Az embereknél nélkülözhetetlen az ölelés, amikor valaki iránti szeretetünket szeretnénk kimutatni. Ezt pedig természetesen a kutyáinknál is alkalmazzuk, elvégre éppannyira szeretjük őket. Ez egy egyszerű és logikusnak tűnő cselekvés, de egyes tudósok és etikusok hatalmas vitákat folytatnak ebben a témában. Vajon szeretik a kutyák, ha átöleljük őket vagy ez nekik csak nyűg és zavaró tényező?

Na vajon mi az igaz? A cinikus kutatók mulasztották el a lényeget, vagy csak mi vagyunk az elfogultak? Nézzük meg mindkét oldalt, és vegyük figyelembe a tényeket, bizonyítékokat.

 

Érvek az ölelés ellen: zavartság és társadalmi felfogás hiánya

Az egyik ok, amiért a kutyák idegenkednek az öleléstől az az, hogy nem értik, miért csináljuk és milyen érzelmi célt szolgál ez a gesztus. Irith Bloom szakértő hívta fel a figyelmünket arra, hogy a kutyák közti interakciókban nincs ölelés vagy ahhoz hasonló gesztus. Pontosan ezért nem is értik meg, hogy milyen célt szolgál az ölelés.

„Gyanítom, hogy a kutyák többsége az ölelést negatívabban élik meg, mert a bezártsággal és visszatartással azonosítják (ez nem olyan dolog, amit a legtöbb kutya élvez).

Ettől a számukra indokolatlan „bezárástól” féltővé vagy agresszívvá is válhatnak a kutyák, ha nem tudják megfelelően értelmezni a cselekvést. Bloom szerint nem azért öleljük meg a kutyákat, mert nekik szüksége lenne rá, hanem nekünk van szükségünk arra, hogy kimutathassuk valamilyen módon a szeretetünket.

„Tudósok szerint az emberek már csak azért is igénylik a közelséget és az érintést, mert csecsemőkortól fogva ezzel asszociáljuk a szeretetet és odaadást. Például: az újszülötteket egyből az édesanyjuk mellkasára helyezik, átkarolva szoptatják őket.

 

A testbeszéd mindent elmond

A Psychology Today-nek írt esszében Stanley Coren, a British Columbia Egyetem emeritus professzora a kutya ölelgetés ellen érvelt. Szerinte ugyanis pontosan elég megvizsgálnunk a kutyák testbeszédét ahhoz, hogy kiderüljön mennyire igénylik az öleléseinket.

Dr. Coren 250 kutya-ölelő képet nézett meg Google-n és Flickr-n. A megfigyelései szerint a képeknek körülbelül 81%-a kellemetlenséget, stresszt, szorongást mutatott a kutyákon. A többi képen pedig inkább semleges testbeszédük volt a kutyáknak.

„Az internet tele van olyan képekkel, amelyeken boldog emberek ölelgetik a stresszes kutyájukat” – mondta Coren a CNN-nek.

A módszer kritikusai megjegyezték, hogy Coren képválasztási folyamata akár elfogult és szándékos is lehetett, hogy saját érvét alá tudja támasztani.

 

Üss vagy fuss érzés kutyáknál

Esszéjében Coran kiemeli, hogy a kutyák gyakorlatilag „futó állatok”, vagyis testük gyors futásra van kialakítva. Ha mozgásukban korlátozunk ilyen állatokat, akkor bármilyen jólnevelt kutyáról is legyen szó, ösztönszerűen fognak cselekedni. Coren állítása szerint ezzel stresszessé válnak a kutyák, hiszen elvesszük tőlük a mozgás lehetőségét.

„[Testfelépítésük miatt] ha stressz vagy fenyegetés éri őket először nem a fogaikat használják, hanem menekülni próbálnak. A viselkedéskutatók szerint, ha a szabad mozgást megvonjuk a kutyáktól azáltal, hogy mozdulatlanná tesszük őket egy öleléstől, azzal a kutya stresszesebbé, szorongása intenzívebbé válhat. Esetenként még haraphatnak is érte.”
Coren legfőbb tanácsa az, hogy végérvényesen felejtsük el a kutyák ölelgetését és használjunk alternatív módokat a szeretetünk kifejezésére.

„Tartsuk meg az öleléseket embertársaink számára. A kutyák szemszögéből nézve egyértelműen jobb, ha kedves szóval vagy finom falatokkal fejezzük ki szeretetünket.”

 

Érvek az ölelés mellett: a „nincs két ugyanolyan hópehely” érv

Íme egy hatalmas érv az ölelés mellett: ez teljesen a kutyától függ. A Psychology Today-ben Jessica Pierce szerző és bioetikus azzal érvelt, hogy ebben a témában nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen nem minden kutya egyforma.

„Nincs olyan, hogy ’A Kutya’, és nem is tudunk általánosítani arról, hogy mit szerethet és mit nem szerethet egy kutya, hiszen mindegyik egyéniség. Mindenkinek a saját kutyáját kell megismerni.”

Erica Lieberman, a New York-i Pawsibility Pets kutyakiképzője és viselkedési tanácsadója óvatosságra int mindenkit. Nála alapszabály, hogy idegen kutyát sosem közelítünk meg ölelési szándékkal, hiszen nem tudhatjuk, hogy viseli azt.”

 

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk szereti-e az ölelést vagy sem?

Ha a stressz és a kényelmetlenség jelei nem mutatkoznak a kutyán, akkor teljesen rendben van az ölelés. Bár Lieberman továbbra is azt tanácsolja, hogy csak és kizárólag akkor öleljünk meg egy kutyát, ha már ismerjük!

„Ha ezek közül egyiket sem látjuk a kutyák, akkor rendben van, hiszen rengeteg kutya van, akik nem csak semlegesen állnak hozzá a dologhoz, de úgy érzik ettől válnak az ember igazi társaivá.”

Paul Paquet biológus, valamint Erik Zimen farkas és kutya viselkedésszakértő a 70-es években további kutatásokat végeztek a témában. A kutatás során vizsgálták a kutyák életkorát, nemét és fajtáját is. Egy másik tényező az ismertség vagy a „kontextus” volt – mennyire ismeri a kutya azt az embert, aki meg szeretné ölelni. Természetesen az emberek életkorát és nemét is figyelembe vették a tanulmány során.

Ölelés közben a kutatók pulzusmérő és légzőkészülék segítségével mérték a kutyák reakcióit. A kutatók feljegyezték a viselkedési reakciókat, beleértve a testbeszédet, a fülek, farkak és ajkak helyzetét.

„Általános megállapításaink elég egyértelműek voltak: az ölelőket ismerő kutyák nagyon pozitívan reagáltak az ölelésre. Azok a kutyák, akik azonban nem ismerték azt a személyt, aki megölelte őket, kezdetben óvatosak voltak, majd fokozottan ellazultak. A fajták közti különbségek egyértelműek voltak, de nem lehetett megjósolni egy-egy kutya reakcióját.”
Egy érdekes dolgot véltek felfedezni: a kutyák stresszes viselkedése egy ilyen helyzetben nem feltétlenül egyezik meg a fiziológiai stressz jeleivel. Corey Cohen szerint a kutya és az ember közötti kötelék sokat segíthet a kutyáknak elfogadni az ölelést.

„Az igazság az, hogy ha szoros kapcsolatban állunk a kutyánkkal, az oxitocint szabadít fel mindkét félnél. Nem hinném, hogy bármely más lénnyel létezne ehhez hasonló kötelék.”
Tehát itt az is nagyon fontos, hogy a kontextust figyelembe vegyük!

 

A kutyákat meg lehet tanítani, hogy szeressék az öleléseket

Előfordulhat, hogy kutyusod ódzkodik az ölelésektől, de képzeld, ugyanúgy tanítható, mint bármely más dolog: idővel és sok jutalomfalattal. Egy rövid időre öleld meg a kutyád, majd adj neki egy finom falatot. Idővel egy pozitív élményhez fogja kötni ezt a cselekvést és menni fog jutalomfalat nélkül is.

A szakértők mindegyike hozzáteszi, hogy az ölelésen kívül alkalmazhatunk más alternatívákat is a szeretetünk kimutatására. Simogatás, játék, finom falatok stb.

 

Jelek, ha a kutyád nem szereti az öleléseket

Finoman de nyíltan kifejező módokkal adhatják a kutyák tudtunkra, hogy ők bizony nem kérnek a mi öleléseinkből. Egy kutya, aki utálja az öleléseket:

• le akarja rázni az ölelőt
• elfordítja a fejét
• félhold szeme lesz (látható lesz a szem fehér része a sarokban)
• leereszti a fülét vagy közvetlenül a fejéhez szorítja
• nyalogatja az ajkait
• túlzottan ásít.

Ha ezek közül egyiket sem tapasztaltad még kutyusodnál, valószínűleg nincs problémája az ölelésekkel.

Te mit gondolsz erről? Írd meg nekünk!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény