Kérdező:

Kiskutyám nagyon falja az ételt. Szinte rágás nélkül nyeli a vacsoráját. Mit tehetnék?
Aramis egy fiatal cocker spániel. Az esti séta után, mikor megkapja a napi adagját, pár pillanat alatt el is tűnteti az egészet. Sokszor visszaöklendezi a még mindig egészben lévő tápszemeket, majd újra befalja. Azt gondoltam idővel jobb lesz és megtanul szépen enni, de nem látok változást.

Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal kapcsolatban?

Legyen szó etetésről, viselkedésről, kölyök vagy idős kutyákról, mi mindenben segítünk. Tedd fel kérdésed itt, és lehet, hogy a jövő héten már egy ilyen blog bejegyzésben a Te kérdésed válaszoljuk meg.

Vargyas Imre alapítónk, szakértőnk válasza:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

Kedves Gazdi!

Aramis esetében fontos lenne lassítani az étkezések tempóján, mert a gyors evés komoly emésztési problémákhoz, sőt akár a veszélyes bélcsavarodáshoz is vezethet. Ezt több módon is elérhetjük:

1. Speciális etetőtál használata: Ezek a tálak úgynevezett habzsolásgátlók, amelyek kifejezetten arra lettek tervezve, hogy mérsékeljék a kutyák evési sebességét. Ezek a tálak labirintus-szerűen vannak kialakítva, hogy a kutyának több időbe teljen az élelem felvétele. Aramis így kénytelen lesz lassabban enni, ami jobban elősegíti az emésztést, valamint csökkenti a fulladás, a túlevés és az emésztési zavarok kockázatát. A megfelelő tál kiválasztásakor fontos figyelembe venni a méretét és a forma kialakítását.

2. Nagyobb tápszemek: Érdemes azt is átgondolni, hogy megfelelő méretű-e a táp szemcséje, amit Aramis eszik. A CricksyDog termékpalettáján megtalálható, például a Ted Hipoallergén bárányos száraz kutyatáp, melynek szemcsemérete átlagosan 1.4 cm. Egy Aramishoz hasonló cocker spánielnek ez segíthet lassabban enni, mivel nagyobb erőfeszítést igényel a rágás.

3. Etetési gyakoriság növelése: Amennyiben lehetséges, naponta többször kisebb adagokat kapjon enni, így kevésbé lesz éhes, és valószínűleg lassabban is fog enni. Én a napi két étkezést szoktam javasolni, úgy, hogy utána a kutyának legyen lehetősége pihenni. Így nem terheljük le egy nagyon nagy mennyiséggel a gyomrát egyszerre és a bélcsavarodás kialakulásának esélye is kisebb lesz.

4. Nyugodt étkezési tér kialakítása: Ha több kutyus van a háztartásban, fontos, hogy mindenki számára külön étkezési teret biztosítsunk. Ez segíthet abban, hogy Aramis ne érezze szükségét annak, hogy versenyezzen a táplálékért, ami gyakran vezethet a túl gyors evéshez. Tegyük az ételtálat olyan helyre, ahol zavartalanul, nyugodtan ehet, távol a többi kutya tányérjától. Ez csökkentheti a stresszt és segítheti az egészséges étkezési ritmus kialakulását.

5. Vizsgáljuk meg a vacsora utáni rutint: Érdemes megfigyelnünk, mi történik Aramis étkezése után. Ha a vacsora után gyorsan magára hagyjuk, lehet, hogy Aramis azért eszik gyorsan, hogy minél több időt tölthessen a gazdájával. Próbáljunk meg több időt szentelni neki étkezés után is, legyen ez akár egy kis simogatás vagy közös csendes pihenés. Ez segíthet Aramisnak megérteni, hogy nem kell sietnie az evéssel, mert utána is lesz lehetősége gazdájával lenni.

Az is fontos, hogy figyeljünk oda, hogy a kiválasztott táp megfelelő legyen Aramis számára. Esetlegesen az érzékenyebb gyomrú kutyáknak szánt formulák, mint amilyen a CricksyDog hipoallergén tápjai, szintén segíthetnek az emésztési problémák elkerülésében, mivel ezek általában könnyebben emészthető összetevőket tartalmaznak.

Remélem, ezek a tippek segítenek Aramisnak nyugodtabb és egészségesebb étkezési szokásokat kialakítani. További kérdések esetén ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

Rólunk mondtátok
28197 vélemény