Új táp bevezetésekor fontos az átszoktatás. Hogy miért? Hiszen kutyusod, ha már hosszú ideje fogyasztja ugyanazt a tápot, akkor a szervezete hozzászokott. Az emésztése már beállt arra tápra, így akár az újdonság varázsa és az öröm könnyedén válhat aggodalommá. Ha nem megfelelően szoktatod át az egyik tápról a másikra kutyusodat, akkor előfordulhat, hogy hasmenése lesz, kihányja az ételt és bizony elronthatja a pocakját is, így a kedvét is. De ne félj segítünk benne, hogy biztosan sikeres legyen az átszoktatásod. Ehhez csak két dologra van szükség tőled: kitartásra és türelemre.

Az első etetésnél erre figyelj

Az első etetésnél még csak egészen keveset keverj a kutyusod régi tápjához az újból. Kb. 1/3-ad legyen az új táp és 2/3-ad a régi. Majd fokozatosan, napról napra emeld az újat a régivel szemben. Azt, hogy ezt mennyire lassan és hány napig csinálod, az a kutyusodtól függ, de mi mindenképp azt javasoljuk, hogy legalább pár napig keverd a tápokat.

Kiknek fokozottan fontos az átszoktatási időszak elnyújtása?

Először is a kölyök kutyusoknak, hiszen az ő gyomruk még nem olyan „erős”, nincsenek még hozzászokva a változáshoz. Ez akkor is igaz, ha épp a kölyök tápról váltanátok felnőttre. Ilyenkor is érdemes a kölyök tápot akár pár hétig is keverve adni a felnőtt táppal. Ugyanez igaz a már idősödő kutyusokra is. Nekik pedig a kor előre haladtával válhat érzékenyebbé a gyomruk és lassabbá az emésztésük. Éppen ezért náluk is jobb egy picit elnyújtani az átszoktatás időszakát. Minden esetben figyelembe kell venni, hogy kutyád mennyire érzékeny. Sajnos vannak olyan kutyusok, akiknek a gyomra nagyon érzékeny minden újdonságra. Ha már tapasztaltad ezt, akkor akár 2 hétig el elhúzhatod az átszoktatást, hogy biztosan ne legyen belőle baj.

Mi a helyzet akkor, ha nem váltanál tápot csak másik ízt próbálnál ki?

Természetesen, ha azonos táp családon belül szeretnél váltani, akkor akár a keverést ki is hagyhatod, hiszen ezeknek a tápoknak az gyártási folyamata és az összetevők jelentős része megegyezik, így nincs akkora különbség egy- egy táp között. De extrém érzékeny kutyus gyomrát akár ez is megviselheti, így nekik viszont ajánljuk a keverést.

Ezért fontos a fokozatosság

A keveréssel történő átszoktatás nem csak azért fontos, hogy megelőzd az esetleges bajt, de akkor is jól jöhet ez a praktika, ha kutyusod nem akarja fogyasztani az új tápját. Bizony előfordul, hogy annyira megszokják a régi tápjukat, hogy már nem is akarnak mást enni. Ez főleg gyengébb minőségű tápoknál fordulhat elő, amik sajnos tartalmaznak olyan ízfokozókat, amikhez könnyedén hozzá tudna szokni a kutyák és az új, jobb minőségű tápot már nem is találják annyira ínycsiklandónak, hiába tudod Te, hogy minőségibb ételt raksz elé.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény