A kutyák nevelését illetően nincs egy mindenkinél jól bevált megoldás, folyamat. A kutyák különböző viselkedésbeli problémáinak kialakulását számos tényező befolyásolja. Szerencsére a problémás viselkedés megfelelő módszerekkel (és némi idővel, valamint türelemmel) kezelhető.

Mivel a kutyák sokat tanulnak a gazdáiktól és más emberektől, így nem meglepő, hogy a kutatások során kiderült mekkora befolyással vagyunk a kutyáink viselkedésére. A Frontiers in Veterinary Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek sajátos személyisége sokkal többet számít a nevelési folyamatban, mint azt gondolnánk.

A tanulmány elkészítéséhez 75 kutya és gazdáik egy féléves magatartási programon vettek részt. A gazdikat megkérték, hogy töltsenek ki egy-egy kérdőívet a saját és kutyáik személyiségével kapcsolatban. A program során ugyanezt a kérdőívet kitöltötték a harmadik és hatodik hónap után is.

A kérdőív kutyáknak szánt része többek között olyan dolgokra kérdezett rá, mint az izgatottság, szeparációs szorongás és a tanításra/nevelésre adott reakciók. Az emberi személyiség értékelésnél a résztvevőknek eldöntendő kérdésekre kellett válaszolniuk.

 

Az Adatok Szerint

A kutatók végül megállapították, hogy a kutya kora, neme és még a mérete is befolyásolja a terápia sikerét. Az agresszívabb nagytestű kutyák a program végén nagyobb javulást mutattak, mint a hasonló temperamentumú kistestű kutyák. Ennek egyik oka az is lehet, hogy az emberek sokkal jobban felfigyelnek a nagytestű kutyák viselkedésére, mivel méretük miatt jobban félnek tőlük. A program végén pedig egyértelművé vált, hogy az idősebb kutyák ellenállóbbak a változásokkal szemben.

Érdekes módon a begyűjtött adatok alapján a kutyák viselkedésére nagy hatással van, hogy gazdájuk extrovertált vagy introvertált személyiség. Powell – a tanulmány vezetője – kifejtette:

„Az extrovertált gazdák nagyobb fejlődést véltek felfedezni a kutyájuk félénkségét illetően, az introvertált emberek kutyái között ez a jelenség kevésbé észlelhető. Az introvertált gazdák nehezebben hagyták egyedül kutyáikat, ha épp a feladat megkövetelte az önállóságot.”

A kutatók megállapították azt is, hogy a nyitottabb szemléletű emberek sokkal hamarabb mutatták hajlandóságukat az újabb nevelési, tanítási módszerek kipróbálására és későbbi alkalmazására. Ettől függetlenül a tanulmány további kutatások lehetőségét veti fel. Szakértők szerint még rengeteg megválaszolatlan kérdés van a témával kapcsolatban.

„A gazdák nyitottsága és kutyájuk viselkedése közti összefüggéseket fél év alatt nem tudtuk megfelelően elemezni. További tanulmányozásra van szükség, hogy a hosszútávú hatásokat is megismerjük.”

 

„Nincsenek Rossz Kutyák…”

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a kutyusok neveltségét, viselkedését a gazdik hozzáállása befolyásolja a legjobban.

Sok esetben az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy épp a rossz viselkedést erősitik kutyáiknak. Például, egyáltalán nem jó ötlet mosolyogni a kutyákra, amikor éppen valami rosszat csinálnak. A bántalmazás nem módszer, viszont nevetni és örülni sem szabad a neveletlenségnek. A kutyák ezt könnyen félreértik és csinálják tovább (mivel úgy hiszik, gazdijuknak ez nagyon tetszett).

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Tippek kezdő gazdiknak

Tippek kezdő gazdiknak

Minden, amit érdemes tudnod a gazdi-létről! Először lesz kutyusod? Gratulálunk és üdvözölünk a kutyaimádók között! Összeállítottunk neked egy segédletet, hogy gördülékenyebben menjen ez a nehéz, felelősségteljes de abszolút hálás feladat!   01 Tudd mire számíts,...

bővebben
Top 10 Tipp A Kutyusok Egészségéért

Top 10 Tipp A Kutyusok Egészségéért

Mindannyian azt akarjuk, hogy kutyusaink a lehető leghosszabb ideig legyenek velünk boldogságban és egészségben. Gazdiként felelősek vagyunk kutyáink egészségéért. Íme 10 tipp, melyek segítségével minden kutyus boldogabb és egészségesebb élet élhet!   1....

bővebben
39 Tuti Tipp: A Legnagyobb Kutyagazdi Útmutató

39 Tuti Tipp: A Legnagyobb Kutyagazdi Útmutató

Akár újdonsült kutyagazdi vagy akár gyakorlott állattartó, ebben a cikkben biztos találsz egy olyan tippet, amit még nem fogadtál meg! De még nem késő! Összeállítottunk nektek egy hatalmas, átfogó listát, olyan tippekről, amit minden gazdinak tudnia kell. Ezeket...

bővebben