A kutyák harcolhatnak a területeikért, a falkájuk védelméért, illetve túlingerlés miatt is. A közhiedelemmel ellentétben valójában a kutyák sosem támadnak ok nélkül. Egy támadás során hatalmas károkat okozhatnak egymásnak a kutyák. Súlyosabb esetekben halálos kimenetele is lehet egy-egy harcnak. Ha egy kutyaharc szemtanúja vagy és szeretnéd szétválasztani őket semmiképp se ugorj be kettejük közé, mert ezzel saját magadat is veszélybe sodrod. Gazdiként tudnod kell a marakodás leállításának biztonságos módszereit, arra az esetre, ha a szemed előtt történne a párbaj.

 

Miért Harcolnak Egymással A Kutyák?

A kutyák különféle okok miatt szállnak harcba egymással, amelyek többsége főleg a természetes ösztöneikben gyökerezik. Vannak bizonyos helyzetek, amelyeknél még a legbarátságosabb kutya is harci módba lép.

Sokszor például a területi jellegű a probléma. Tehát, ha idegen kutya lép be a másik kutya udvarába.
A falkába tartozók, az étel, a saját holmik védelme szintén egy olyan ok, amiért a kutyák képesek támadni.
A túlingerlés pedig kialakulhat egy baráti játszadozásból is. Ha a másik fél túl messzire megy a hergeléssel a kutya megtámadhatja.

Az ún. átirányított agresszió olyan kutyáknál gyakori, akik egy háztartáson belül élnek és alapvetően barátságos természetűek. Előfordulhat, hogy az egyik kutya nem tud megszerezni valamit, vagy valami nem úgy sikerül, ahogy ő szerette volna és ezért túlságosan frusztrálttá válik. Ezt a frusztrációt pedig a legközelebbi cimboráján vezeti le. Ilyenkor szimplán a közelség miatt válik célponttá a másik kutya, vagy esetleg családtag.

Néha egész egyszerűen a kutyák nem jönnek ki egymással. Lehet, hogy a másik kutyának van olyan tulajdonsága, ami az agresszívabb kutyának nem tetszik.

 

Hogyan Állítsunk Le Egy Kutyaviadalt?

Első és legfontosabb: Soha ne kerülj a két kutya közé, ne próbáld megfogni egyikük nyakörvét sem. Ha a kutya fejének közelébe teszed a kezed, te is könnyen megsérülhetsz.

Ne gondold azt, hogy a saját kutyád nem lenne képes téged – szeretett gazdáját – megharapni. A harc hevében a kutya nem is látja, hogy ki lép közbe, tehát bármit és bárkit megharaphat, ha beleavatkozik a dolgába. Ne becsüld alá a kutyád. Ez nem személyes. Ne feledd, neked kell ápolni kedvencedet, ha megsérül. Hogyan látnád el a sebeit, ha neked is bántódásod esik?

Szerencsére nem kell tétlenül végig nézned a párharcokat, van bár biztonságos megoldás a leállítására.

 

Maradj Nyugodt

Nem számít, hogy melyik módszereket használod a marakodás megállítására, a legfontosabb az, hogy a lehető legnyugodtabb legyél. Ne kiabálj a kutyákra vagy a környéken bámészkodó emberekre (kivéve, ha segítségért kiáltasz). Vegyél egy mély lélegzetet és koncentrálj az aktuális feladatodra. Tanácsold a helyszínen a többieknek, hogy ők is tegyék ugyanezt.

 

Legyen Tiszta A Terep

Küldd el a gyerekeket a helyszínről és tartsd távol a többi arra járó embert. Ideális esetben két ember kell a kutyaharc megállításához (legjobb, ha a két kutya gazdája az). A többieket viszont el kell küldeni a közvetlen közelből.

 

Spricceld Le Őket

Ha van rá mód, érdemes megfontolni a lespriccelés lehetőségét is.

Spriccelj vizet a kutyák fejére. Elsősorban az agresszívabb kutyára célozz és annak is a szeme és orra felé. A kerti locsolócső a leghatékonyabb ez esetben. A vízzel teli vödör vagy a permetező flakonok kevésbé hatásosak, de ezeket is érdemes bevetni, ha nincs a közelben locsolócső.

A kevésbé intenzív harcokat a citronella spray vagy ecetes spray is meg tudja szakítani, az elfajult viaskodásoknál viszont semmit nem használnak. A kutyák nem nagyon szeretik ezeknek a szagát, a spriccelés pedig rövid időre eltereli a figyelmüket. Az állatorvosok és szakértők is a citronella spray használatát részesítik előnyben a paprika spray-el szemben. Utóbbi is lehet hatékony, viszont számos káros hatása lehet a kutyákra nézve. Borsspray-t és CO2 tűzoltó készüléket csak legvégső esetben vethetünk be, mivel a kutyák szemét, bőrét és nyálkahártyáját is károsíthatják. Ráadásul a közelben lévő emberekre is veszélyesek lehetnek.

 

Csinálj Zajt

A kürtök, dudák hangja tökéletes ki tudja zökkenteni a kutyákat az adott helyzetből. A kiélezett harcoknál viszont nem biztos, hogy törődnek a hanghatásokkal. A kiabálás és sikoltozás nagyon ritkán működik csak. Sőt, legtöbb esetben ezek még jobban hergelik a kutyákat.

 

Használj Tárgyakat

Néha különböző tárgyakkal is megpróbálhatod leállítani a küzdelmeket.

Egy nehezebb takaró bedobásával például szinte azonnal megszakítható a harc, eltereli a kutyák figyelmét. A takaróval egyébként még a két kutya elkülönítése is biztonságosabb.

Az esernyő szétnyitása a két kutya között is egy roppant hasznos módszer. Csak arra kell ügyelni, hogy az esernyő elég hosszú legyen ahhoz, hogy a kezed kellő távolságban maradjon a viaskodó kutyáktól.
Széket, szennyeskosarat és hasonló tárgyakat is bevethetsz a két kutya közé/fölé. Ezzel könnyebb őket szétválasztani egymástól.

A figyelemelterelés az első lépés a harc megszüntetéséhez. Így könnyebb és biztonságosabb a kutyákat szétválasztani egymástól. Ezek viszont csak általános praktikák, sajnos nem minden esetben válnak be.

 

Fizikai Közbeavatkozás

Ez az egyik legveszélyesebb módja a harc megszakításának főleg akkor, ha helytelenül csinálja az ember. Ne feledd! Soha nem kerülhetsz a két kutya közé, és SOHA ne próbáld meg megfogni a nyakörveiket vagy fejüket, mert még a saját kedvenced is megharaphat.

Szakértők szerint létezik olyan módszer, amivel kézzel is szétválaszthatjuk a kutyákat egymástól. Ezt „talicskás” módszernek nevezik. Ez csak akkor működik, ha két felnőtt avatkozik közbe (ha lehet, minden kutyának a saját gazdája). Természetesen, ha több kutyáról van szó, akkor kutyánként egy ember segítségére van szükség.

Mindenkinek lassan hátulról kell megközelítenie a kutyákat. Az óvatosság mellett viszont erősen és határozottan kell megfogni a kutyák hátsó lábait, majd úgy hátrafelé sétálni (mint a fordított talicskázásnál). Fontos, hogy ezt minden kutyánál egyszerre kell csinálni! Ha egymáson van a két kutya, akkor mindig a felsőt kell először leszedni az alatta fekvő kutyáról, majd úgy húzzuk el a másik kutyust.

A többi kutyától maradj távol és kezdj körözni a kutya körül. A lényeg az, hogy a kutya egyhelyben maradjon. Ezt addig csináld, amíg a kutyus le nem nyugszik. Ha előtte állsz le, könnyen megharaphat.
Ezután még mindig körözve sétálj hátrafelé, ezzel teljesen eltereled a kutyát a harctérről. Ideális esetben ezt addig kell csinálnod, amíg a kutya nem látja már ellenfelét.

Vannak egyéb módszerek is, amivel fizikailag közbe lehet avatkozni, bár ezeket csak és kizárólag szakértők alkalmazzák és ők is elég ritkán. A fenti talicskás módszert viszont te is meg tudod csinálni, ha szükség van rá.

Ne feledd, az erőszak nem megoldás! Rúgással, ütéssel, üvöltözéssel nem segítesz a helyzeten.

Ha egyedül vagy, nem javasolt a talicskás módszer bevetése, mivel a másik kutya nincs lefogva, így utánatok fog eredni, ezzel saját magadat is veszélybe hozod. Ha az egyik kutya súlyosabban megsérült, akkor a másikat (agresszívabb) megpróbálhatod leszedni róla, bár ez rendkívül kockázatos, hiába tűnik cselekvőképtelennek a sérüléseket szenvedett kutyus.

 

A Harc Után

Mindenki biztonságát szem előtt kell tartani. A kutyákat a szétszedésük után is minél távolabb kell tartani egymástól, még akkor is, ha már nyugodtnak tűnnek. Ne engedd el a kutyát, ha a másik még elérhető távolságban van. Ha egy parkban történt az incidens, mindegyik kutyát haza kell vezetni, vagy berakni az autóba. Ha otthon tört ki veszekedés a kutyáid között, helyezd őket két külön helyiségbe, vagy ideális esetben zárd el őket a saját ketrecükbe.

Alaposan nézd át a kutyust, keress rajta sérüléseket. Ha találsz, azonnal fordulj az állatorvoshoz, még akkor is, ha csak apró karcolásokat látsz a kutyuson. Minden esetben meg kell vizsgálni a kutyát, mivel a kutyaharapás okozta nyomok és károk nem mindig észrevehetők a gyakorlatlan szem számára.

Szánj időt, hogy minél többet megtudj a kutyaharcokról, hogy a lehető legfelkészültebb legyél, ha a jövőben bekövetkezik a baj. Inkább dolgozz a harcok megelőzésén, mint a szétválasztási módszereken! Ez annyit jelent, hogy tisztában kell lenned kutyusod jelzéseivel és a közelében lévő kutya viselkedését is ugyanúgy elemezned, figyelned kell. A harcra utaló jelek felismerésével megelőzheted a bajt és nem kell majd közbeavatkoznod sem!

Például, ha a két kutya túlságosan izgatott lesz vagy az agresszió jeleit mutatják, netalántán az egyik kutya dominálni akarja a másikat (pl.: leszorítja) játék közben, akkor ideje beavatkoznod. Egész egyszerűen csak válaszd szét a két kutyát egymástól. Tereld el a figyelmüket nasival, jutalomfalattal, játékkal stb. Hagyd lenyugodni a kutyákat és ha úgy látod jónak, ne engedd, hogy újra együtt játszanak.

A fenti tanácsok csak útmutatónak szolgálnak, mindig saját felelősségre, nagyon körültekintve cselekedj. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kutyusod trénerét, állatorvosát további információért.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény