Igaz, az allergia árulkodó jelei már jóval a kutyád idős kora előtt jelentkezhetnek, de könnyen előfordulhat, hogy csak az életének egy későbbi szakaszában alakul ki nála az allergia. Sőt, még az is megtörténhet, hogy az enyhe allergiás reakciót idősebb korára felerősödnek.

Allergia bármikor kialakulhat, kortól függetlenül. Szerencsére, bármikor lehet orvosolni is a problémát, sosincs hozzá túl késő!

A következő 5 tipp segíthet enyhíteni kutyád allergiás tüneteit, főleg akkor, ha száraz, viszkető, irritált bőrpanaszai vannak az allergia miatt.

1. Helyes étrend kiválasztása

Nem létezik egy kifejezett étrend, ami minden kutyának megfelelő lenne. Főleg akkor, ha az ételallergia is közbeszól. A kutyák esetében bármikor kialakulhat ételallergia, leggyakoribb esetben kedvenceink a csirke- és sertéshúsra, gabonára és búzára lesznek allergiásak.

Ahhoz, hogy az allergiát könnyedén legyőzd, tanácsos hipoallergén tápokat választanod kedvencednek. A bárány-, marha- és lazac, valamint a rizs és az édesburgonya kiváló alapanyagok lehetnek egy ilyen étrend összeállításához!

Gondoskodj arról, hogy minél előbb kiderüljön kutyád pontosan melyik ételre/összetevőre allergiás. Egy rendes étrend-próba akár hónapokba is telhet, de légy türelmes! Eközben ha teheted csak hipoallergén tápot adj kutyádnak!

2. Csökkentsd az allergéneket fürdéssel

Amint a kutyád kiteszi a mancsát az ajtón rengeteg allergénanyagnak van kitéve. A fürdés pedig segít csökkenteni a mikroszkopikus részecskék mennyiségét, amelyek a mancson, szőrön és bőrön halmozódnak fel. Léteznek speciális samponok, amelyek enyhítik a viszketést és irritációt, de mindig ügyelj arra, hogy állatbarát terméket válassz! A rendszeres fürdetés hasznos, viszont óvakodni kell a túl gyakori fürdetéstől is. Kérj tanácsot az állatorvostól!

Egy kiadós kirándulás után óvatosan törölgesd meg kutyád mancsait hipoallergén törlőkendőkkel. Ez is éppoly hasznos, mint a fürdetés.

3. Tartsd tisztán otthonod

Minden háztartásban keletkezik por, levegőben lévő allergén, illetve penész is. A gyakori portörölgetés és porszívózás segíthet csökkenteni a kutyád háztartási allergéneknek való kitettségét. Ezt nemcsak kutyád egészségéért érdemes megtenned, hanem a családodéért is! Emellett érdemes rendszeresen – akár hetente – kimosni kutyád fekhelyén a takarókat!

Érdemes fontolóra venni egy légnedvesítő berendezés beszerzését is, hogy száraz idő esetén is kerüljön egy kis nedves levegő az otthonodba. Ez sokat segíthet száraz és viszkető bőrpanaszokkal élő kutyádon, de még a családtagjaidon is.

4. Védd meg kedvenced a bolháktól

Tudtad, hogy a nőstény bolha akár 600 utódot is világra hoz egy hónap alatt? Tudtad, hogy az allergiás kutyák akár hetekig is szenvednek egy bolhacsípéstől? A hiperszenzitivitás a bolhacsípésre, illetve a dermatitisz a két leggyakoribb allergiás bőrbetegség a kutyák esetében. Míg a legtöbb kutya még öt éves kora előtt jelentkezik allergiás tünetekkel, nem ritka az sem, hogy idősebb korára kialakulhat és sokkal komolyabb problémákat okoz az állatnak. A bolhaallergia miatti viszketés, szőrhullatás és bőrfertőzések elmúlásáig hetek telhetnek el. Így sokkal könnyebb (és gazdaságosabb is) megelőzni a bolhás fertőzéseket az állatorvos segítségével!

5. Omega zsírsavakkal elősegítheted a bőr egészségét

Ahogy a kutyák idősödnek, úgy vesztenek bőrük nedvességéből, így az szárazabbá, érzékenyebbé és viszketésre hajlamosabbá válik. Az esszenciális zsírsavak (omega-3, omega-6, omega-9) segítik a természetes olajok egészségének fenntartását az idősebb kutyák számára. Emellett az omega zsírsavak még gyulladáscsillapító hatással is rendelkeznek!

Szerencsére már régóta létezik búza-glutén-, és csirkehúsmentes kutyatápunk, amit nyugodtan adhatsz idősödő kutyusodnak is. Sőt! Van már extra kisszemű tápunk is. Próbáld ki nyugodtan! Mindemellett a Twinky vitamincsaládunkat is nagy szeretettel javasoljuk idősödő kutyusoknak. Így most már az ételallergiás kutyák számára is bőven akad választási lehetőség.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény