Egy jó gazdi mindig igyekszik a legjobbat adni kedvencének, viszont könnyen lehet, hogy elfogynak az ötletek. Aggodalomra semmi ok: rengeteg egyszerű dolog létezik, amivel a kutyák napját könnyen feldobhatjuk. A lista szinte végtelen, mi viszont összeszedtük nekted 5 rendkívül hasznos tippet.

Napi testmozgás

A kutya mentális- és fizikai egészsége szempontjából rendkívül fontos a mindennapos mozgás. A túlsúlyos kutyáknál nagyobb kockázata van komoly egészségügyi betegségek kialakulásának (pl.: szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás).

A mozgás hiánya frusztrációhoz és unalomhoz is vezethet a kutyáknál. Sokkal nagyobb arányban jelentkeznek viselkedésbeli zavarok (tárgyak szétrágása, folyamatos ugatás) olyan kutyáknál, akik nem mozognak minden nap. A cipők védelme érdekében is ajánlott tehát a mindennapi testmozgás, hogy a kutyák minden felesleges energiájukat elhasználják egy kiadós futás során.

A mindennapos mozgással tehát egészségüket óvod, illetve távol tartod őket a bajkeveréstől is. Listázunk pár egyszerű mozgásformát:

– frizbizés
– napi sétáltatás (vagy kocogás)
– csalibot
– „hozd vissza” játék
– kötélhúzás

Mentális stimuláció

Hallottad már azt, hogy „egy fáradt kutya, jó kutya”? Ez bizony igaz, viszont nem feltétlenül a fizikai fáradtságot jelenti. A gondolkodást igénylő feladatok éppúgy lefárasztják kedvenceinket, mint egy kiadós mozgás. Például egy 5 perces jutalomfalat kereső akció, ugyanolyan fárasztó, mint egy fél órás séta.

Az interaktív játékok nagyban fejlesztik a kutyák mentális stimulációját, ezért fontos a mindennapos agytorna kedvenceinknek is. Az alábbiakban a kedvenc gondolkodást igénylő feladatainkat listázzuk:

– „szimat-szünet” séta közben
– egy új trükk tanítása
– ételadagoló játékok, töltött Kong
– szaglással kapcsolatos játékok
– akadálypálya készítés

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden kutya más-más fizikai és mentális igényekkel rendelkezik. A legtöbb kutyánál elengedhetetlen a mindennapos testmozgás, viszont egyes fajtáknál nem okoz nagy problémát, ha egy nap séta kimarad és helyette a szellemi feladatokkal töltik az időt.

Tedd izgalmasabbá a tanítást

Nem feltétlenül a mókás jelző jut eszükbe a gazdiknak, ha a kutyák nevelése kerül szóba. Az elsők között talán a frusztráló és zavaros szavak szerepelnek, de ez most lényegtelen, hiszen nem feltétlenül kell mindig így lennie. Számos egyszerű mód létezik arra, hogy a tanítási folyamatokat izgalmasabbá, élvezhetővé varázsoljuk. Mind tudjuk, ha valamit élvezünk csinálni az már nem is számít olyan komoly nehézségnek. Ezzel kutyádat is és magadat is motiváltan tarthatod!

Az első tippünk a jutalom időnkénti cserélése! Próbáld meg különböző finom falatokkal vagy játékokkal jutalmazni kedvencedet egy-egy sikeresen végrehajtott trükk után. Néhány kutya rendkívül motiválttá válik a jutalomfalatoktól, másokat pedig a játék öröme visz előre. A cserélős időszakban kiderítheted kutyád minek is örül a legjobban. Így a későbbiekben már sokkal könnyebb lesz motivációt szerezni kedvencednek.

A következő tipp is roppant egyszerű: rövid „tanórák”. A kutyáknak is véges a figyelőképessége, szóval egyáltalán nem kifizetődő, ha órákon keresztül próbáljuk ülve tartani kedvencünket. Nem beszélve arról, hogy hosszú sikertelen próbálkozások után már a gazdik türelme is fogy. Mi az 5 perces tanítást preferáljuk! Ennyi idő bőven elég a napi tanulásra, és ez idő alatt a kutya érdeklődése sem fog lankadni ezt garantáljuk!

Légy konzisztens és igazságos

A rendszertelen szabályok zavarják össze a legjobban a kutyákat. Három hete az asztal alatt etetted a kutyát a saját vacsorádból? Akkor ne csodálkozz, ha ma is ártatlan szemekkel kéri a finom falatokat! Az asztal alatti etetéssel őt ösztönözted arra, hogy kéregessen, hiszen látta, hogy ez bevált.

A kutyák mindig a gazdájuktól tanulnak a legtöbbet, ezért kell elkerülni a kétértelmű dolgok közvetítését a kedvencek felé. Rendszer. Ez a szó legyen eszedbe minden alkalommal, ha egy új szabályt vagy egy esetleges határt szabsz meg. Ne hagyj szó nélkül egy rossz viselkedést az egyik nap, majd ugyanazért ne büntesd kutyádat a másik napon.

Az egyenes és nyilvánvaló szabályrendszer nagyban hozzájárul a nevelés gyorsaságához. Például, ha számodra szóba sem jöhet, hogy kedvenced az ágyra ugorjon, akkor győződj meg róla, hogy erről a szabályról minden családtag tudjon és ezt tartassák is be a kutyával!

Legyen egy rutin

Bizony egy jól összeállított napirend nagyon boldoggá teheti a kutyákat. Számukra ugyanis biztonságot és nyugalmat jelent az, ha pontosan tudják mikor, hol, és mit csinálnak. Például: tudják mikor van etetés, mikor van séta, mikor játszhat stb.

Amikor napirendről beszélünk, nem egy 6 órás játékidőre gondolunk! Legtöbb esetben ezek roppant rövid tevékenységek egyenletesen elosztva egy napon. Például egy vacsora utáni 5 perces kötélhúzás, vagy egy töltött Kong reggel, vagy akár az esti séta. Ezek mind mókásabbá teszik a kutyád hétköznapjait, ugyanakkor rutint is viszel az életébe!

Állíts össze egy olyan napirendet, amiről tudod, hogy képes leszel mindennap véghez vinni a kutyáddal. Ha időd nem engedi annyira, akkor se csüggedj, hiszen akár egy öt perces játék is rengeteg boldogságot szerezhet kedvencednek, közben pedig te is kikapcsolódsz!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 tipp idős kutyád allergiájának enyhítésére

Igaz, az allergia árulkodó jelei már jóval a kutyád idős kora előtt jelentkezhetnek, de könnyen előfordulhat, hogy csak az életének egy későbbi szakaszában alakul ki nála az allergia. Sőt, még az is megtörténhet, hogy az enyhe allergiás reakciót idősebb korára...

bővebben

7 apró jel, ami kutyád stresszelésére utal

Sajnos, kedvenced sosem lesz képes elmondani neked, ha valami baj van vele. Legalábbis nem szavakkal. Viszont rengeteg apró jelet ad és csak reméli, hogy megérted és rájössz a problémára. Ez nemcsak az egészségügyi problémákra igaz, hanem a lelki gondokra is. A...

bővebben