A kutyagazdiknak rengeteg választási lehetőségük van, amikor az etetésről van szó. Kutyatáp esetében a márkaválasztás csak a kezdet. A kutya kora, mérete, egészségügyi állapota és aktivitása határozza meg, hogy mennyit kell pontosan ennie egy nap. A szükséges eledelmennyiség tehát nagyon eltérhet, szinte egy kutyáé sem azonos, ezért fontos tudni, hogy az adott kutyusnak mire van pontosan szüksége. A megfelelő mennyiségű eledel és a megfelelő tápanyagok biztosításától nem csak boldog lesz a kutyus, hanem egészséges is.

Nálunk a CricksyDog-nál minden zsák kutyatáp hátoldalán megtalálható a pontos etetési és adagolási útmutató. Jelen cikkünk inkább csak érdekességként szolgál a tudatos kutyagazdik felé, mintsem egy naponta ellenőrizendő rendszerként.

 

Kutyaeledel Típusok

Sokféle kutyaeledel létezik, mindegyik más-más tápanyagokat tartalmaz, más kalóriamennyiséggel. A leggyakoribb kutyaeledelek közé tartozik:

  • Száraz kutyatápok (Ted, Juliet, Oscar, Chucky kutyatápjaink)
  • Nedves kutyatápok (Ely konzervjeink)
  • Hűtős, fagyasztott kutyaeledelek (nálunk ilyen nem kapható)
  • Házikoszt (nálunk ilyen nem kapható)
  • Nyers, barf etetés (nálunk ilyen nem kapható)

 

A Kutyák Táplálkozási Szükségletei

A kutyák mindenevők; ez pedig azt jelenti, hogy nem csak húsra van szükségük. A gyümölcsök, a zöldségek, és még a gabonafélék is számos olyan tápanyagot biztosítanak számukra, amelyet egy kizárólag húsból álló étrend nem tud nyújtani. Az Amerikai Takarmányellenőrző Hivatalok Szövetsége (AAFCO – Association of American Feed Control Officials) olyan élelmiszer-szabványokat határoz meg, amelyek a kutyák táplálkozási szükségleteit veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy minden AAFCO és / vagy EU-s irányelvet követő kutyatáp gyártó cég, olyan eledeleket készít, amelyek teljes értékűek és megfelelőek a kutya adott életszakaszában.

Az egészségügyi problémával küzdő kutyák tápanyagszükséglete eltérő lehet, ezért bizonyos esetekben adható olyan étrend is a kutyusodnak, ami esetlegesen nem követi az AAFCO irányelveit. Az alábbi táblázat ehhez ad egy útmutatót.

 

Tápanyag (% vagy /kg) Növekedési és Szaporodási Min.  Felnőtt Min. Igény Felnőtt Max. Igény
Fehérje (%) 22.0 18.0
Arginin (%) 0.62 0.51
Hisztidin (%) 0.22 0.18
Izoleucin (%) 0.45 0.37
Leucin (%) 0.72 0.59
Lizin (%) 0.77 0.63
Metionin + cisztin (%) 0.53 0.43
Fenilalanin + tirozin (%) 0.89 0.73
Treonin (%) 0.58 0.48
Triptofán (%) 0.20 0.16
Valin (%) 0.48 0.39
Zsír (%) 8.0 5.0
Linolsav (%) 1.0 1.0
Kalcium (%) 1 0.6 2.5
Foszfor (%) 0.8 0.5 1.6
Ca:P hányados 1:1 1:1 2:1
Kálium (%) 0.6 0.6
Nátrium (%) 0.3 0.06
Klorid (%) 0.45 0.09
Magnézium (%) 0.04 0.04 0.3
Vas (mg/kg) 80 80 3,000
Réz (mg/kg) 7.3 7.3 250
Mangán (mg/kg) 5.0 5.0
Cink (mg/kg) 120 120 1,000
Jód (mg/kg) 1.5 1.5 50
Szelén (mg/kg) 0.11 0.11 2
A Vitamin (IU/kg) 5,000 5,000 250,000
D Vitamin (IU/kg) 500 500 5,000
E Vitamin (IU/kg) 50 50 1,000
Tiamin (mg/kg) 1.0 1.0
Riboflavin (mg/kg) 2.2 2.2
Pantoténsav (mg/kg) 10 10
Niacin (mg/kg) 11.4 11.4
Piridoxin (mg/kg) 1.0 1.0
Folsav (mg/kg) 0.18 0.18
B12Vitamin (mg/kg) 0.022 0.022
Kolin (mg/kg) 1,200 1,200

 

 A Kutyák Kalóriaszükséglete

Csakúgy, mint nálunk embereknél, minél aktívabb egy kutya, annál több kalóriabevitelre van szüksége, hogy kielégítse energiaszükségletét. A kiindulási pont vagy a nyugalmi energiaszükséglet (RER – resting energy requirements) meghatározásához, egy kis matekra van szükség és máris megállapítható az adott kutya napi kalóriaszükséglete.

Először meg kell határozni a kutya testsúlyát kilogrammban. Miután ez megvan, szorozni kell 30-cal. Ehhez a számhoz hozzá kell adni 70-et, így megkapjuk a RER-t kalóriában. Ha az adott kutya egészséges, akkor a RER-t kell 1,8-del szorozni, ha nincs ivartalanítva, ha ivartalanítva van akkor 1,6-del, ha pedig túlsúlyra hajlamos akkor 1,4-gyel. Ha a kutyus 4-12 hónapos akkor szorozni kell a RER-t kettővel, ha pedig ennél is fiatalabb akkor hárommal. Az ebből létrejött szám lesz az ún. fenntartandó energiaszükséglet (MER – maintenance energy requirement) egy egészséges, közepesen aktív kutya számára. Ha a kutya a szokásosnál többet mozog, akkor lehet még ennél is nagyobb kalóriabevitelre van szüksége. Illetve a MER akár 30%-kal több vagy akár kevesebb is lehet, attól függően, hogy mennyire tudja az egészséges súlyát tartani.

Tehát látható hogy bár sok minden kiszámolható a fenti képletek alapján, de a nap végén még mindig a kutyagazdi az, aki a legjobban ismeri kutyusát, és pontosan tudja hogy neki mennyi ételre van szüksége.

 

Mennyi Eledelre Van Szüksége A Kutyádnak?

Miután a szükséges tápanyagokat és kalóriamennyiséget is megvizsgáltad, könnyen meg tudod becsülni, hogy mennyi táplálékra van szüksége kutyusodnak. Természetesen az eledelek kalóriatartalma dönti el, hogy mennyit kell adni az adott tápból, ezért nagyon fontos az eledeleken található címke, amely megmutatja egy adagban mennyi kalória van. Például: egy 25 kg súlyú kutyának nagyjából 1200 kalóriára van szüksége egy nap. Ez körülbelül 3 adag kutyaeledelnek felel meg, de ez természetesen kutyaeledelektől függően eltérő lehet.

Nálunk a CricksyDog-nál minden zsák kutyatáp hátoldalán megtalálható a pontos etetési és adagolási útmutató. Jelen cikkünk inkább csak érdekességként szolgál a tudatos kutyagazdik felé, mintsem egy naponta ellenőrizendő rendszerként.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni erről a témáról, úgy nagyon szívesen javasoljuk neked az alábbi CricksyDog kutyatáp adagolási útmutatónkat!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény