Valószínűleg nem a „móka” szó fog először eszünkbe jutni, ha a kölyökkutyák neveléséről van szó. Ez a folyamat ugyanis nagy kihívás a gazdik számára, de játékokkal ezt is könnyebbé tehetjük! A legjobb az egészben, hogy ezek a játékok korántsem olyan nehezek, mint szobatisztaságra nevelni a kölyköket! Itt kifejezetten az interaktív játékokra gondolunk, hiszen ezek fejlesztik a mentális stimulációt, erősíti a gazdi és kutyája közti kapcsot, ezen felül az alap utasítások elsajátítására is roppant hasznosak. Összegyűjtöttünk 5 egyszerű nevelésre is alkalmas játékot, amivel kutyád és saját dolgodat is megkönnyítheted. Tipp: mint minden egyéb helyzetben, most se feledkezz meg arról, hogy a kölykök limitált ideig tudnak csak koncentrálni. Ez az idő pedig elég kevés, tehát rövid játékokra van szükség.

Hívó játék és a csoportos hívó játék

Az első nagy kihívás egy kölyökkutya nevelése során megtanítani őt a „gyere ide” parancsra. Ezt viszont játszva egyszerűbben elsajátíthatja, mint a monoton tanítással! Minden egyéb tevékenységnek az alapja lesz a „gyere ide”, ezért roppant fontos, hogy ezt a lehető legjobban megtanulja kedvencünk. A szocializációs készségein pedig ennek a játéknak egy továbbfejlesztett verziójával (később: csoportos hívó játék) lehet javítani.

Hívó játék szabályai

1. Ülj a földre egy csomó játékkal vagy jutalomfalattal! 2. Mond a kölyökkutyának, hogy „gyere ide”! 3. Ha szót fogad, szeretgesd meg és adj neki játékot, vagy jutalomfalatot! 4. Várd meg míg tovább áll, majd ismételd az első 3 lépést! (Eközben változtathatsz a pozíciódon, a jutalmakon, hogy ne veszítse el az érdeklődését kedvenced!) Ez a hívójáték roppant egyszerű és a legjobb, hogy eközben megtanítod kutyádat arra, hogy csupa jó dolgok történnek, ha szót fogad és odamegy mikor szólsz neki. Biztosan tudjátok milyen nehéz egy makacs serdülő kutyával elfogadtatni ezt a szabályt, ezért érdemes már kölyökkorban elkezdeni ezt a játékot!

Csoportos hívó játék szabályai

Ugyanezt a játékot lehet több ember társaságában is játszani. A szabályok ugyanazok, csak több ember veszi körül a kölyköt. Az a lényeg, hogy mindig valaki más szólítgassa a kutyát, és legyen folyamatos helycsere, ezzel is biztosítva a gyakorlat későbbi sikerességét. Ahogy már korábban is írtuk, ezzel a továbbfejlesztett verzióval a kutya szocializációs készségeit is fejlesztheted, hiszen minél több ember veszi körül, annál könnyebb lesz neki elviselni a parkban nyüzsgő embereket a séta során.

A tippelő játék

Szintén egy roppant egyszerű játékról van szó, a feladat csupán annyi, hogy kedvenced kitalálja melyik kezedben van a finom falat. Ez a játék, mint minden egyéb szaglással kapcsolatos játék, nagyban hozzájárul a kutya mentális stimulációjához. Egyetlen dolgot kell csupán hozzá beszerezned: kutyusod szuper egészséges eledelét! Fontos hogy a tápnak 25% feletti – de a legjobb a 30%-os – fehérje tartalma legyen. Illetve tartalmazzon A, D3, E és C vitamint is… Az eddigi kedvencetek a bárányos Chucky tápunk. Mindemellett az apróra vágott zöldségek és gyümölcsök is ugyanúgy megteszik, ha esetleg kifogyott a készlet. Játékszabályok: 1. Helyezd el a falatot a kezedben! (nekünk is a bárányos a kedvenc kölyöktápunk) 2. Szorítsd ökölbe a kezedet, és nyújtsd ki a kutya előtt! 3. Hagyd, hogy a kutya válasszon! 4. Ha a helyeset választja, mutasd meg mi lapul a tenyeredben és add neki a falatot! A harmadik lépésnél minél előbb el kell döntened mi legyen a megfelelő jelzés, hiszen az elején hevesen kapkodhat a falatért. Amennyiben szeretnéd megvédeni kezeidet a karmolásoktól, akkor minél előbb szoktasd rá arra, hogy elég csupán az orrát odamutatni a jutalmat rejtő tenyérhez! Ha esetleg egyáltalán nem tudod az elején megállítani kedvencedet a kapkodástól és a rágcsálástól, akkor előbb impulzus kontrollt fejlesztő játékokat alkalmazz és térj erre vissza később. Akkor már garantáltan nagyobb sikere lesz a játéknak!

A kereső játék

Éppúgy, mint a fenti játék, ez is kiváló mentális stimuláció fejlesztésére, hiszen ennek is a szagláshoz van köze. Ebben a játékban jutalomfalatokat kell elhelyezned a szoba több pontján, a kölyöknek pedig ezt kell megkeresnie. Bizony itt csak a szimatára hivatkozhat! Segítség lehet a kutyusodnak ha viszonylag erősebb az illata a jutifalatnak. Így könnyebb a keresés és nagyobb a sikerélmény is. Erre a célra tökéletesen alkalmas a kisszemű, homoktövises, rovarfehérjés jutifalatunk. Nemcsak a szaglását, hanem az önbizalmát is fejlesztheti ez a játék. Sőt, ez kifejezetten jó kapcsolatépítő feladat! A legjobb az egészben, hogy ez bárhol játszató. Nyilván az elején az otthoni környezetet ajánljuk, a külső zavaró tényezők elkerülése érdekében, hogy a játék sikeresebb lehessen. A játék során a kutyád megtanulja kiszimatolni a játékokat, vagy finom falatokat. A játék kezdete előtt érdemes megtanítani a „marad” és „ül” parancsokat, hiszen ezek nélkül nehezen fogod tudni elrejteni a jutalmakat a ház körül. Az elején engedd kutyádnak, hogy végignézze mit és hova raksz le, majd később nehezítésként titokban helyezd el a falatokat. Miután végeztél az elhelyezéssel, szólhatsz kutyádnak, hogy indulhat a keresés. Lehet, hogy az eleje még nem lesz zökkenőmentes, ezért légy türelemmel és mindig bíztasd kedvencedet! Amint látod, hogy kutyádnak már meg se kottyan megtalálni egy-egy falatot, akkor elrejtheted a jutalmakat nehezen megtalálható, vagy nehezebben elérhető helyekre! Ezzel a játékkal fejleszthető a legjobban a kutyák szaglási képessége. Játékszabályok: 1. Fogj pár jutalomfalatot, majd ültesd le a kutyát! 2. Amíg a kutyád ül, rejtsd el a falatokat a szobában! (Az elején még a kutya közelében) 3. Engedd, hogy a kutya útra kelljen és megkeresse a falatokat! 4. Bíztasd őket, ha sikeresen megtaláltak valamit! 5. Ezt gyakorold addig, amíg a kutya a „keresd meg” hallatán már egyből tudja mi a teendő! 6. Helyezd egyre messzebb a falatokat, majd ismételd a 3. és 4. lépést! 7. Ha már ez is kezd unalmas lenni, helyezd a falatokat nehezebben megközelíthető helyekre! (Például a szőnyeg alá, vagy rá a székre)

Bújócska kölyökkutyával

A bújócska az egyik kedvenc nevelésre is alkalmas játékunk! Mókás, segíti a mentális stimulációt, illetve tökéletesen alkalmazhatóak az alap utasítások. Amennyiben a „marad” parancs még az igazi, érdemes lenne bújócskázás előtt még tökéletesíteni rajta. Ne csüggedj! Addig amíg ez nem megy, megkérheted egy barátodat, vagy családtagodat, hogy foglalja le a kutyát amíg te elbújsz előle! Játékszabályok: 1. Érd el, hogy kutyád egyhelyben maradjon! („marad” parancs, vagy barátok segítsége) 2. Keress búvóhelyet! 3. Hívd a kutyát! 4. Szeretgesd meg nagyon, amint rád talált! A frusztráció elkerülése érdekében, az elején mindenképpen egyszerű búvóhelyeket kell keresned, hogy kutyád könnyen megtalálhasson. Aztán szépen lassan lehet nehezíteni a játékot, de mindig figyelj arra, hogy kutyád ne ijedjen meg attól, hogy eltűnsz! A legtöbb kutya imádja a bújócskát, még akkor is ha gazdájuk folyamatosan ugyanazokat a búvóhelyeket választja! Ez egy rendkívül jó interaktív játék, hiszen a kutyának itt is használnia kell természetes nyomkövetési képességeit.

Kötélhúzás

Amikor kölyök nevelésről van szó, a kötélhúzás nem feltétlenül az első játék, ami eszünkbe jut, de rengeteg pozitív hatása van a fejlődő kutyákra nézve. Remek mozgásforma, segíti a mentális stimulációt, valamint impulzuskontrollra is neveli kedvencünket. Rosszabb idő esetén sem kell felhagyni a játékkal, ugyanis kevés helyet igényel, tehát játszható a szobában is. Itt megragadjuk az alkalmat, hogy eloszlassunk egy alaptalan vádat, miszerint a kötélhúzás agresszióra neveli a kutyákat. Épp ellenkezőleg! Sőt, a kutya sem fogja magát a domináló félnek érezni, ha esetenként a gazdi nyerni hagyja őt. A kutatók szerint sokkal szót fogadóbbak azok a kutyák, akik rendszeresen kötelet húznak gazdájukkal. Egyetlen fontos szabálya van ennek a játéknak! Amint a kutya elkezdi rágcsálni a gazdája kezét, a játéknak azonnal vége! Ilyenkor fél percet érdemes várni, majd újra megpróbálni a „tisztességes” játékot. Lehet, hogy többször kell újrakezdeni, de egy idő után garantált a siker és a kezünk nagyon hálás lesz érte. Kölyköknél a próbálkozások száma növekedhet, hiszen virgonc természetüknél fogva egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem akarnak leállni egyhamar a harapdálásról. Addig, amíg a „ne harapj” parancs nem megy, nem érdemes belevágni egy nagy párbajba, inkább apránként vigyük be ezt a fajta játékot kedvencünk életébe. Nektek melyik a kedvenc játékotok? Észrevettétek, hogy egyes parancsokat jobban betartanak egy-egy játék után? Ha igen, melyik játéknál vettétek ezt észre? Esetleg kihagytuk a kedvenceiteket? Írjátok meg nekünk!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény