Kivétel nélkül minden kutya hullajtja a szőrét, és ezzel a jelenséggel garantáltan minden gazdinak meggyűlik a baja. A husky-k boldog gazdáinak pedig innét is mély együttérzésünket küldjük! Noha imádjuk négylábú szőrös kedvenceinket, azért néha örülnénk neki, ha nem kéne folyamatosan eltakarítani elhullajtott bundájukat. Szerencsére rengeteg hasznos tipp van már kutyaszőr takarításához. Mi listázzuk neked a legjobb 10-et.

10 egyszerű tipp kutyaszőr takarításhoz

Nem mindenki teheti meg, hogy egy speciálisan kutyaszőrre kialakított porszívót szerezzen be, de ez nem is fontos, hiszen az alap takarítóeszközökkel ugyanazt a hatást érhetjük el! Nedves törlőkendők, ablaktörlők, szivacsok és még sok más háztartásban megtalálható eszköz áll rendelkezésünkre a kutyaszőr eltűntetésére is.

Takard le a bútorokat!

Ez még a megelőzési fázishoz tartozik hiszen, ha nem engeded kutyádat a kanapéra feküdni, akkor nem is lesz rajta szőr. Rakj egy pokrócot, takarót, plédet, vagy akár egy rongyot az adott bútorra és tanítsd meg kedvencednek, hogy mostantól csak az adott ruhadarabra fekhet/ülhet rá. Egy takarót azért mégis könnyebb tisztítani, mint egy egész szobabútort! Emlékeztek a nagyszülőknél látott műanyag terítőkre? Szerencsére manapság nem csak az az egyetlen opciónk, a ruhaanyagot is könnyen ki lehet már mosni. Sokkal egyszerűbb heti egyszer mosógépbe dobni a plédeket, mint folyamatosan ügyelni a kanapé tisztaságára. A legjobb az egészben, hogy abszolút a fantáziádra van bízva a lepedő nagysága, színe, formája stb.

1. Nedves törlőkendők

Mindenhol csak kutyaszőr? Nehéz felszedni minden egyes szőrszálat és a ruhádról is nehezen jön le? Szinte az egyik legjobb és legegyszerűbb tippünk ilyen esetekre a nedves törlőkendő használata.

Bármilyen hihetetlen, de a nedves törlőkendők csodákra képesek! Érdemes mindig tartani otthon egy-egy csomaggal, sosem tudhatod mi másra kellhet még! Csak húzd végig a nedves törlőkendőt a takarításra váró területeken és figyeld meg milyen jól felszedi a szőrt a bútorokról vagy a szobák sarkából!

2. Ragasztószalag

Hányszor fordult már elő veled, hogy indulás előtt pár perccel végignéztél a ruhádon és láttad, hogy csupa szőr? Velünk már rengetegszer előfordult ilyen. Van erre megoldás? Hát persze! Mindig legyen nálad ragasztószalag, amivel rettentő gyorsan eltűntetheted a ruhádon ragadt szőrt.

A ruhatisztító hengerek is jól működnek természetesen, de ha esetleg ilyened nincs otthon akkor sem kell kétségbe esni. Egy darabka ragasztó csodákra képes! A szöszhengerek ráadásul nem is tartanak olyan sokáig.

3. Porszívózás előtt nedvesítsd meg a szőnyeget!

A szőnyegbe is rendszeresen beleragad a kutyaszőr nálatok is ugye? Onnan eltávolítani viszont kész rémálom tud lenni, hiszen sokszor még a porszívó sem segít a helyzeten.

Tipp: Nedvesítsd meg a szőnyeget és használj műanyag fésűs seprűt. Így minden szőrszál egy nagy csomóba fog összeállni, amit aztán sokkal könnyebben feltakaríthatsz már! Ha a (kellemetlenebb) állatszagoktól is meg akarsz szabadulni, akkor öntsd egy kis szódabikarbónát a szőnyegre, hagyd rajta 10 percig, majd porszívózd fel.

Arra mindig ügyelj, hogy ne legyen túlságosan nedves a szőnyeg, mert akkor nagyon nehezen fog felszáradni, illetve a penész is hamarabb megül akkor a lakásban. Pár csepp víz is tökéletesen elég!

4. Nedves felmosó

Fapadló esetén egy nedves felmosóval könnyen összegyűjthető a kutyaszőr. Egy vizes felmosó olyan, mint a mágnes, ha szőrfelszedésről van szó. Fontos, hogy mindig a fapadlónak megfelelő tisztítószert keverjük a vízhez. Itt sem a mennyiségre kell törekedni, egy éppen csak vizes felmosó sokkal hatékonyabb, hiszen nem hagy a padló közepén egy hatalmas tócsát maga után.

5. Nedves szivacs vagy gumikesztyű

Egy újabb rendkívül egyszerű trükk a szőr takarításához! Használj alig nedves szivacsot vagy gumikesztyűt. Hihetetlenül jól ragad a szőr a gumikesztyűre és a vizes szivacsra, szinte az összeset felszedik a bútorokról.

6. Porszívózás több szögből/irányból

Mindenkinek van egy megszokott porszívózási iránya, de próbáljunk változtatni rajta! Például, ha eddig jobbról balra húztuk a porszívót, most tegyük azt ellentétes irányból. Szokatlannak tűnik, de így teljesen más szögből éri a szőnyeg alját a porszívó, és így a régóta lapuló szőrcsomók is felszívódnak. Nagyon fontos a porzsák ürítése és a filter ellenőrzése!

7. Ablaktörlő a szőnyeghez

Szinte biztos, hogy lapul a háztartásban mindenkinél egy ablaktörlő szivacs. Ne féljünk azt a szőnyegnél használni kutyaszőr feltakarításhoz! Fellazítják a szőnyegbe tapadt szőrszálakat és így sokkal könnyebben felporszívózhatjuk azokat. Egy-két húzás a szőnyegen és máris rengeteg szőrszál fog megjelenni egy csomóban!

8. Gumiseprű a konyhába és fürdőbe

Csempe, fa, vagy linóleum esetén a gumiseprű bizonyult eddig a leghatásosabb módszernek. A konyha és a fürdő esetén kifejezetten hasznosak, hiszen a nehezen elérhető területekről is könnyedén összegyűjti a szőrszálakat.

9. Mindig ellenőrizd a porszívót

Tagadhatatlanul a porszívó az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módja a szőr eltakarításának. Ahogy azt fent már írtuk, nagyon fontos a porszívónkat karbantartani. Például, ha eltömődik a filter, akkor már sokat vesztett a hatékonyságából. Ugyanez a helyzet a teli porzsákkal is. Ezeket tehát igyekezzünk rendszeresen ellenőrizni.

10. Párásítók/Légnedvesítők

Egy párásító több szempontból is jól jöhet a lakásban, de gondoltátok volna, hogy remekül megakadályozza a kutyaszőr letapadását különböző felületekre? Nemcsak a bőröd hidratálására alkalmasak, hanem még a szőrt is fellazítják és így sokkal könnyebben fel lehet takarítani!

Szőrhullatást megelőző intézkedések

A szőrhullatás elkerülhetetlen kedvenceinknél, de szerencsére a mennyiségén még változtathatunk, ha a megfelelő óvintézkedéseket betartjuk.

A legelső és legegyszerűbb módja ennek a mindennapos átfésülés. Nem kell rettentő sokáig tartó ápolásnak lennie, elég egy-két perces fésülés is, hogy a laza szőrszálakat összegyűjtsük. Rengeteg kutyafésű létezik, szinte bármelyik megfelel a célra. De ha szeretnéd kikérheted a kutyakozmetikus véleményét. Ő biztos tudja, melyik kutyafajtához melyik típusú fésű ajánlott leginkább.

A rendszeres fürdetések is segíthetik a kevesebb szőrhullatást. Rengeteg kutyasampon van a piacon, amik kifejezetten ezt a célt szolgálják, de igazából nem feltétlenül a sampon minősége a lényeg, hiszen a mosás során a vízzel szedjük le a legtöbb meglazult szőrt kedvencünkről.

A megfelelő táplálkozás is gátolja a nagymennyiségű szőrhullatást!

Neked milyen tippjeid vannak a kutyaszőr takarításához? Kordában tudod tartani a helyzetet? Van szöszhengered, ragasztószalagod otthon? A porszívót is rendszeresen karbantartod? Írd meg nekünk, ha esetleg kihagytunk valamit a felsorolásból!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény