Kutyagazdiként tisztán tartani a lakást mindennapos kihívást jelenthet. Hogy tovább tetőzzük a dolgokat, sok népszerű tisztítószer veszélyes lehet a kutyusodra nézve. Összeszedtünk néhány lehetőséget, hogy tisztán tudd tartani az otthonod, és a kutyádat se fenyegesse veszély (cikkünk forrása Dogtopia).

A veszélyes anyagok

A kutyákra veszélyes lehet ha mérgező tisztítószert nyalogatnak le a szőrükről, ha éppen valami rájuk borult, vagy akár az is ha csak belélegzik a kifejezetten érzékeny orrukkal. Minden olyan termék, ami a felsoroltak közül bármelyik kémiai anyagot tartalmazza, kockázatos lehet a kutyádnak:

  • Ammónia (üvegtisztító szerekben található)
  • Formaldehid (ragasztóban és kötőanyagokban fordul elő)
  • Fenolok (légfrissítőkben található)
  • Ftalátok (Léfrissítőkben, csatlakoztatókban, parfümökben, és rovarirtókban fordul elő)
  • Alkoholok (sok féle üvegtisztító szerben, fagyálló folyadékban, és aeroszolokban jelen van)
  • Tetraklóretilén (elsősorban a vegytisztításhoz használják)
  • Klór (medencéhez használt kémiai szerekben)
  • Savak (tisztítószerekben, elemekben és medence fertőtlenítőben található)
  • Lúgok (lefolyó nyitókban, mosogató szerekben, medencéhez használt vegyszerekben, és és WC csésze tisztítószerekben fordul elő)

Extra megoldás: A legtöbb kimagasló padló tiszítószer tartalmaz vagy ammóniát vagy formaldehidet. Biztonságosabb megoldás, ha 1:2 arányban összekeversz fehér ecetet forró vízzel a hatásos padlótisztítás érdekében. Egy kis citromlevet is hozzáadhatsz, hogy elvedd az ecet jellegzetes szagát.

Extra megoldás: A fapadló tisztításoz, jó megoldás a sima tea. Főzz meg 3 teafiltert 4 bögre vízben, hogy létrejöjjön a keverék, amit közvetlenül a padlóra lehet fújni. Elég csak egy vékony rétegben nedvessé tenni a padlót, aztán fel is lehet törölni nedves ruhával, vagy felmosóval. Nincs szükség vízzel átöblíteni, és közvetlenül utána tökéletes biztonságban sétálhat rajta a kutyusod.

Pultok tisztítása

Még ha a kutyád túl kicsi is ahhoz, hogy elérje a konyhapultot, a vegyszer, amit a tisztításukra használsz, mérgező szaga miatt veszélyes lehet négylábúdnak. A szódabikarbóna, víz, és só keveréke hatásos tisztítóanyagot alkot, ami képes ledörzsölni az odaszáradt kajafoltot, de mégsem kell féltened tőle a kutyádat.

Azoknak, akik a folyékony megoldást részesítik előnyben a pultok tisztításához, az egyenlő arányú víz és fehér ecet spray keveréke ugyanúgy megteszi a hatását. De, ha a pult márványból, gránitból, vagy kőből van, ecet helyett használj állatbarát tisztítószert.

Kád és WC tisztítás

A gyakori fürdőszobai tisztítószerek, mint a súrolószerek, vagy tisztító törlőkendők mérgező anyagot hagyhatnak maguk után, ami veszélyes a kutyádnak, ha belélegzi, vagy megnyalja, Ezek helyett biztonságos alternatíva a szódabikarbóna és citromlé keveréke. Ezt a két anyagot lehet kombinálni, hogy habzó tisztítóanyagot kapjunk, ami a kád, mosdókagyló, és a wc külső részének tisztítására jól alkalmazható.

A fürdőszobai feladatoknál, mint a WC és fürdőkád kitisztítása, az az elterjedt tévhit, hogy a szokásos lefolyó tisztítókkal semmi probléma, mivel a végén úgyis elmossa a víz. Pedig, a hosszantartó szúrós szag mérgező lehet a kutyádnak, ha belélegzi. A forró víz, szódabikarbóna, és ecet keveréke hasonló kémiai hatást vált ki a lefolyóban, mint a boltban vásárolt szerek, csakhogy ez mindenki számára biztonságosabb.

Nem vagy kémiazseni?

Végülis a kutyabarát tisztítószerek felkutatásának nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy lerohanod a konyhádat olyan dolgokért, amik nem biztos hogy mindig kéznél vannak. Keress olyan tisztítószereket az élelmiszerboltban, amiken vannak „természetbarát”, „nem mérgező” vagy „állatoknak biztonságos” címkék.

Manapság már az egyre több állatbarát tisztítószereknek hála, te és a kutyusod boldogok, és egészségesek lehettek a tiszta otthonodban.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40291 vélemény