Egy jó gazdi mindig igyekszik a legjobbat adni kedvencének, viszont könnyen lehet, hogy elfogynak az ötletek. Aggodalomra semmi ok: rengeteg egyszerű dolog létezik, amivel a kutyák napját könnyen feldobhatjuk. A lista szinte végtelen, mi viszont összeszedtük nekted 5 rendkívül hasznos tippet.

Napi testmozgás

A kutya mentális- és fizikai egészsége szempontjából rendkívül fontos a mindennapos mozgás. A túlsúlyos kutyáknál nagyobb kockázata van komoly egészségügyi betegségek kialakulásának (pl.: szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás).

A mozgás hiánya frusztrációhoz és unalomhoz is vezethet a kutyáknál. Sokkal nagyobb arányban jelentkeznek viselkedésbeli zavarok (tárgyak szétrágása, folyamatos ugatás) olyan kutyáknál, akik nem mozognak minden nap. A cipők védelme érdekében is ajánlott tehát a mindennapi testmozgás, hogy a kutyák minden felesleges energiájukat elhasználják egy kiadós futás során.

A mindennapos mozgással tehát egészségüket óvod, illetve távol tartod őket a bajkeveréstől is. Listázunk pár egyszerű mozgásformát:

– frizbizés
– napi sétáltatás (vagy kocogás)
– csalibot
– „hozd vissza” játék
– kötélhúzás

Mentális stimuláció

Hallottad már azt, hogy „egy fáradt kutya, jó kutya”? Ez bizony igaz, viszont nem feltétlenül a fizikai fáradtságot jelenti. A gondolkodást igénylő feladatok éppúgy lefárasztják kedvenceinket, mint egy kiadós mozgás. Például egy 5 perces jutalomfalat kereső akció, ugyanolyan fárasztó, mint egy fél órás séta.

Az interaktív játékok nagyban fejlesztik a kutyák mentális stimulációját, ezért fontos a mindennapos agytorna kedvenceinknek is. Az alábbiakban a kedvenc gondolkodást igénylő feladatainkat listázzuk:

– „szimat-szünet” séta közben
– egy új trükk tanítása
– ételadagoló játékok, töltött Kong
– szaglással kapcsolatos játékok
– akadálypálya készítés

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden kutya más-más fizikai és mentális igényekkel rendelkezik. A legtöbb kutyánál elengedhetetlen a mindennapos testmozgás, viszont egyes fajtáknál nem okoz nagy problémát, ha egy nap séta kimarad és helyette a szellemi feladatokkal töltik az időt.

Tedd izgalmasabbá a tanítást

Nem feltétlenül a mókás jelző jut eszükbe a gazdiknak, ha a kutyák nevelése kerül szóba. Az elsők között talán a frusztráló és zavaros szavak szerepelnek, de ez most lényegtelen, hiszen nem feltétlenül kell mindig így lennie. Számos egyszerű mód létezik arra, hogy a tanítási folyamatokat izgalmasabbá, élvezhetővé varázsoljuk. Mind tudjuk, ha valamit élvezünk csinálni az már nem is számít olyan komoly nehézségnek. Ezzel kutyádat is és magadat is motiváltan tarthatod!

Az első tippünk a jutalom időnkénti cserélése! Próbáld meg különböző finom falatokkal vagy játékokkal jutalmazni kedvencedet egy-egy sikeresen végrehajtott trükk után. Néhány kutya rendkívül motiválttá válik a jutalomfalatoktól, másokat pedig a játék öröme visz előre. A cserélős időszakban kiderítheted kutyád minek is örül a legjobban. Így a későbbiekben már sokkal könnyebb lesz motivációt szerezni kedvencednek.

A következő tipp is roppant egyszerű: rövid „tanórák”. A kutyáknak is véges a figyelőképessége, szóval egyáltalán nem kifizetődő, ha órákon keresztül próbáljuk ülve tartani kedvencünket. Nem beszélve arról, hogy hosszú sikertelen próbálkozások után már a gazdik türelme is fogy. Mi az 5 perces tanítást preferáljuk! Ennyi idő bőven elég a napi tanulásra, és ez idő alatt a kutya érdeklődése sem fog lankadni ezt garantáljuk!

Légy konzisztens és igazságos

A rendszertelen szabályok zavarják össze a legjobban a kutyákat. Három hete az asztal alatt etetted a kutyát a saját vacsorádból? Akkor ne csodálkozz, ha ma is ártatlan szemekkel kéri a finom falatokat! Az asztal alatti etetéssel őt ösztönözted arra, hogy kéregessen, hiszen látta, hogy ez bevált.

A kutyák mindig a gazdájuktól tanulnak a legtöbbet, ezért kell elkerülni a kétértelmű dolgok közvetítését a kedvencek felé. Rendszer. Ez a szó legyen eszedbe minden alkalommal, ha egy új szabályt vagy egy esetleges határt szabsz meg. Ne hagyj szó nélkül egy rossz viselkedést az egyik nap, majd ugyanazért ne büntesd kutyádat a másik napon.

Az egyenes és nyilvánvaló szabályrendszer nagyban hozzájárul a nevelés gyorsaságához. Például, ha számodra szóba sem jöhet, hogy kedvenced az ágyra ugorjon, akkor győződj meg róla, hogy erről a szabályról minden családtag tudjon és ezt tartassák is be a kutyával!

Legyen egy rutin

Bizony egy jól összeállított napirend nagyon boldoggá teheti a kutyákat. Számukra ugyanis biztonságot és nyugalmat jelent az, ha pontosan tudják mikor, hol, és mit csinálnak. Például: tudják mikor van etetés, mikor van séta, mikor játszhat stb.

Amikor napirendről beszélünk, nem egy 6 órás játékidőre gondolunk! Legtöbb esetben ezek roppant rövid tevékenységek egyenletesen elosztva egy napon. Például egy vacsora utáni 5 perces kötélhúzás, vagy egy töltött Kong reggel, vagy akár az esti séta. Ezek mind mókásabbá teszik a kutyád hétköznapjait, ugyanakkor rutint is viszel az életébe!

Állíts össze egy olyan napirendet, amiről tudod, hogy képes leszel mindennap véghez vinni a kutyáddal. Ha időd nem engedi annyira, akkor se csüggedj, hiszen akár egy öt perces játék is rengeteg boldogságot szerezhet kedvencednek, közben pedig te is kikapcsolódsz!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

8 ok amiért érdemes idős kutyát örökbe fogadni

Ha örökbefogadásra kerül sor általában mindenki kölyökkutyákra gondol, viszont rengeteg olyan kutya él menhelyeken, akik már beléptek az időskorba. A kutyák 7-8 éves koruktól már idősnek számítanak, de ez a kutya méretétől is függ, hiszen egy nagyobb testű kutya...

bővebben

6 hányást kiváltó étellel kapcsolatos ok – kutyabajok

Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb...

bővebben

Mennyit ehet a kutyánk egy nap?

Az APOP (Association for Pet Obesity Prevention, magyarul az Állatelhízás-megelőzés Szövetsége) 2018-ban végzett felmérése szerint az Egyesült Államokban tartott kutyák 56%-a túlsúlyos, illetve kórosan elhízott. Az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja