Feltűnt, hogy kutyád elég sokszor dörgölőzik a padlóhoz? Ezt „szánkázásnak” is nevezik és szinte biztos, hogy találkoztál már ilyen viselkedéssel. Ebben a cikkben ismertetjük veletek a leggyakoribb kiváltó okokat, illetve pár tanácsot is adunk, hogyan orvosoljátok az ilyen problémát.

A dörgölőzés egy nagyon gyakori dolog a kutyáknál

A dörgölőzés egy nagyon gyakori dolog a kutyáknál, ezt viszont nagyon sok különböző ok válthatja ki. A leggyakoribb például az irritáció, viszont ennek is több kiváltó oka van a gyulladástól kezdve a fertőzésig. A leggyakoribb végbél-irritációt okozó tényezők:

– végbélmirigy problémák
– bélférgek
– ürülék maradványok
– allergiák

Tudjuk, hogy nem kellemes látvány amikor a kutyánk épp a fenekét dörgöli a padlóhoz, de nagyon fontos, hogy sosem szabad őket ezért megbüntetni! Ezt azért csinálják, mert kellemetlenül érzik magukat. Fontos minél előbb kideríteni, mi okozhatja ezt a viselkedést, hiszen irritációt rengeteg dolog előidézhet.

Végbélmirigy problémák miatt kialakult irritáció és „szánkázás”

Ha ezek a végbélmirigyek „feltöltődnek” a kutyáknál, akkor az dörgölőzéshez vezethet. Tudjuk, ez nem a legkellemesebb beszédtéma, de a végbélmirigy problémák rendkívül gyakoriak háziállatok esetén.

Az állat végbelénél a bőr és a végbél nyálkahártya határán, jobb és bal oldalon két lencse nagyságú végbélmirigy található. Ha mirigyek tartalma felhalmozódik, a váladék pasztaszerű, olajsűrűségű, szürkésbarna színű és rendkívül undorító szagú. Ennek első tünete pedig a szánkázás.

Néhány kutya kifejezett hajlamos végbél-mirigy gyulladásra, ezt főként a kivezetőjárat eltömődése idézi elő. Ez nagyon gyorsan fertőzéssé is alakulhat, amely komoly fájdalmakkal és irritációval jár. Sőt, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor elkerülhetetlen a műtét.

Ha ilyen problémára gyanakodnál, keresd fel az állatorvost. Gyakorlatilag te is elvégezheted a mirigyek ürítését viszont, ha nem érzed magadat biztosnak, mindenképpen konzultálj az orvossal. Az orvos megmutatja a helyes módját a mirigyek ürítésének, illetve további vizsgálatokat is elvégez, hogy kiderítse tényleg csak ez rejlik-e a szánkázás hátterében.

Bélférgek miatti szánkázás

A bélférgek miatt is elkezdhetnek a kutyák szánkázni. Bélférgek általában akkor szaporodhatnak el az állat testében, ha a kutya valamilyen fertőzött gazdatestet elfogyasztott. Ez pedig legtöbb esetben a bolha.

Ennek leggyakoribb tünete szintén a szánkázás, hiszen az irritáció miatt a kutya folyamatos késztetést érez rá. A férgek az állat beleiben szaporodnak el és később lepetéznek az állat testében. Ezek a peték a szánkázás fő kiváltó okai, hiszen ezek irritálják a kutya végbélnyílását. Alapvetően kisméretű petékről van szó, de kellő odafigyeléssel kiszúrhatod a kutya ülepén ezeket a fehér/aranybarna rizsszem méretű petéket.

Mivel a lepetézés egy időszakos folyamat, ezért nagyon nehéz megállapítani a férgesedést. Még akkor is, ha kutyánkat folyamatosan visszük a rutinvizsgálatokra.  Javasoljuk a mielőbbi orvosi konzultációt, amint az állat ülepén vagy ürülékében apró fehér/aranybarna petéket találsz.

Azonnal keresd fel az állatorvost, amint ilyen jellegű problémára gyanakszol. A megfelelő vizsgálatok után ugyanis nagyon egyszerűen orvosolható ez a betegség.

Az ürülékmaradványok is szánkázáshoz vezethetnek

A kutya ülepén ragadt ürülék is gyakori kiváltó oka a szánkázásnak. Ezt Canine Pseudocoprostasis-nak is nevezik. A kutya szőrén ragadt ürülék miatt is szánkázhat a kutya, így akar a feleslegtől megszabadulni.

Hosszúszőrű kutyáknál ez krónikus állapottá is alakulhat, ezért kifejezetten fontos náluk extra figyelmet fordítani erre. Ha a kutya ülepénél rövidre van vágva a szőr, akkor sokkal kisebb az esélye arra, hogy az ürülék megtapad rajta. Ha nem kezeljük a problémát, akkor a későbbiek során a kutyának egyre nehezebb lesz üríteni és a végbélnyílást is teljesen elzárhatják ezek a csomók.

Szánkázás allergia miatt

A bőrirritáció az allergia gyakori tünete, tehát ez is okozhatja a szánkázást kutyáknál. A leggyakoribb allergiák kutyáknál:

– étel
– bolhák
– cigaretta füst
– pollenek
– penész spórák
– gyógyszerek

Néhány allergiát egész egyszerű beazonosítani, azonban számos olyan allergia létezik, amelyek beazonosítása már koránt sem olyan egyszerű (például: pollen, por). A legkönnyebben úgy győződhetsz meg arról, hogy kutyád allergiás-e valamire, ha minél előbb felkeresed az állatorvost.

Hogyan állítsd le a kutyádat a szánkázásról?

Igaz, a szánkázás nem számít komoly egészségügyi betegségnek, de mindenképpen vizsgálatot igényel. Mivel a szánkázás fő kiváltó oka az ülepen keletkezett irritáció, ezért szinte biztos, hogy a kutyánk nem fogja abbahagyni a dörgölőzést, ameddig nem állapítjuk meg mi okozza az irritációt.

Ha nem tudod beazonosítani a problémát, keresd fel az állatorvost, ő majd segítségedre lesz minden esetben. Nemcsak a szánkázás felhagyásával, hanem a kutyád jobb közérzetével is jár az, ha minél előbb beazonosítod a problémát.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény