Manapság már annyi különböző márkájú, típusú, ízű kutyaeledel van a piacon, hogy nagyon nehéz közülük a legjobbat kiválasztani. Hiába a megalapozott döntés a megfelelő, egészséges és tápláló eledelről, ez önmagában még nem elég. A kutyatápok helyes tárolásáról is gondoskodni kell, annak érdekében, hogy minél tovább frissek maradjanak. Figyelmes kutyagazdiként ismerni kell a szennyeződés különböző jeleit, valamint a „minőségét megőrzi” és „lejárati dátum” jelzések közötti különbséget.

 

Minőségét megőrzi vs. lejárati dátum

A minőséget-megőrző dátumok és lejárati dátumok nem szinonimái egymásnak. Az előbbi azt az időt jelzi, ami után az adott termék már nem nyújtja ugyanazt a minőséget, amelyet a gyártó meghatározott. A lejárati dátum pedig indikálja, hogy az adott termék nem biztosítja már azokat a tápanyagtartalmi szempontokat, amelyek a címkéjén olvashatók. Ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy az adott termék fogyasztása már nem biztonságos.

Egy átlagos állateledel-gyártó cég az adott termékben felhasznált tartósítószerek típusa alapján tudja felmérni az eledel minőségének megőrzési dátumát. A konzervek esetében, maga a konzervdobozban való tárolás is tartósítóként funkcionál, tehát a bontatlan konzerv tovább marad friss, mint egy bontatlan táp. Ami a hozzáadott tartósítószereket illeti, a legtöbb állateledelben különféle természetes és szintetikus tartósítószereket is használhatnak. Míg maga a tartósítószer szó nem véletlenül rossz hírnévre tett szert az elmúlt években, valójában sok cég azt mondja, hogy elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kutyák biztonságosan fogyaszthassák táplálékaikat.

Nem minden tartósítószer bomlik le egyformán, és pontosan ezt az információt használják fel az állateledelgyártók is a minőségmegőrző dátum megszabásához. Amint ez a dátum elérkezik, a tartósítószerek elkezdenek lebomlani. Amint ez bekövetkezik, fokozatosan veszít a termék a penészgombák, vagy baktériumok elleni védelméből.

Azonban nem csak a tartósítószerek kezdenek lebomlani egy idő után a termékekben. A mikrotápanyagok, például a vitamin és az ásványi anyagok is fokozatosan eltűnnek, ami annyit jelent, hogy az adott termék veszíteni kezd a tápértékéből is.

Miután mi a CricksyDog tápjiankban nem használunk mesterséges tartósítószereket, ezért a mi tápjainknak nincsen lejárati dátuma, csak minőségét megőrzi dátuma. Tehát a zsákokon látható dátum után sem lesz semmi baja a tápunknak, csak a mikrotápanyagok száma csökkenhet minimálisan.

 

Kutyaeledel tárolási módok

Az eledel nem megfelelő tárolása esetén előfordulhat, hogy jóval a lejárati dátum előtt megromlik az adott termék. Befolyásoló tényezők közé tartozik a levegő, nedvesség és a túlzott hőhatás is. A levegőnek való kitettség miatt, potenciális káros baktériumok juthatnak be az élelmiszerbe, ahol aztán tovább szaporodnak, elterjednek. Ha nedves helyen van tárolva a táp, az hamar bepenészedhet. Ha pedig az eledel tárolási helyén túl magas a hőmérséklet, akkor az élelmiszerben lévő zsírok avasodhatnak.

Lehet, hogy ránézésre nem is tudjuk megállapítani, hogy a kutya eledele megromlott-e vagy sem, de legtöbbször savanyú, avas szagot érezhetünk. Jól látható jelek közé pedig a túlzott nedvességet, bogarakat és penészt sorolhatjuk. Mivel a kutyák szaglása sokkal kifinomultabb mint a miénk, ezért érdemes figyelni a kutyák reakcióját is, amint az adott eledel eléjük kerül. Ha eleinte nagyon izgatottak a vacsoraidő miatt, de aztán hirtelen lefagynak és inkább elmennek a tálkájuktól, akkor abból már lehet arra következtetni, hogy az eledel megromlott.

A száraz kutyaeledeleket legjobb eredeti csomagolásaikban tárolni légmentesen lezárva, amit még egy tárolódobozba is elzárunk. Nem mindig tanácsos közvetlenül tárolóedényekbe önteni a száraztápot, mert a dobozok levegőtartalmát nem lehet korlátozni, szabályozni. Ha a csomagolás kidobásra került, onnantól sokkal nehezebb egy termékvisszahívás esetén ellenőrizni, hogy vajon a vásárolt táp bele tartozik-e vagy sem. Ideális esetben egy zsák kutyaeledelt a felnyitástól számított 2 hónapon belül el kell fogyasztani.

A felbontott konzerveket szorosan lezárva, hűtőben kell tartani minőségük megőrzése érdekében. Felbontás után az átlagos nedves kutyatápokat három napon belül fel kell használni. Ennek részben a kevesebb tartósítószer használat az oka (mivel maga a konzerv már egy tartósítószerként funkcionál), így a tápanyagok sokkal gyorsabban bomlásnak indulnak a doboz kinyitása után.

A mi CricksyDog-os kutyakonzerveink sem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, ízfokozókat!

 

Mi Történik Akkor, Ha Kutyám Romlott Vagy Lejárt Eledelt Evett?

Ha kutyád mégis romlott vagy lejárt ételhez jutott, általában gyomor- vagy bélrendszeri zavarok alakulnak ki, mint pl.: hányás vagy hasmenés. A kórokozóktól függően azonban a kutyus akár súlyosan is megbetegedhet. Az olyan baktériumok, mint a kólibaktérium, életveszélyes is lehet a kutyák számára, ha nincs időben kezelve. Bizonyos penészfajok mikotoxinokat termelhetnek (pl.: vomitoxin, aflatoxin). Mivel a hányás és hasmenés nagyon sok komoly betegség tünete lehet, mindenképpen javasoljuk az állatorvosi segítséget.

FIGYELEM
Ha kutyád huzamosabb ideig eszik lejárt szavatosságú eledelt, akkor akár az alultápláltság jelei is tapasztalhatók az eledelek tápanyagvesztesége miatt. Tünetek a következők lehetnek: energiaszegénység, gyengeség, fogyás, izomsorvadás.

 

Biztos megoldás minden kutyusnak

Amennyiben biztosra szeretnél menni, és nem veszélyeztetni kutyusod egészségét, úgy térj át te is a CricksyDog-os kutyaátpjainkra. Ezek nem tartalmaznak sem mesterséges ízfokozókat, sem pedig mesterséges tartósítószereket. Mindemellett a mi tápjainknak nem lejárati dátuma van, hanem minőségét megőrzi ideje. Nálunk a legeslegfontosabb kitétel mindig is kutyusod biztonságos és egészséges etetése volt. És ez soha nem is fog változni!

Szerezd be kutyusod boldog és biztonságos jövőjét a tápjainkkal, már ma!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben