A Futrinka Egyesület 2006-ban alakultállatszerető emberek összefogásával. Sok minden változott azóta, egy valamiazonban nem: töretlen lelkesedésünk a bajba jutott, hontalan állatokért és az őboldogságukért. Négy tevékenységi csoportunk van: az esélytelen keveréket mentőalap tevékenységi csoport, és három fajtamentő csoport, akik a tacskó, a németdog, a vizsla, és ezen fajták típusos keverékeinek mentését tűztük kicélul.

 

FutrinkaMagyar Vizsla SOS csapata

A Futrinka Magyar Vizsla SOS csapata mindössze 5 főből áll, akik főállásuk és családjukmellett önkéntes alapon szabadidejükben végezik a vállalt feladatokat. Nincsirodánk, egyesületi autónk, sőt a saját telefonunkat használjuk védenceinkügyeinek intézéséhez.

 

Létrejöttének okai

Az elmúlt éveksorán rengeteg szomorú sorsú, sovány, idős, beteg, szocializációra szorulóállat került a gondozásunkba az ország egész területéről. Egyre több kutyárólsaját tulajdonosa mond le, de nagy számban kóborolnak az utcán, szomorkodnakgyepmesteri telepeken vagy kérnek segítséget menhelyek. Sajnos évről évre többa segítségre szoruló kutya, és rohamosan emelkedik az idős, 10 év felettikutyák száma, akikről a gazda betegsége, vagy halála miatt mondanak le azörökösök. A leggyakoribb leadási okok közé tartozik költözés, a családihelyzet, ráébrednek, hogy túl kevés idejük jut a kutyával való foglalkozásra,problémás viselkedés, gyakori szökések, vagy, hogy a kutyát anyagilag nemtudják finanszírozni, az orvosi költségeit fedezni.

 

Megoldásunk

Saját tulajdonú menhelyünk nincs, így ideiglenes befogadóknál, valamint családi- és kutyapanziókban kerülnek elhelyezésre védenceink. A gondozásunkba kerülő kutyák nagyrésze családi környezetben tölti azt az időt, amíg gazdára találnak. Befogadóiknál új dolgokkal találkoznak, bekapcsolódnak a család életébe,megtanulják, hogy kell viselkedni lakásban, mi a póráz és a séta, így sok újinformáció kerül róluk a birtokunkba. Problémás viselkedés esetén megkezdjük avelük való foglalkozást, amennyiben szükséges tréner segítségét is igénybevesszük. Igyekszünk minél több információt összegyűjteni róluk, ez akésőbbiekben az örökbeadást nagymértékben megkönnyíti. Szocializációjuk mellettátesnek az alapvető orvosi vizsgálatokon, pótoljuk vagy megkezdjük oltásiprogramjukat, chipet kapnak.

Átesnek az ivartalanításon és ha az állapotukigényli a szükséges műtéten. Mivel Egyesületünk az ország egész területérőlment vizslákat, számunkra igen hamar világosság vált a szívférgesség jelenléte,ezért 2014 óta minden védencünk szűrővizsgálaton esik át. Negatív védenceinkesetében a prevencióra helyezzük a hangsúlyt, pozitív védenceink esetébenmegkezdjük a lassabb, de biztonságosabb kezelésüket. Minden védencünket oltva,chippel ellátva, parazita mentesítve, szívféregre szűrten, kizárólag bentitartással és ivartalanítva adjuk örökbe (szívféreg pozitív és kölyök kutyákesetében ivartalanítási kötelezettséggel). Az örökbefogadási szerződésbenfoglalt feltételek része még a rendszeres állatorvosi felügyelet, az évesemlékeztető oltások beadatása, a jó minőségű élelem, és nem utolsó sorban arengeteg szeretet és az élethosszig történő gondoskodás, felelősségvállalás.Védenceinket egy jelképes, 30.000 Forint adományért cserébe lehetörökbefogadni.

 

Családkeresés

Tudásunk éslehetőségeink szerint megteszünk mindent, hogy jobb életet biztosíthassunkszámukra. Nemüktől, koruktól, esetleges viselkedési vagy egészségügyiproblémájuktól függően védenceink hosszabb vagy rövidebb időt töltenek agondozásunkban, de végül mindannyian igényeiknek megfelelően, gondosankiválasztott és ellenőrzött családokban találják meg végleges otthonaikat.

 

CricksyDog-os támogatásunk

2022 nyarától kezdve a CricksyDog is igyekszik támogatni a fajtamentők munkáját – így a Futrinka Magyar Vizsla SOS csapatáét is. Kutyatápjaink által elősegítjük a menhelyen levő vizslák egészséges fejlődését, és a hétköznapi életükhöz szükséges energiát. Célunk hogy egyre több fajtamentőt segítsünk a nemes céluk elérésében. És egyre több kutyust segítsünk boldogabb és egészségesebb életet élni. Első lépésként büszkén jelentjük be az együttműködésünket a Futrinka Magyar Vizsla SOS Csapatával!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény