Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű a kutyaéveket emberi évekre konvertálni. Ez a „egy kutyaév az igazából hét emberi év” számítás arra jó, hogy az emberek jobban megértsék a kutyusok fejlődési gyorsaságát a miénkhez képest.

 

Kor és Méret

Különböző méretű kutyák eltérő ütemben öregszenek. Az öregedésük mértéke tehát a kutyusok méretétől is függ. A kistestű kutyák, mint például a csivavák, jellemzően lassabban öregszenek, míg a nagytestű kutyák, például a német dog, gyorsabban öregednek. Ez alapvetően annyit jelent, hogy minél nagyobb egy kutya, annál gyorsabban öregszik a teste. A nagytestű kutyák általában nem élnek olyan sokáig, mint a kisebb termetű kutyusok, de természetesen mindig vannak kivételek. 

 

Kutyaévek emberi évben számolva Kicsi kutyus (<9 kg) Közepes kutyus (9-22 kg) Nagy kutyus (22-40 kg) Óriás kutyus (>40 kg)
[kutyaév] [emberév] [emberév] [emberév] [emberév]
1 18 16 15 14
2 24 22 20 19
3 28 28 30 32
4 32 33 35 37
5 36 37 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93 115
16 80 87 120 123

 

Kölyökkutyák Első Hat Hónapja

Az első hat hónap minden kutyánál hasonló, mérettől függetlenül. Kinyílnak a szemek és fülek, kinőnek a tejfogak és elhagyják az anyatejet, elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani. A csontok növekedése viszont itt még nem áll meg, a hatodik hónap után is folyamatos fejlődésen mennek keresztül.

 

Kölykök Fél Éves Kortól Három Éves Korig

A kutyák általában 10-18 hónapos korukra érik el végleges testmagasságukat. A kistestű kutyusok sokkal hamarabb érik el ezt a mérföldkövet, mint nagyobb testű társaik. A növekedési porcok összezárulnak, a tejfogak kihullanak és a felnőtt fogak előbújnak, a szőrzet is változni kezd. A kölyökkutyából felnőtt kutya lesz. Az eledelt is általában akkor cserélik le a gazdik, amikor a kutyus elérte a felnőtt méreteit.

Egy kutya életének első éve egy embernél 14-18 évnek felel meg, tehát jól érezhető, hogy a kutyusoknál egy év alatt mekkora változások mennek végbe. Két éves korára a legtöbb kutya a húszas (emberi) évei közepén jár.

 

Kutyák 3 és 6 Év Között

Három és hat éves kor között a legtöbb kutya meglehetősen egyenletes ütemben öregszik, mérettől függetlenül, innentől kezdve minden emberi év körülbelül négy kutyaévnek felel meg. Tehát egy három éves kutya a húszas évei végén van, egy négyéves kutyus a harmincas évei elején, míg egy ötéves kutyus a harmincas éveik közepén vagy végén jár.

A kutyák ezekben az éveikben vannak a „csúcson”. Az energiaszintjük alacsonyabb kölyökkorukhoz képest, de ebben az időszakban sokkal gyakoribbak a sérülések, mivel ilyenkor sokkal aktívabban élik az életüket. A legtöbb kutyus ezekben az években egészségesek, viszont az óriás méretű kutyáknál már lehet tapasztalni az öregedés jeleit, 5-6 éves koruk felé már egészségügyi problémákkal is küzdhetnek.

 

Idős Kutyák

A kutya méretétől is függ, hogy mikor lép be az időskorba, de nagy általánosságban elmondható, hogy a hét évnél idősebb kutyák már a szenior kategóriába tartoznak. Az óriás méretű kutyák azonban már 5 éves koruktól kezdve idősnek tekinthetők. Hat éves kortól kezdődően máshogy kell számítani a kutyusok emberi életkorát. A kutyus kronológiai életkorát kell megszorozni 5,5-tel kistestű kutyáknál, 6-tal közepes méretű kutyáknál, 6,5-tel nagytestű kutyáknál és 7,5-tel óriás kutyáknál.

Az idős kutyáknak több, rendszeres egészségügyi vizsgálatra van szükségük, mint a fiatalabb társaiknak, annak érdekében, hogy a betegségeket még időben kiszűrhessék az orvosok. Az éves rutinvizsgálatok helyett a féléves állatorvosi látogatások javasoltak az idős kutyusoknak.

Ha a kutyus eléri a kétszámjegyű életkort, már a „vén” korba sorolhatók, de előfordulhat, hogy a kisebb testű kutyákat csak 14 éves koruk után sorolják ebbe a kategóriába, mivel általánosan tovább élnek, mint a nagyobb kutyák. Nagy- illetve óriásméretű kutyáknál sajnos nem gyakori a duplaszámjegyű életkor, a kistestű társaiknál viszont már annál inkább.

Ebben a korban már mérettől függetlenül is kialakulhatnak komoly egészségügyi problémák. Csakúgy, mint nálunk embereknél, öregkorban már a járás és a mozgás bármelyik formája nehézséget okoz, gyakoriak az ízület gyulladások és előfordulhat, hogy a kulcsfontosságú szervek sem működnek megfelelően, orvosi kezelést igényelnek. A féléves vizsgálatok még mindig tanácsosak, de sokkal jobb a még annál is gyakoribb állatorvosi látogatás.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény