Számodra is biztos ismerős helyzet az, amikor a parkban meglátsz egy rendkívül fegyelmezett kutyát sétálni (akit még egy csapat gyerek, vagy egy másik kutya jelenléte sem zavar) gazdája mellett, és irigy pillantásokat vetve elgondolkozol azon, hogy a gazdi ezt vajon, hogy csinálhatta?! Legtöbbször nem ilyen kutyákkal találkozunk sétálás közben. Sok gazdi rengeteg időt áldoz arra, hogy kitalálják a fegyelmezett séta módszerét. Sokan azonban még mindig a kutya lefogását tartják az egyetlen megoldásnak, ha egy ismeretlen kutyával hozza össze a sors séta közben. Ez azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás. A kutyákat ugyanis meg lehet tanítani a fegyelmezett sétára. Számos cikket találtunk ezzel a témával kapcsolatban és összegyűjtöttük Neked a legfontosabb dolgokat, hogy egy helyen megtaláljatok minden választ a kérdésre: Hogyan szoktassam le a kutyámat a póráz rángatásáról?

Miért rángatják a pórázt?

Mielőtt a módszereket részleteznénk fontos megismerni a dolgok miértjét is. Ahogy megszokhattuk, minden szokatlan viselkedés mögött létezik egy kiváltó ok. Ha ezeket az okokat közelebbről megvizsgáljuk, sokkal könnyebb lesz a megoldást megtalálni. Először is, a kutyák természetüknél fogva rángatják a pórázt. Ennyitől elfogadható viselkedés lenne? Nos, nem igazán, viszont fontos tudni, hogy ezt nem valamilyen viselkedésbeli zavar vagy esetleg betegség váltja ki a kutyákból. A rángatás olyan érzést kelt bennük, hogy ők az irányítók és arra mehetnek amerre ők szeretnének. Ezt nem azért csinálják, mert dominálni akarnak, hanem azért, mert látják, hogy ez működik. Tehát, ha sétáltatás közben engeded nekik, hogy rángassanak, akkor ezt ők egy jó jelnek veszik, így tovább folytatják ezt a szokásukat. A póráz rángatásról való leszoktatás a nehezebb feladatok közé tartozik a gazdik számára. A kutya ugyanis már „megtanulta”, hogy sétáltatás közben, ha egyik irányba húz, akkor a gazdi követi, tehát biztos jó irányba mehet. Ez azt jelenti, hogy a kutyánk valószínűleg ezt azért csinálja, mert azt hiszi, hogy gazdájának ezzel engedelmeskedik. Minél előbb véget kell vetni egy ilyen szokásnak, hiszen idővel csak sokkal nehezebb lesz leszoktatni erről a kutyákat.

Minden kutyánál más módszer válik be

Ezt fontos tisztázni, hiszen mi is ezért néztünk részletesen utána a témának. Minden kutya máshogy fog reagálni ezekre a módszerekre, ezért kell rendkívül türelmesnek és kitartónak lenni. Gazdiknak fontos tanács: Ne éljétek meg kudarcként, ha egyes módszerek nem válnak be! A kutyák nevelésénél kulcsfontosságú megtalálni, hogy pontosan mi motiválja a kedvencünket, a továbbiakban pedig erre a bizonyos motivációra építhetjük a tanítás folyamatát. Például rengeteg kutyát motivál a jutalomfalat tudata! Ismered a „legyél fa” trükköt? Roppant egyszerű trükk! Ha séta közben kutyád irányt szeretne váltani és elkezdi rángatni a pórázt, akkor csak állj meg és meg se moccanj egy darabig. Elméletben a kutya így megtanulja, hogy a pórázrángatás nem szép dolog! Na de ez nem minden esetben válik be. Sok kutya például csak felbátorodik és sokkal erősebben rángatja majd a pórázt. Ezért tehát gazdik részéről hatalmas türelem szükséges, hogy ez a módszer beváljon, viszont a siker nem garantált. Több hónap próbálkozás után is könnyen előfordulhat, hogy kedvencünk tovább rángatja a pórázt, hiába állunk meg minden utca sarkán. Legtöbb esetben, a kutyák egy ilyen trükk alkalmazásakor ugyanúgy viselkednek, mint gazdáik, tehát egész egyszerűen csak megállnak. A tanítás tehát nem teljes kudarc, viszont a kívánt viselkedéstől még messze vagyunk. Sok kutyánál egyáltalán nem működik, ha a gazdája „fa-trükköt” próbálja alkalmazni. Ezért fontos kitalálni, mi motiválja legjobban a kutyát, ahogy ezt már korábban is írtuk. Ez a feladat sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Könnyen előfordulhat, hogy egy bizonyos cselekvésre kitaláltuk a kutya motivációját, de egy másik esetben lehet, hogy nem válik be ugyanaz a trükk. Egyes kutyáknál viszont rendkívül hatásos a „fa-trükk”! Egy próbát mindenképpen megér, és ha a kívánt eredményt nem kapjuk meg hónapok múlva, akkor érdemes áttérni egy másik módszerre.

1. Válassz ki egy sétáltatási módszert és ragaszkodj is hozzá!

Legelső tippünk amikor a pórázrángatásról kell leszoktatni egy kutyát az, hogy mindig konzisztensnek kell maradni a folyamat alatt. Meg kell tanítani az elfogadható viselkedésformákat a kutyáknak, ezt pedig úgy érheted el, ha mindig egy megszokott rutin szerint történik a séta. Ez szinte a leggyorsabb módja annak, hogy a kutyád megtanulja, hogyan kell szépen, fegyelmezetten sétálni. Melyik oldaladon szeretnéd sétáltatni kedvencedet? Vagy szeretnéd, ha inkább pár lépéssel mögötted sétálna? Ezt még az elején el kell döntened, és ehhez a döntéshez aztán végig ragaszkodnod is kell. Ha például jobban szereted, ha a kutya a jobb oldaladon sétál melletted, akkor minden egyes sétáltatásnál a jobb oldalra kell terelned. Ezzel a módszerrel hamar fegyelemre neveled a kutyát.

2. Kezdj egy érdektelen helyen

Ha a fegyelmezett sétáltatásról van szó, megelőzésképpen meg kell győződni arról, hogy a kutya tudjon figyelni az utasításainkra. Tehát, egy nyugodt környezetet kell biztosítani, hogy a kutyánk figyelmét semmi se terelhesse el a tanulás alatt. Nemcsak a hely számít, hanem az idő is. Válassz egy olyan időpontot sétáltatáshoz, amikor a legcsendesebbek az utcák. Például este vacsoraidő alatt vagy amikor a legkevesebben vannak a parkban. Ha a kutyát még a pórázhoz szoktatás előtt viszed el egy zsúfolt parkba, szinte biztos, hogy a nagy lelkesedése miatt irányíthatatlan lesz kedvenced és így képtelen lesz az utasításaidra odafigyelni. Az érdekes és új hangok, illatok és látnivalók garantáltan elvonják majd a figyelmét. Na és a mókusok… Ez egy kis lépés, de hidd el nagyon sokat fog számítani a tanítási folyamat során! Amint nyugodt környezetben magabiztosan tudod vezetni a kutyát magad mellett, fokozatosan „nehezíthetsz” a körülményeken és indulhattok nyüzsgő parkokba is.

3. A csaló-módszer: Használj elől kapcsos hámot!

Szintén az egyik kedvenc trükkjeink közé tartozik ez a módszer, ami valójában nem is egy konkrét módszer. Ebből adódik a csaló név is, hiszen csupán annyit kell tennünk, hogy egy elől kapcsos hámot vásárlunk. Az ilyen hám használata rendkívül egyszerű, az egyetlen nehézséget csak az adja, hogy könnyen belegabalyodik az ember, ahogy próbálja a hámot a kutyára ráadni. Akárhány gazdival beszélgettünk már az évek során, egyik sem bánta meg az elől kapcsos hám vásárlását. Véleményük szerint ez az egyik leghasznosabb eszköz a kutyatartás során. Mi is kipróbáltuk, és ámultunk a hám sikerességén. Olyan kutyáknál ajánljuk a hám beszerzését, akik már hozzászoktak egy szimpla póráz-nyakörv kombinációhoz. A hám teljesen más tartást ad a kutyának és a sétáltatás élménye is megváltozik, így könnyebb lesz leszoktatni a kutyát a rángatásról. Ugyanezt a módszert alkalmazzák a rendőrkutya kiképzésen is. A kutyák különböző feladatokhoz, különböző pórázt, nyakörvet kapnak. Egy egyszerű nyakörvcseréből már tudják, hogy mit várnak el tőlük, ezzel egy teljesen más mentalitást adva a kutyáknak. A legtöbb pórázrángató kutya esetében rendkívül hasznos a hám. Több gazdi tapasztalta, hogy a csere után kutyájuk egész egyszerűen csak abbahagyta a rángatást és a húzást. Ez bizonyára a szokatlan eszköz használata miatt van. Ilyenkor újratanulják a sétáltatás szabályait és hozzászoknak a hám viseléséhez is, így a gazdiknak is lehetősége nyílik finomítani a kutya sétáltatási szokásain és viselkedésén. Fontos hozzátennünk, hogy ez már korántsem lesz olyan hosszú folyamat, mint az első betanítás!

4. Ösztönző jutalomfalatok

Bármilyen módszert is próbálsz ki, ne feledd, hogy a kutyának motiváltnak kell maradnia a folyamat alatt. A fegyelmezett séta érdekében a folyamatos biztatás és támogatás mellett nem árt megmutatni mi jár a „jó kutyáknak”, ezzel is tovább tartva a kutyában a motivációt. A régi, jól ismert trükk itt is kapóra jön: használj jutalomfalatokat. A jutalomfalat-osztás folyamata itt is ugyanúgy működik, mint minden trükk betanításnál. Tehát, ha a kutya úgy viselkedik, ahogy azt te szeretted volna, jutalmazd meg egy finom falattal. Ha viszont nem szeretnél folyamatosan jutalomfalatot adni a kutyának, akkor vidd magaddal a sétára kedvenc játékát. Legyen jól szem előtt, tartsd a kezedben, engedd, hogy a kutyád kövessen téged és a játékot, majd, ha elég szépen és fegyelmezetten sétál melletted, add neki a játékot és tartsatok egy kis szünetet!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28178 vélemény