Ha volt már fülfertőzéssel küzdő kutyád, akkor már ismered a jeleket: ezek a kutyák rázzák a fejüket, és megrándulnak, vagy felsírnak, mikor próbálod megérinteni a fülüket; általában vörös a fülük, duzzadt, és nagyon kellemetlen szagot áraszt. Nem nehéz elképzelni mennyire kellemetlenül érezheti magát egy fülfertőzéstől szenvedő kutya – és még csak el sem tudja mondani neked. De meg lehet akadályozni ezt a gyakori fertőzést.

Nagyon figyelj oda kutyusod fülére

Kutyád egészségéhez hozzátartartozik a füle tisztán tartása is. Nem gondolunk rá, de figyelnünk kellene a fülére, valamint fenntartani annak állapotát egész élete során, amivel nem csak fülfertőzést előzhetünk meg, hanem más betegségeket is, amelyek károsíthatják a fülét.

A kutya anatómia egy kicsit eltér a miénktől, és a kutyák nagyon könnyen összeszednek egy fülfertőzést. Ha négylábúd allergiás, ő különösen ki van téve a fülfertőzésnek. Ha cocker spánieled, szettered, golden retrievered van, vagy bármilyen más lógó fülű kutyád van, ő is hajlamosabb a betegségre. A felálló fülű, vagy hegyes fülű kutyák sokkal kevésbé hajlamosak a fülfertőzésre. Ez azért van, mert sok fülfertőzést a víz, kosz, és a fülzsír okoz, amelyek a fülben maradnak; a lógó fülű kutyáknak kevés – már ha van egyáltalán – a légkeringése, amivel szárazon és tisztán tarthatják a fülüket.

Előzd meg a bajt rendszeres vizsgálatokkal

Szerencsére, megakadályozhatod a kutyusod fülfertőzését a rendszeres vizsgálatokkal, amik a rendszeres ápolási rutinhoz tartoznak. Legalább hetente egyszer csekkold négylábúd fülét. Ha már tudod hogy néz ki az egészséges fül, gyorsan meg tudod majd állapítani, ha kedvenced füle elfertőződött, vagy piros. Legalább azt megteheted, hogy kitisztítod a belső füljáratát ásványi olajba mártott vattagolyóval, hidrogén peroxiddal, vagy állatkereskedésben beszerezhető fültisztítóval. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne tegyél semmi mást kedvenced fülcsatornájába, mint például fülpiszkálót, nem számít mennyire csábító. Komoly problémákat okozhatsz vele kiskutyádnak.

Ha a kutyusod szőre elkezd nőni a fülcsatornájában, a kutyakozmetikus ki tudja szedni két hetente, ha a négylábúd hajlamos a fülfertőzésre. Egy lógó fülű kutya szőrében hathatósan megragadhat a fülzsír, a víz és a kosz. De a túl sok ápolás ugyanolyan veszélyes, mint az elhanyagolás, az is fertőzéshez, vagy irritációhoz vezethet, ha kitépkeded kutyusod füléből a szőrt ott, ahol nem kéne, vagy ha túl gyakran szeded ki.

Vizes fül, a rendszeres kutyaúszások főellensége

Azok a kutyusok, akik szeretnek sokat úszni már attól is kaphatnak fülfertőzést, ha túl gyakran lesz vizes a fülük. Ha engeded úszni négylábúdat, szárítsd meg a fülét miután végzett, és jól tisztítsd meg. Ha retrievered van, vagy bármilyen másik kutyád, akinek gyakran van fülfertőzése (sok kutyánál gyakori), léteznek fülszárító megoldások, amik segítenek megszabadulni a fülcsatornában ragadt víztől.

Ha ez a sok tisztítás nem tűnne jó mókának, vagy ha jobb szeretnéd, hogy szakember tisztítsa ki kedvenced fülét, nálunk megvásárolható egy komplett wellness csomag, amibe beletartozik a fültisztítás is, illetve ha a kutyusod elhozod a napközinkbe nyugodtan kérd, hogy tisztítsák ki a fülét, mikor legközelebb itt játszik nálunk.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

CricksyDog x Erste Bank

CricksyDog x Erste Bank

Te is szereted azt ha pénzt kapsz vissza a vásárlásod után? Szuper, mert mi is! Most az Erste bank George appjában vásárolt CricksyDog-os finomságok után 5% visszajár! 1. Hogyan működik a dolog? Nagyon egyszerűen. Sajnos azt tudnod kell hogy egyelőre csak Erste bankos...

bővebben
Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Helló, embertársak! Hé, igen, te, aki éppen olvasod ezt! Gondolkoztál már azon, milyen egy kutya szemszögéből a tökéletes szülinap? Akkor irány felkészülni, mert elkalauzollak egy csodás kalandra! 1. A reggel kezdeteként: ébresztő Ma alapvetően nincs szükségem arra,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
35066 vélemény