Számodra is nyugtató érzés, amikor a kutyád melletted szuszog az ágyban? Ezzel nem vagy egyedül! Egy friss kutatás szerint a nők jobban alszanak, ha kedvencük mellettük van az ágyban. Azt is bebizonyították, hogy a nők jobban alszanak kutyáik mellett, mint a párjuk mellett.

Tehát, ha te beengeded az ágyba kutyádat, ne szégyelld magad, hiszen a kutatás szerint ez nagyban hozzájárul a békés, pihentető alváshoz.

Hogy készült a kutatás?

A Buffalo-i Canisius egyetemen állították össze egy kérdőívet. 962 amerikai nő válaszait gyűjtötték össze és ezeket elemezték a kutatáshoz. A kutatásban résztvevő nők 55%-a válaszolta, hogy a kutyájával alszik esténként, 31%-uk pedig macskákkal. Ezen felül a kitöltők 57%-a bejelölte azt is, hogy párjukkal osztoznak az ágyon.

A kutatás eredménye

A kutatás során kiderült, hogy azon kutyáknál, akik egy ágyban alszanak gazdáikkal, sokkal szorosabb kötelék és bizalom alakul ki. Sőt, a nők úgy érzik párjuk mellett sokkal többször kelnek fel az éjszaka, mint a kutyájuk mellett. A kutya gazdikról még kiderült az is, hogy hamarabb mennek ágyba és hamarabb is kelnek fel reggel. A macskások esetén nem mutattak ki jelentős különbségeket a partnerrel való alvás és a macskával alvás között.

Ez a kutatás szorosan összekapcsolható egy 2015-ös Mayo Clinic kutatással, amely olyan emberek alvási szokásait elemezte, akik egy szobában alszanak kutyájukkal. A kutatás szerint, ha kutya és ember egy szobában alszik annak jelentős előnyei lehetnek. Például a nyugodt és minőségi alvás. Viszont jelentős különbségeket mutattak ki a kutya alvóhelyét vizsgálva (az ágyon alszik, vagy külön kiságyban a földön).

Következtetések

Hogy a nők szerint miért alszanak jobban egy kutyával az oldalukon? Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az állattartás egy szigorú időrendhez van kötve, és ha ezt az alvással is összekötik a gazdik, akkor ők is időben ágyba kerülnek, ezzel valószínűleg hamarabb elalszanak és kipihentebben ébrednek. Fontos megemlíteni, hogy ez a kutatás önmagában még nem bizonyít semmit. Még rengeteg kutatást kell elvégezni, hogy konkrét eredményekről beszélhessünk.

Nem vagyunk tudósok, de ez ismét egy indok a kutyatartás mellett. Nemcsak nők jelezték a kutyával alvás jótékony hatásait, hanem férfiak is. Állításuk szerint megnyugtatja őket, hogy kutyájuk mellettük van biztonságban.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 egyszerű mód, amivel jobbá tehetjük kutyánk életét

Egy jó gazdi mindig igyekszik a legjobbat adni kedvencének, viszont könnyen lehet, hogy elfogynak az ötletek. Aggodalomra semmi ok: rengeteg egyszerű dolog létezik, amivel a kutyák napját könnyen feldobhatjuk. A lista szinte végtelen, mi viszont összeszedtük nekted 5...

bővebben

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a pórázrángatásról?

Számodra is biztos ismerős helyzet az, amikor a parkban meglátsz egy rendkívül fegyelmezett kutyát sétálni (akit még egy csapat gyerek, vagy egy másik kutya jelenléte sem zavar) gazdája mellett, és irigy pillantásokat vetve elgondolkozol azon, hogy a gazdi ezt vajon,...

bővebben

10 tipp az idős kutyák mindennapos mozgásához

Idősebb kutyádat szeretnéd még sokáig fitten és egészségesen látni és ehhez keresel tippeket? Nagyon jó helyen jársz, hiszen mi összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amivel garantáltan fitten tarthatod idősödő kedvencedet. 1. Tudasd a háziorvossal a mozgásterv...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja