Állatorvosi körökben évről évre gyakrabban tapasztalunk diómérgezést a kutyáknál, különösen ősszel. Ilyenkor elsősorban nem a dióbél elfogyasztása miatti mérgezésre kell gondolnod. A dió megfeketedett, penészes, külső héjának elrágcsálása okozza a bajt! Sok gazdi csak úgy írja le a helyzetet, hogy “hullás dió”-t evett a kedvence… Nos, amiben benne van az a szó, hogy hullás-, vagy hulladék-, az garantáltan nem tesz jót kutyusod szervezetének, ebben biztos lehetsz!

 

Diómérgezésről dióhéjban

Többféle penész-toxin is bekerülhet a dióba, időjárástól és attól függően, hogy azt melyik penészfaj támadta meg. Az egyik ilyen, például a Penicillium crustosum penészfaj által termelt méreganyag, a Penitrem-A. Az ilyet tartalmazó dió elfogyasztását követően ez a Penitrem-A nevű neurotoxin felelős kutyáknál a “diómérgezés” jellegzetes tüneteiért, melyek a következők:

 

A diómérgezés tünetei kutyáknál

 • Zavart tudat
 • Egyensúlyzavarok
 • Remegés
 • Szapora légvétel
 • Túlérzékenység: finoman hozzáérve is megugrik, összerándul a kutyus
 • Akaratlan izomrángások
 • Olykor hányás, hasmenés is kíséri
 • Epilepsziaszerű görcsrohamok
 • Eszméletvesztés, kóma
 • Súlyos esetben végzetes is lehet!

 

A dió egészben lenyelve sem előnyös

A dióevés azonban egyéb veszélyeket is tartogathat kedvenced számára! Az egészben lenyelt dió, ha a gyomorból a vékonybél felé halad tovább, akkor elakadhat, és ennek teljes bélelzáródás lesz következménye. Ilyenkor a béltartalom lényegében nem képes továbbhaladni. Az ettől szenvedő kutya bágyadt, nem eszik, nem iszik és egyre gyakrabban hány, a végén már a vizet is visszahányja (ha mégis inna). Életveszélyes állapot ez, melynek tünetei óráról órára súlyosbodhatnak! Erős hasi fájdalom jellemzi, ami miatt felhúzott hassal, gyakran púposítva járkál a kiskedvenc. Kezeletlen esetekben pár napon belül hashártyagyulladás, bélfal kilyukadás alakulhat ki, melynek következtében a kutyus el is pusztulhat! Amennyiben feltételezed, hogy kedvenced bármilyen tárgyat megehetett, ami bélelzáródást okozhat (például diót), és elkezdtek megjelenni a tünetek, akkor azonnal vidd el állatorvoshoz!

 

Dióbél kontra dióhéj

A dióbél kisebb mennyiségben viszont nem árt a kutyának, sőt! Gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A és E vitaminban. Sajnos a kutyák azonban nem válogatják ki a dióbelet, hanem az összerágott csonthéjjal együtt nyelik le, így utóbbi gyakran károsítja a bélrendszerüket, véres hasmenést okozva. A dióhéjat a kutya nem tudja megemészteni, ezért nagy mennyiségben fogyasztva ez az emésztetlen anyag össszeállhat a hátulsó bélszakaszokban, bélsárrekedést okozva. Ilyenkor az állat erőlködik, de nem tud bélsarat üríteni, esetleg csak híg, bűzős folyadék folyik a fenekéből, mely gyakran véres, esetleg komoly fájdalmak árán sikerül produkálnia valamit. Sokszor együtt jár hányással, rossz közérzettel és hasi fájdalommal. Ez az állapot szintén állatorvosi segítséget igényel! A kezeletlen eseteknél lényegében funkcionálisan ugyanúgy bélelzáródás alakulhat ki, a fent említett tünetekkel és kockázatokkal együtt!

 

Penészek és toxinjaik

Más penészes ételek is okozhatnak mérgezést a kutyáknál, nem csak a hullás dió. A Penicillium roquefortii nevű penészfaj roquefortine nevű toxinja például penészes ételmaradványok, vagy komposzt elfogyasztását követően hasonló tüneteket okozhat a kutyáknak (és más, gerinces állatnak is). De az egyéb Aspergillus és Claviceps penészek is sokféle egyéb toxint termelhetnek. Nagyon gyakori emiatt a komposztot rágcsáló kutyusok lebetegedése is.

 

A diómérgezés megelőzése

Éppen ezért véletlenül se engedd, hogy kedvenced tavalyi, hullott diót szedegessen fel! Ha még nem tetted meg, akkor most ideje ellenőrizni a kertet és az udvart, és eltüntetni onnan penészes dolgokat. A legjobb, ha megtanítod kedvencedet, hogy csak a Gazditól fogadhat el ételt! Ha mégis rajtakapod, hogy gyanús minőségű diót, vagy penészes ételt evett volna, akkor inkább vidd el őt az állatorvoshoz, aki még idejében képes lehet kihánytatni belőle a mérgező anyagokat.

 

Egyéb őszi veszélyek amitől megóvhatod kedvencedet

Valószínűleg a te kutyád is kíváncsi minden új illatra, növényre és gombára. Egyesekre azonban különösen figyelni kell, amiket semmiképpen sem kóstolhat meg! Ilyenek például:

 • A tölgy termése, a makk, főleg éretlen, zöld állapotban, nagyobb mennyiségben elfogyasztva tanninsav tartalma károsíthatja a vesét és májat.
 • A közönséges tiszafa, mely elfogyasztva szédülést, görcsöket, és szívelégtelenséget okozhat.
 • A közönséges vadgesztenye termése, melynek eszkulin tartalma gyomor- és bélrendszeri zavarokat, görcsöket, legrosszabb esetben akár halált is okozhat.
 • Az őszi kikerics virága, mely elfogyasztva véres hányást és hasmenést okozhat.
 • A hortenzia, amely cianid hatóanyaga miatt nagyobb mennyiségben elfogyasztva végzetes tünetekkel járhat.
 • Főleg esős időt követően, őszi, erdei séták során, de akár a saját kertedben is találkozhatsz kalapos gombákkal, melyeknek egyes fajai mérgezőek lehetnek, így érdemes megakadályoznod, hogy kedvenced megegye, vagy akár csak megkóstolja ezeket! A gombák sokszor szinte láthatatlanul bújnak meg a lehullott avarszőnyeg alatt, de elhiheted, hogy kutyád ezeket is könnyedén kiszimatolja. Mivel az ehető gombák beazonosítása nehézkes, így legjobb a fokozott óvatosság!

 

Ezekre figyelj még az őszi séták során

Ha séta után a mérgezés árulkodó jeleit tapasztalod, úgy mint:

 • intenzív hányás vagy hasmenés;
 • remegés, görcsrohamok vagy tudatzavar;
 • légzési problémák, szapora szívverés

akkor azonnali állatorvosi vizsgálat szükséges! De legjobb, ha megelőzöd mindezt egy alapos képzéssel, kutyaiskolával, engedelmességgel, hogy kedvenced ne egyen fel semmi vackot az engedélyed nélkül. Bár ez olykor lehetetlen feladatnak tűnhet, de hidd el, hogy sikerülhet! Ha szükséges, kikérheted több kutyaoktató véleményt is ez ügyben, hiszen nálunk, embereknél is előfordul, hogy az életben több tanárra is szükségünk van, mire tökéletesen elsajátítunk valamit. Nagy segítség ebben, ha mindig van nálad a tréningek során pár falat Trainy lazacos jutalomfalat, hogy kutyusod extra motivált legyen a tanulás során.

 

A te kutyusod vajon képes lenne rá?

Visszatérve a gombákhoz, szerencsére nem csak veszélyt jelenthetnek kedvencedre nézve! Például a szarvasgomba keresést célzó kiképzést egyes kutyák remek szórakozásként élnek meg, a szarvasgomba intenzív illata miatt. Nem beszélve arról, hogy sikeres oktatás esetén Te is egy értékes alapanyaghoz juthatsz. Gondolj csak bele! Kedvenced végre egy olyan játékot játszhat, amiben az egyik legjobb érzéke, a szimata segíti őt. Fokozatosan és sikerorientáltan rávezetve imádni fogja ezt a szagalapú nyomkövetést, főleg, ha még egy falat ínycsiklandó Friky Rovarfehérjés Nasival is megjutalmazod. Az ősz tehát szuper lehetőségeket kínál, hogy kedvenceddel együtt kalandozzatok, az említett jótanácsokkal a tarsolyodban pedig mostantól még jobban vigyázhatsz rá.

 

Összeállította:
Dr. Csizmás Máté, állatorvos

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény