A kutyáknak hihetetlen képessége van az érzelmek felismerésére. Vannak, akik azt mondják, hogy jobban ismernek minket, mint mi saját magunkat. Ezt az elméletet ráadásul még a tudomány is alátámasztja.

A vérnyomás legkisebb emelkedése is riasztja őket, érzékelik amikor a stressz szintünk növekszik, valamikor meg elég csak az arcunkra nézniük és tudják, hogy éppen boldogok vagy dühösek vagyunk-e. Sőt, szemünkbe nézve még befolyásolni is tudják az érzéseinket.

De hogyan hangolódnak rá a legbelső érzéseinkre? Ez a képesség mennyire befolyásolja azt az egyedi köteléket, ami köztünk és kutyáink között van?

 

Miért törődnek a kutyák az emberek érzéseivel?

Szimbiotikus kapcsolatunk a kutyákkal 15 000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor otthon, menedéket és ételt kínáltunk nekik a védelemért és társaságért cserébe.

Ez a kötelék a mai napig egyre jobban erősödik. Például a falkában sosem volt szokás egymás szemébe nézni, ettől nem lett szorosabb a kapcsolatuk. Valójában ezt a viselkedést általában kihívásnak vagy fenyegetésnek tekintik a kutyák.

Ezzel ellentétben az emberek hosszan tartó szemkontaktust folytatnak különösen azokkal, akiket szeretnek. A kutyák nemcsak ellesték tőlünk ezt a szokást, de még a testük is átállt az oxitocin termelésre egy hosszabb szemezés után.

Ahogy ez a két faj egymás mellett fejlődik, úgy a kutyák folyamatosan, kitartóan alkalmazkodni fognak életmódunkhoz. Olyan jól érzékelik a legbelső érzéseinket, hogy néha már joggal hihetjük azt, hogy olvasnak a gondolatainkban!

 

1. Olvassák a testbeszédet

Albert Mehrabian szerző és emeritus professzor megállapította, hogy az emberi kommunikáció 93%-a nem verbális. Bár a kommunikációnk beszédben terjed ki leginkább, tudjuk, hogy rengeteget számítanak a nonverbális jelek a beszélgetések során.

Egy parkban a kutyák szívesebben mennek oda egy nyugodt, boldog kutyushoz, mint a merev, agresszív külsejű társaikhoz. Pontosan ugyanezt teszik, amikor a mi érzelmeinket vizsgálják. Gyors pillantást vetnek a testtartásunkra, járásunkra és modorunkra, ami számukra mindent elárul jelenlegi hangulatunkról.

A kutyák olyan jól olvassák a testbeszédünket, hogy ebben még a farkasokat, csimpánzokat és a hároméves gyerekeket is leiskolázzák. Még a kilenchónapos kölyökkutyák is jobban felismerték az emberek hangulatát, pedig soha nem tapasztalhattak hasonlót. Ebből következik, hogy ez a képesség evolúciós.

 

2. Arckifejezéseink tanulmányozása

Az embereknek és főemlősöknek van egy különleges képességük, amelyet „érzelmi fertőzésként” is emlegetnek. Emiatt ásítunk, amikor egy barátunk ásít és ezért viszonozzuk egy számunkra vadidegen mosolyát az utcán.

A kutyáknak is van egy ehhez hasonló szociális utánzása. Elisabetta Palagi olasz kutató és csapata tanulmányozta a parkban egymással kapcsolatba lépő kutyákat, és megállapították, hogy nemcsak egymás testhelyzeteit utánozzák, hanem az arckifejezéseiket is. Ez különösen igaz azokra a kutyákra, akik már ismerik egymást.

Szakértők úgy vélik ez a jelenség tapasztalható kutya-ember kapcsolatoknál is. Amikor szemünk találkozik az övékkel, felvonják a szemöldöküket, ezzel jelezve, hogy részt vesznek az interakcióban. Gyakran a kutyák is leutánozzák az ásítást, ha látják gazdájukat ásítani.
Amellett, hogy nagyon jól tudják utánozni viselkedéseinket, nagyon erős érvek vannak amellett is, hogy a kutyák felismerik és megértik az emberek arckifejezéseit, és azok közti különbséget.

 

3. A hangunkon is érzik

A kutyák több mint négyszer távolabb képesek észlelni a magas frekvenciákat és hangokat, hozzánk képest. Erős, jó hallásuk nagyon jól jön amikor a hangulatunkat értelmezik és figyelik.

A tanulmányok szerint a kutyák hasonlóképp reagálnak egy baba sírására, mint mi emberek. Láthatóan idegesebbek lesznek, a kortizol nevű stresszhormon felszabadul a testükben. Ez mind azt sugallja, hogy tisztában vannak vele, hogy a sírás egy negatív emberi hang.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a kutyák a hangtónusait és hangulat változását is felismerik az emberek és más kutyák hangjában. Ők is értik a hangjelzéseket, ami egy erős indikátor arra, hogy képesek az empátiára is.

 

4. Kiszagolják a testünk kémiai változásait

Kutyáink orra 10.000-100.000-szer érzékenyebb, mint a sajátunké, pedig nekünk is van 300 millió szaglóreceptorunk. A tudósok szerint „egy rohadt almát is megtalálnak kétmillió hordó közepette”.

Tudjuk, hogy a kutyák ki tudják szagolni az emberi test kémiai elváltozásait, melyek különféle egészségügyi állapotra utalnak. De vajon valóban képesek kiszimatolni az érzelmeinket?

A Nápolyi Egyetem kutatói ki akarták deríteni, hogy a kutyák megérzik-e a boldogság és félelem során keletkező emberi tesztszagokat vagy sem.

Önkénteseket kértek fel, akiknek megmutattak egy-egy videót, amely félelmet vagy boldogságot váltott ki belőlük az izzadságukat pedig párnákra gyűjtötték. A kutyáknak ezután kitették a „boldog izzadság” és a „félelem verejték” mintákat.

A félelem-izzadság jelenlétében a kutyák pulzusa megemelkedett, és vigasztalást kértek gazdáiktól. Ebből pedig a kutatók megállapították, hogy nem elég az, hogy tudnak különbséget tenni az érzelmek között szaglás alapján, de még sajátjukként is észlelik azokat.

 

5. A hatodik érzéket használják

2019-ig a tudósok nem tudták meghatározni, hogyan tudták a kutyák érzékelni az embereknél közelgő rohamokat. Nem kételkedtek abban, hogy ez nem csak a véletlen műve, de bizonyítani nem tudták.

Bár a rejtély megoldódott, még mindig vannak olyan hihetetlen módszerei a kutyáknak, amiket nem tudunk teljesen megfejteni. Ezt a valamit nevezzük a hatodik érzéküknek, vagy „az-faktornak”.

A legszembetűnőbb példa erre az, amikor a kutyák egyből érzik a rossz vagy rossz szándékú emberek közelségét. Mind tudjuk, hogy kiváló emberismerők a kutyák, de hogyan csinálják?

Az igazság az, hogy a tudósok sem egészen biztosak benne. Lehet egyszerű ösztön, vagy csak érzik az idegességet a közelben.

Nagy valószínűséggel ennek köze van a hihetetlen szaglásukhoz is. Amikor egy személy agresszíven viselkedik, megváltozik az agy kémiai szerkezete. A kutyák feltehetőleg ezt a változást érzékelik, ebből tudják az adott ember szándékait is.

Ha ez a helyzet, akkor még a kutyáink eszén is túljárhatnak a pszichopaták, mivel ők kevesebb érzelmet tapasztalnak, kevesebb kémiai változás megy végbe a testükbe, így a kutyáink sem fogják felismerni.

Figyelmeztetett már kutyád valaha egy veszélyes emberre, segített már észlelni egy egészségügyi problémát, vagy felismerte már éppen milyen hangulatod van? Írd meg nekünk tapasztalataidat!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény