A kutyaimádók előszeretettel simogatják kedvenceiket, és a legtöbb kutyus is ugyanúgy élvezi ezt vagy még jobban is. Egyes kutyusok csak a gyengéd, finom simogatásokat szeretik, mások pedig igénylik a már-már masszázsnak is beillő mozdulatokat. Sok kutya élvezi azt is, ha vakarják őket. Vannak olyan porcikái a kutyusoknak, ami szinte bombabiztos simogatási felület, de vannak olyan testrészek is, amit jobb, ha mindenki elkerül a béke megtartása érdekében. Természetesen minden kutyának lehet személyes preferenciája.

 

Miért Szeretik a Kutyák a Simogatást?

A legtöbb kutya imádja a kényeztetést, és ennek több oka is van. Már a farkasok is rákényszerültek arra, hogy megtanulják az emberi kommunikációt. Ennek pedig az egyik módja az érintés. Ezt a kutyák nagyon hamar megtanulták elviselni és nagyon könnyen elkezdték élvezni is. A kutyák szoros kapcsolatokat alakítottak ki az emberekkel. Érzelmileg, fizikailag is kötődnek hozzánk és bármilyen hihetetlennek tűnik, de kémiailag is! Az oxitocin ugyanis az együtt töltött idő alatt egyre csak növekszik mind kutyákban mind emberekben egyaránt.

Talán az egyik legkézenfekvőbb ok, amiért szeretik magukat simogattatni az emberekkel az az, hogy jól érzik magukat közben. Nagyon hasonlítanak ebben ránk a kutyák, bár az emberek közül is akad, aki inkább kerüli ezeket az érintkezéseket, és bizony a kutyáknál is vannak olyanok, akik egyáltalán nem szeretik, ha babusgatják őket. Ennek lehetséges okai lehetnek az emberi szocializáció hiánya, a félelem, a múltbéli bántalmazások, a fájdalom és a személyes preferencia is. A kutyáknál sem mindegy, hogy hol simogatjuk meg őket. Néhány kutyának pedig az sem mindegy, hogy ki az a személy, aki hozzá szeretne érni.

FIGYELEM

Mindig kérdezd meg a kutya gazdáját, hogy megsimogathatod-e kedvencét vagy sem. Ha észleled, hogy a kutyus kellemetlenül, kényelmetlenül érzi magát, akkor azonnal hagyd abba a simogatását.

 

Hogyan Simogassunk Meg Egy Kutyát?

Számos olyan testrészük van a kutyusoknak, ahol imádják, ha simogatják őket. Ha nem ismered még elég jól a kutyust, legyél óvatos és figyeld a kutya reakcióit.

Ha nem a te kutyád, mindenképp kérj engedélyt a gazdájától a simogatásra. Nem minden kutya barátságos idegenekkel szemben. Egyes kutyáknak vannak érzékenyebb helyek is a testén, ezeket pedig kerülni kell, nehogy fájdalmat okozzunk nekik. Más kutyák pedig félnek az idegenektől, és be is pánikolhatnak a közeledéstől.

Kerüld a szemkontaktust a kutyával, ezt ugyanis fenyegetésként is vehetik. Adj esélyt a kutyának, hogy ő menjen hozzád először. Ha mégis te közelíted meg a kutyust, azt inkább oldalról tedd. Ha gyorsan vagy közvetlenül közeledsz a kutyához, megijesztheti a kutyát vagy fenyegetésnek veheti.

Ne nyújtsd a kezed közvetlenül az arcához vagy a feje fölé. Megijedhet tőle, védekezésképp agresszívvá válhat.

Kezd el simogatni a kutyust óvatosan olyan területeken, mint a mellkas, a hát, és a fülek töve. Ha ellenállást észlelsz, hagyd abba a simogatást. Figyeld a kutyák testbeszédét, keresd a félelem és/vagy agresszió jeleit. Ha a kutyus fél tőled, lassan távolodj el tőle és kerüld a szemkontaktust.

Egyes kutyák szeretik, ha más helyen is simogatják őket olyan emberek, akikben megbíznak. Általában a kutyák jelzik, hogy hol szeretné még simogattatni magát, legtöbbször azt a testrészét nyomja az ember felé vagy hátára fekszik, hogy a hasához is hozzáférjenek. Azt viszont érdemes tudni, hogy a has mutatása lehet a behódolás és játékra felhívás jele is.

Amikor a kutyus reakcióját figyeled az óvatos simogatás közben és látod, hogy tetszik neki, próbáld meg kisebb nagyobb nyomással is. Ha ez is bejön, akkor jöhet a vakarós próba. Sok kutyus élvezi, ha vakargatják őket főleg, ha egy olyan ember csinálja, akinek jó hosszú körmei vannak.

A kutyusok által kedvelt simogatási felületek:

– Hát alsó része, közel a farok tövéhez
– Has és mellkas alsó része
– Fej és nyak
– Áll alatt
– A nyak elülső része
– Combok oldalai

 

Kerülendő helyek

Nincs két teljesen egyforma kutya, ezért sosem tudhatod, hogy melyiknek mi a kedvenc simogatási pontja. Vannak olyan területek, amiket viszont érdemes elkerülni. Nyilvánvalóan kerülendőnek számít a nemi szerv és végbélnyílás területei, ezeket a kutyák is ugyanúgy védik, mint mi emberek.

Továbbá érdemes kerülni az arcot, a farkat, a lábfejeket és a lábakat is. Addig nem tanácsos megölelni egy kutyust sem, amíg nem vagy benne biztos, hogy szereti azt. Sok kutya kifejezetten nem szereti, csak tolerálja az öleléseket. De persze előfordulhat ennek ellenkezője is! Csak ne feledd, nem minden kutyus szereti ugyanazt mint a tiéd!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény