kedvelnek. Ez az ún. szerelem hormon segít erősíteni a kapcsolatot a két fél között.”

A kutyák rengeteg különböző okból kifolyólag nyalogatnak minket. Legközelebb figyelj erre, és gondolj csak bele vajon mit akar ezzel jelezni feléd kedvenced! Ha már zavaróan sokat nyalogat, vidd el sétálni! Ez a tuti tippünk, biztos csak mozogni szeretne és időt együtt tölteni veled!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény