Kérdező:

Már két éve rendelem önöktől a Ted bárányos rizses száraz kutyatápot és a konzerveket a vizslámnak, aki most 3 éves. Nagyon szereti mind a kettőt. A problémám az, hogy nem tudom miért eszik mégis füvet mellette. Sokat játszunk, vitamint is kap. Répát, ubit is szoktam adni neki, de akkor is “legel”. Néha sajnos a székletét is megkóstolja. Válaszát köszönöm. Szép napot!

Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal kapcsolatban?

Legyen szó etetésről, viselkedésről, kölyök vagy idős kutyákról, mi mindenben segítünk. Tedd fel kérdésed itt, és lehet, hogy a jövő héten már egy ilyen blog bejegyzésben a Te kérdésed válaszoljuk meg.

Vargyas Imre alapítónk, szakértőnk válasza:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

Kedves Gazdi!

A kutya fűevése egy viszonylag gyakori viselkedés, amely több okból is előfordulhat, és általában nem okoz aggodalmat, kivéve, ha a kutya túlzottan eszik füvet vagy ha az fűevés hányást vált ki. Kutatások és tapasztalatok alapján a fűevés gyakran előforduló természetes viselkedés, amely lehet az emésztés segítésére, tápanyagkeresésre vagy egyszerű kíváncsiságból történő cselekedet. Néha a kutyák unalmukban, játékos kedvükben fordulnak a fű felé, vagy akár csak az íze miatt. Néhány esetben a fű evése segíthet az emésztőrendszer tisztításában, például akkor, ha szőrcsomót próbálnak eltávolítani a gyomrukból.

Ha a kutya hosszabb időn keresztül nem evett, és csak később kerül sor a séta idejére, előfordulhat, hogy üres gyomorral lesz kénytelen mozogni, ami a fűevésre ösztönözheti. Ilyenkor érdemes lehet néhány Friky bárányos kutyakekszet magunkkal vinni a sétára. Ezek a kis, tápláló jutalomfalatok nemcsak, hogy segíthetnek csökkenteni a gyomorban érzett kellemetlen üresség érzetét, de lehetnek a fűevés megelőzésének praktikus megoldásai is. A kekszek adása közvetlenül a sétát megelőzően vagy akár séta közben is segíthet abban, hogy kedvencünk figyelmét eltereljük, és így elkerülhető legyen a nem kívánt fűevés.

A kutya székletének evése (koprofágia) már aggodalomra adhat okot, különösen ha új szokás. Ez a viselkedés lehet táplálkozási hiányosságokra, emésztési problémákra, vagy akár unalomra is utalhat. Érdemes lehet egy állatorvossal egyeztetni, mivel ez bizonyos esetekben belső paraziták jelenlétére vagy más egészségügyi problémákra is utalhat. Az orvos segíthet kizárni az emésztési zavarokat, tápanyaghiányokat, vagy más egészségügyi problémákat, amelyek hátterében állhatnak.

A Ted bárányos rizses száraz kutyatáp kitűnő választás egy fiatal vizsla számára. A vitaminokkal, zöldségekkel kiegészítve minden adott egy teljes értékű kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. Esetleg még megfontolandó lenne a probiotikumok bevonása az étrendjébe. A probiotikumok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, javíthatják az emésztést és csökkenthetik az olyan viselkedési problémák előfordulását, mint a fűevés vagy a székletével való foglalkozás.

Az ilyen típusú viselkedések megelőzése érdekében javasolt a kutyák fizikai aktivitásának és mentális stimulációjának növelése. Ez csökkentheti az unalomból vagy stresszből fakadó viselkedési problémákat, beleértve a fűevést és székletevést is. Mindemellett, rendszeres orvosi ellenőrzések segítenek a kutyák egészségének megőrzésében és időben történő problémamegoldásban.

Összességében, bár a fű és széklet evése bizonyos körülmények között normális viselkedésnek tekinthető, fontos figyelemmel kísérni kedvencünk egészségi állapotát és szokásait, hogy a lehető legjobb életminőséget biztosíthassuk számukra.

Rólunk mondtátok
28166 vélemény