Számodra is nyugtató érzés, amikor a kutyád melletted szuszog az ágyban? Ezzel nem vagy egyedül! Egy friss kutatás szerint a nők jobban alszanak, ha kedvencük mellettük van az ágyban. Azt is bebizonyították, hogy a nők jobban alszanak kutyáik mellett, mint a párjuk mellett. Tehát, ha te beengeded az ágyba kutyádat, ne szégyelld magad, hiszen a kutatás szerint ez nagyban hozzájárul a békés, pihentető alváshoz.

Hogy készült a kutatás?

A Buffalo-i Canisius egyetemen állították össze egy kérdőívet. 962 amerikai nő válaszait gyűjtötték össze és ezeket elemezték a kutatáshoz. A kutatásban résztvevő nők 55%-a válaszolta, hogy a kutyájával alszik esténként, 31%-uk pedig macskákkal. Ezen felül a kitöltők 57%-a bejelölte azt is, hogy párjukkal osztoznak az ágyon.

A kutatás eredménye

A kutatás során kiderült, hogy azon kutyáknál, akik egy ágyban alszanak gazdáikkal, sokkal szorosabb kötelék és bizalom alakul ki. Sőt, a nők úgy érzik párjuk mellett sokkal többször kelnek fel az éjszaka, mint a kutyájuk mellett. A kutya gazdikról még kiderült az is, hogy hamarabb mennek ágyba és hamarabb is kelnek fel reggel. A macskások esetén nem mutattak ki jelentős különbségeket a partnerrel való alvás és a macskával alvás között. Ez a kutatás szorosan összekapcsolható egy 2015-ös Mayo Clinic kutatással, amely olyan emberek alvási szokásait elemezte, akik egy szobában alszanak kutyájukkal. A kutatás szerint, ha kutya és ember egy szobában alszik annak jelentős előnyei lehetnek. Például a nyugodt és minőségi alvás. Viszont jelentős különbségeket mutattak ki a kutya alvóhelyét vizsgálva (az ágyon alszik, vagy külön kiságyban a földön).

Következtetések

Hogy a nők szerint miért alszanak jobban egy kutyával az oldalukon? Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az állattartás egy szigorú időrendhez van kötve, és ha ezt az alvással is összekötik a gazdik, akkor ők is időben ágyba kerülnek, ezzel valószínűleg hamarabb elalszanak és kipihentebben ébrednek. Fontos megemlíteni, hogy ez a kutatás önmagában még nem bizonyít semmit. Még rengeteg kutatást kell elvégezni, hogy konkrét eredményekről beszélhessünk. Nem vagyunk tudósok, de ez ismét egy indok a kutyatartás mellett. Nemcsak nők jelezték a kutyával alvás jótékony hatásait, hanem férfiak is. Állításuk szerint megnyugtatja őket, hogy kutyájuk mellettük van biztonságban.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény