A karantén idején senki nem hagyhatja el a házat. Ez a szabály a kutyákra is vonatkozik. Természetesen a ház udvarán szabadon tartózkodhat ember és állat egyaránt! Na de mi a helyzet az albérletben élő kutyákkal? Összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan tedd kevésbé unalmassá a bezártságot a kutyád számára! Az egyetlen jó hír az újtípusú koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban az, hogy a WHO, CDC és egyéb szakértők is egyetértenek abban, hogy a vírust kutyák nem kaphatják el, illetve vírushordozók sem lehetnek. Ettől függetlenül, kedvenceink életét is nagyban befolyásolja a vírus terjedése, gondoljunk csak azokra a kutyákra, akik albérletben várják a karantén végét.

Készülj fel rendesen!

Ha még a kijárási tilalom rád nem vonatkozik, akkor igyekezz beszerezni a legfontosabb kellékeket, hozzávalókat a bezártság idejére. Itt nem a felhalmozott WC papírokra gondolunk, hanem megfelelő mennyiségű kutyatápokra, illetve egyéb szükséges ellátmányokra! Heather Loenser – a DVM és AAHA vezető állatorvosi tisztviselője – aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, hiszen állítása szerint rengeteg gazdi nem készül fel rendesen a karanténra, így előfordulhat, hogy a kijárási tilalom első hetében a kutyának már nélkülöznie kell. Ilyen helyzetben a felelősségteljes gazdik bevásárlási listáján mindenképpen szerepelnie kell megfelelő mennyiségű kutyatápnak és a szükséges tisztálkodási szereknek. Dr. Loenser ezenfelül még különböző gyógyszereket beszerzését is javasolja (mint például a bolha-, kullancs-, és szívférgek elleni gyógyszerek), valamint ne feledkezzünk meg a vényköteles gyógyszerekről és a kutyák által tartott étrend különleges hozzávalóiról sem. Amennyiben még nem rendelték el a kijárási tilalmat, érdemes elmenni az állatorvoshoz is, hogy a szükséges oltásokat időben megkaphassa kedvencünk.

A bili-probléma

A városi kutyák esetében a karantén legnagyobb problémája az, hogy a megszokottól eltérően kell majd könnyítenie magán, hiszen nem lesz lehetőség sétálni egy nagyot a háztömb körül. Ez kifejezetten nagy probléma lehet az albérletben lakó kutyák, illetve olyan kutyák számára, akik nagy mozgásigényük miatt naponta többször mentek sétákra. Karantén ideje alatt az albérletben lakó kutyáknak meg kell tanulniuk dolgukat a lakásban elvégezni. Ettel Edshteyn (Karen Pryor Akadémia okleveles edzője és a New York City’ Poodles to Pit Bulls Clicker Training tulajdonosa) szerint, ilyen helyzetekben az a legjobb, ha úgy teszünk mintha kivinnénk sétáltatni a kutyát. Viselkedj úgy, mintha valóban kimennétek a szabadba sétálni. Tehát, készítsd elő a nyakörvet, hámot, zacskót és jutalomfalatot. Minden bizonnyal kutyád furcsállni fogja, hogy csak a szoba sarkáig vitted el, de jelezd neki, hogy nyugodtan elvégezheti itt a dolgát. „Vigyük a kutyákat az általunk kijelölt helyre a lakásban, azokban az időszakokban amikor kedvencünk általában könnyíteni szokott magán” – mondja Edshteyn. A legtöbb kutyánál ilyen időszak a reggel, mozgás után, evés után, vagy esetleg szundi után. Ha kutyádnak első alkalommal, az első helyen nem sikerül, próbálkozz egy kicsit később a lakás egy másik sarkában! Mindig figyelj a kutyád jelzéseire (ha éppen könnyíteni szeretne magán) és kísérd el a kijelölt helyre. A tisztaság érdekében használj újságpapírt, esetleg nedvszívó anyagból készült törlőkendőket, de akár a mű fű/gyepfoltok is hasznosak lehetnek. Dr. Loenser hangsúlyozza a higiénia fontosságát olyan esetekben, amikor a kutya lakáson belül végzi a dolgát. „A koronavírustól eltekintve, rengeteg más baktérium, illetve károkozó kerülhet a szervezetünkbe, ha nem tartjuk be az alapvető tisztasági szabályokat. A kutyák ürüléke ugyanis olyan kórokozók hordozója lehet, mint például a giardia (epeféreg) vagy a leptoszpirózis.

Foglald le kutyádat bent is!

Nagy valószínűséggel karantén ideje alatt képtelen leszel kutyád fizikai aktivitását szinten tartani, viszont ilyen esetekben a mentális feladatok előtérbe kerülhetnek! „A gazdik fontolják meg a jutalomfalatadagolók vagy egyéb fejtörő játékok beszerzését” – tanácsolja Dr. Loenser. Edshteyn szerint érdemes minden étkezést ételadagoló játékokon keresztül megoldani, ezzel ugyanis a kutya jobban lefoglalja magát és egy-egy étkezés is tovább tart. Figyelemelterelésre van szükséged? Edshteyn szerint a karanténban ragadt kutyáknak beletelhet egy kis időbe, mire megfelelő mentális stimuláció alakul ki. Edshteyn az ilyen nehéz időkre azt javasolja, hogy a kutya egyik ételadagját rakd félre és jutalomként add oda neki egy-egy tanítás után. Mind tudjuk, hogy a kutyáknak nagy mozgásigénye van, viszont bezártság idején ezt rendkívül nehéz biztosítani is nekik, ezért érdemes nagyobb aktivitást igénylő trükköket tanítani nekik. Például: forgások, hempergések, vagy a lábközti szlalomozás. Ha egy-egy trükk nehezebben megy, ne habozz felhívni a trénert vagy az állatorvost. Ezen kívül, te is nagyon könnyen készíthetsz fejtörő játékokat kedvencednek. Nekünk ez a kettő a kedvencünk: Dobozos játék: Valószínűleg elfekvőben rendelkezésetekre áll egy-két üres papírdoboz. Helyezd el ezeket a lakás különböző pontján és rejts el benne finom falatokat! Mutasd meg kutyádnak a dobozokat és engedd szimatolni és megkeresni az elrejtett kincseket. Ha megvan minden, kezd újra! Cseréld a dobozok helyét, illetve a bennük található falatok fajtáját és mennyiségét is akár! Muffin játék: Fogj egy üres muffin-sütő formát és 12 (vagy annyit, ami épp van nálad) teniszlabdát. Válassz ki egy-két helyet, aminek az aljára jutalomfalatot rejtesz el, majd fedd le mind a 12 muffin-formát teniszlabdákkal. Mutasd meg a tálcát kedvencednek, és figyeld meg mennyi idő alatt fejti meg a ’rejtvényt’. Minden alkalommal cseréld a jutalomfalatos helyeket, ezzel folyamatos agytornát biztosítasz kutyádnak.

Az izoláció nehézségei

A koronavírus miatt kialakult helyzettől rengeteg ember élete gyökerestől megváltozott bizonytalan időre. A bezártság érzéstől pedig rengeteg embernél kialakul depresszió és stressz. Ez a kutyák esetében is igaz! „Előfordulhat, hogy kutyáinknál hirtelen kialakulnak különböző viselkedésbeli problémák, stressz és depresszió, étvágytalanság, illetve játékkedv teljes hiánya, de több kutyánál drasztikusabb tünetek is jelentkezhetnek a bezártságtól. Ilyen például a pusztító hajlam, több és hangosabb ugatás, nehéz fegyelmezhetőség” – meséli Edshteyn, majd hozzátette, hogy ezeken sokat segíthet, ha folyamatosan lefoglaljuk kutyáinkat különböző játékokkal. „A legtöbb esetben a kutyák mindig akarnak valamit csinálni ezért, ha a mozgás szabadságát elvesszük tőlük, akkor könnyen nehézségekbe ütközhetünk” – mondja Edshteyn. Ezek a tünetek ugyanúgy észrevehetőek embertársainkon is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény