Mindenki tudja milyen jó móka a kutyával játszani, de nagyon sokszor elfelejtjük, hogy az öröm mellé még számos jótékony hatás járul. Ha egy kicsivel megnöveled a játékidőt, akkor máris feldobtad kutyád hétköznapjait! Mi listáztuk nektek a játék további 7 előnyét!

Folyamatosan tanítod kedvenced, még ha ez nem is tűnik fel

A játék egy rendkívül szórakoztató formája a mindennapi edzésnek. Itt most nem a hagyományos „taníts egy trükköt a kutyának” edzésekről van szó, hanem sokkal inkább azokról, amelyek valamilyen kívánt viselkedésformára ösztönzik a kutyát. A nevelés köré épített játékokkal például nagyon könnyedén taníthatod kedvencedet alap utasítások követésére.

Kötélhúzás közben a kutya túlzásba viszi a rágcsálást? Ilyenkor egész egyszerűen csak hagyd abba a játékot. Ezzel arra tanítod, hogy az emberek kezét nem szabad harapdálni. Ez hagyományos nevelés? Nem kimondottan, ezért is olyan könnyű elfelejteni, hogy játék közben is folyamatos edzésben tartod a kutyádat. Szerintünk ez az egyik legjobb dolog a játékban, hiszen a szórakozás mellett lehetőséged van a kutyát a helyes viselkedésre is nevelni.

A játék serkenti az agyműködést

Nagyon jól tudjuk, milyen fontos a fizikai erőnlét a kutyáknál, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szellemi jóllétről. Az interaktív játékok (például a kötélhúzás, vagy a „hozd vissza”) nemcsak nagyon egyszerűek, de emellett kifejezetten jó agyserkentő feladatok a kutya számára.

Mivel a játékok alap utasításokra épülnek (pl.: „Ha szeretnél tovább játszani, akkor hozd vissza a labdát”), így a kutyának lehetősége van döntéseket hozni, valamint segíti az összpontosítás, figyelem erősítését is. Szánj egy kis időt ilyen játékokra, ezzel a kutyád biztosíthatod kutyád mentális jóllétét is!

Remek edzés neked és kutyádnak egyaránt

A kutyáknak rendszeres testmozgásra van szüksége, és nincs is szórakoztatóbb formája a mozgásnak, mint a játék. Mivel általában a gazdi is kell az ilyen játékokhoz, így számodra is biztosított egy kis edzés.

Na de nem egy háromórás maratonfutásra gondolunk ám ilyenkor! Csupán 5-10 perccel több játékidő is sokat számít. A frizbihez hasonló játékok fizikailag kifejezetten megterhelőek, így biztos lehetsz abban, hogy kutyusod megkapja a megfelelő napi testmozgást!

Ha egy energiabomba kutya gazdája vagy, olvasd el cikkünket a kutya kifárasztásának 5 legegyszerűbb módjáról. Ezek a játékok átsegíthetnek azokon az átmeneti időszakokon amikor a kutya olyan energikus, hogy egy 10 kilométeres séta után is készen áll még játszani.

A játék oldja a stresszt

A stresszoldás egy rendkívül egyszerű módja is lehet, ha játszunk a kutyával. Ez mind nekünk, mind kutyáinknak hatalmas lendületet adhat. Számos kutatás bizonyította már, hogy a kutyával együtt töltött időnek nyugtató hatása van, sőt a depresszió és a szorongás egyes tüneteit is enyhíti. Naponta elég csupán 5 perc játékidő is, már ez is jobbá teszi a kutya, illetve gazdája lelki állapotát.

A játék erősíti a kutya és gazdája közötti kapcsolatot

A közös játék a lehető legjobb módja a kapcsolaterősítésnek. Kétségkívül a kutya kedvenc napirendi pontja a játék, és mivel ez általában a gazdi társaságában történik, így nem csoda, hogy erősödik az a bizonyos kapocs. Te nemcsak a szórakozást hozod a kutya életébe, hanem egy mindennapi rutint is. Az sem utolsó szempont, hogy a kutyád mindig veled fogja összekötni a játék örömét, hiszen te hozod az életébe a mókát.

A játék a viselkedési problémákat is csökkentheti

Sokkal kevesebb eséllyel alakulnak ki viselkedésbeli gondok (túlzott rágcsálás, hangos ugatás) azoknál a kutyáknál, akikkel rendszeresen játszanak. Ugyanis ezek a viselkedések akkor alakulnak ki leginkább, ha a kutyát elhanyagolják és unatkozni kezd, így elkezdik saját magukat szórakoztatni. A kutyák pedig maguktól nem fogják megtanulni, hogy a cipőket rágcsálni nem játék.

A rendszeres játékkal folyamatos mozgásban tartod kutyádat, és esélye sem lesz unatkozni, ezzel pedig csökkentheted annak a kockázatát, hogy a kedvenc cipődet szétrágva találod egyik napról a másikra. Ha tanácstalan vagy, hogy milyen izgalmas tevékenységekkel keltsd fel kutyád figyelmét, „33 benti dolog, amivel lefoglalhatod a kutyádat” illetve „26 unaloműző kutyáknak” cikkeinket.

Játékkal feldobod a társasági életed

Végül pedig érdemes megemlíteni azt is, hogy a társasági életet mennyire feldobja a játék. Hiszen akár parkba, akár a hozzád közeli játszótérre viszed a kutyádat játszani, biztosan találkozni fogsz más emberekkel, így ez kitűnő alkalom kapcsolatok kialakítására is.

Nemcsak neked tesz jót a társaság, hanem bizony a kutyádnak is. Egy 2015-ös kutatás szerint a kutyatulajdonosok egy harmada tett szert új barátokra miközben kedvencével játszani ment a parkba, illetve az ilyen gazdik sokkal jobban megismerik a szomszédságot és a környéket.

Mi a kutyád kedvenc játéka?

Tudod melyik játék a kutyád kedvence? Mindig szánsz egy kis időt a játékra? Észrevetted, hogy nyugodtabb lesz tőle a kutyád?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 tipp kutyád magabiztosságának fejlesztéséhez

Ahogy azt az örök klasszikus Reszkessetek betörők című filmből is tudjuk, az egyedüllét komoly galibákat tud okozni. Az otthon hagyott kutyák pedig hajlamosak nagy felfordulást csinálni, ha egyedül maradnak. Például: felkutatnak minden szekrényt, szétrágják a ruhákat...

bővebben