A tavasz beköszöntével gyakoriak az esőzések, amelyek meglepetésszerűen is érhetik a kutyás sétálókat. A váratlan időjárásra való felkészülés érdekében érdemes lehet magunkkal vinni egy esőkabátot vagy ponchót mind magunknak, mind kutyánknak. Legfőképp, ha egy nagyobb sétára készülünk. Ilyen esetben vigyünk magunkkal egy törölközőt is, amellyel le tudjuk törölni a kutyánkat, ha átázott, ezzel megelőzve a megfázást. A vízálló póráz és nyakörv használata szintén praktikus lehet, mivel ezek nem szívják magukba a vizet, így könnyebb őket szárazon tartani és tisztítani.

 

Esőkabát

A kutya esőkabát kiválasztása során kulcsfontosságú a megfelelő méret és forma megtalálása, hogy kedvencünk kényelmesen és szabadon mozoghasson benne. Fontos, hogy pontosan mérjük meg a kutya hosszát, nyak- és mellkas kerületét, hogy az esőkabát ne legyen sem túl szűk, sem túl bő. Egyes kutyák eleinte idegenkedhetnek az esőkabáttól, ezért fokozatos hozzászoktatás javasolt!

 

Szőrtípusok

Az sem teljesen mindegy, hogy kutyusunknak milyen a szőre. A kutyák szőrzetének reakciója az esőre fajtánként és szőrtípusonként eltérő. Rövid szőrű kutyák gyorsabban száradnak, ám ez nem jelenti azt, hogy kevésbé vannak kitéve a hidegnek; valójában ők fázhatnak a leggyorsabban. Hosszú és sűrű szőrzet esetén a nedvesség tovább maradhat a bőr közelében, ami bőrirritációt és kellemetlen szagokat okozhat. Vízlepergető szőrrel rendelkező fajták, mint például a retrieverek, külső szőrükön könnyen lepereg az eső, de a bőrük közelében lévő alsó rétegek mégis nedvesek lehetnek. Göndör szőrű kutyáknál, mint az uszkároknál, az eső miatti nedvesség összecsomósodást eredményezhet, ami alapos ápolást igényel a bőrirritáció és a gubancok elkerülése érdekében. Ezért fontos, hogy minden esős séta után megfelelően gondoskodjunk kedvenceink szőrzetének szárításáról és ápolásáról.

 

Mancsápolás

A hirtelen jött esőzések során a kutyák lábai is átázhatnak, ami hosszú távon a mancsok bőrének károsodásához vezethet. Éppen ezért érdemes egy mancsvédő krémet beszerezni, amely megvédheti a kutyánk talpát a nedvesség és a hideg okozta kisebesedéstől. Erre remek megoldás lehet a CricksyDog Chloé mancsvédő krém.

 

Indulás előtt

Sétára indulás előtt érdemes lehet egy törölközőt a bejárat mellé is kikészíteni. Tanítsuk meg kiskutyánknak, hogy a lakásba érve, először várja meg, amíg megtöröljük és csak utána szabad beszaladni. Ha nagyon nagy eső kapott el minket, akkor ajánlott egy fürdéssel kezdeni. Vigyázzunk, hogy az átfagyott kutyát ne túl forró vízzel fürdessük. Fokozatosan melegítsük fel a víz hőmérsékletét, hogy hozzá tudjon szokni.

 

Táplálkozás

Az esős időszakban különösen fontos a megfelelő táplálkozás és immunrendszer támogatása. A nedves, hideg időjárás fokozhatja bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, így érdemes olyan tápot választani kedvencünk számára, amely hozzájárul az erős immunrendszer fenntartásához. A CricksyDog hipoallergén száraz kutyatápok például bárányból és marhából készülnek, nem tartalmaznak csirkehúst vagy búza-glutént, így az érzékenyebb kutyusok számára is ideálisak. Ezek a tápok segíthetnek az immunrendszer megerősítésében, így kisebb az esélye a megbetegedéseknek, amelyek gyakoribbak lehetnek az ilyen időszakokban.

 

Akkor kell sétálni, amikor jólesik 😉

Végül, de nem utolsósorban, ha a sétát nem lehet elkerülni az esőben, próbáljunk meg olyan útvonalat választani, ahol kevésbé valószínű, hogy nagyobb pocsolyákba, sáros területekre lepünk. Így nem csak a kutyánk marad tisztább, de a sétálás utáni takarítás is könnyebb lesz.

A tavaszi esők és váratlan időjárás kihívásokat jelenthetnek a kutyás séták során, de megfelelő előkészületekkel és tudatossággal ezek az akadályok könnyedén leküzdhetők. Legyen szó szőrzet típusának megfelelő ápolásról, a megfelelő felszerelés beszerzéséről, vagy a kutyánk egészségének és komfortjának biztosításáról esős időben, minden lépés jelentősen hozzájárul a séták élvezetéhez és biztonságához. Az elővigyázatosság és a gondos tervezés lehetővé teszi, hogy a tavaszi időszak minden pillanatát kiélvezzük kedvenceinkkel, függetlenül az időjárástól.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Fiatal vizslám rendszeresen füvet eszik. Mi tévő legyek?

Fiatal vizslám rendszeresen füvet eszik. Mi tévő legyek?

Kérdező: Már két éve rendelem önöktől a Ted bárányos rizses száraz kutyatápot és a konzerveket a vizslámnak, aki most 3 éves. Nagyon szereti mind a kettőt. A problémám az, hogy nem tudom miért eszik mégis füvet mellette. Sokat játszunk, vitamint is kap. Répát, ubit is...

bővebben
Rólunk mondtátok
27916 vélemény