Te is próbálod megtalálni a megfelelő kutyatápot kedvencednek? A megfelelő táplálkozás a kutyáknak is ugyanolyan fontos, mint nekünk. Ez egy alapvető szükséglet. A helyes táplálkozással kutyusod megőrzi egészségét. Mivel több ezer kutyaeledel áll rendelkezésre, a megfelelő kiválasztása elég nagy és nehéz feladat lehet. Az állatorvosok, szakértők és más kutyagazdik között is eltérő vélemények lehetnek, de ez teljesen rendben van, hiszen nem lehet beskatulyázni a piacon lévő tápokat.

A végső döntést úgy is neked kell meghozni, te döntöd el, hogy melyik táp illik legjobban kutyusodhoz. Figyelembe kell venned az étel típusát, az összetevők minőségét és a táp költségét is. Ne legyen elhamarkodott a döntésed, nézz utána alaposan!

 

Ismerd meg a táplálkozási lehetőségeket

A kutyák táplálkozásával kapcsolatban rengeteg információt találsz az interneten. Légy nagyon óvatos az olvasott információk kapcsán, mivel sajnos nem minden weboldal megbízható. 

A leggyakoribb táplálkozási formák kutyáknak:

• Holisztikus/Természetes étrend
• Állatgyógyászati diéták, orvos által összeírt étrend
Prémium kutyatápok
• Gazdaságos/átlagos kutyatápok
• Házikoszt
• BARF/nyers étrend

A legtöbb kereskedelmi kutyaeledel általában nedves (konzerv) vagy száraz formában található meg a boltok polcain. Van olyan is, amit szárazon vesz meg a gazdi és neki kell vizet adni a táphoz. Döntsd el te, hogy kutyusodhoz melyik kategória illik legjobban, majd kezdj el kutatni a konkrét táp után.

Sok gazdi egyáltalán nem szereti a bolti tápokat és inkább saját maga készíti el kutyusa ételeit. A kereskedelmi tápokat gyakran visszahívják a boltok polcairól minőségi problémák miatt, ezért érthető módon ódzkodik tőle sok gazdi. Ettől függetlenül a megfelelő információk hiányában nem lehet nekiállni a házikosztos etetésnek sem! Szigorú szabályokat kell ott is követni, bővebb információért keress fel egy szakembert.

 

Olvasd el a tápok leírását

A kutyatáp készítése során a gyártóknak bizonyos standard-ek szerint kell készítenie a termékeiket. Ezek a szabványok olvashatók a termékek címkéjén is, viszont a leírások elég félrevezetőek lehetnek. Attól, hogy egy élelmiszer megfelel az EU követelményeinek, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben egészséges és megfelelő a kutyák számára. Keress olyan gyártót, akik kiváló minőségű összetevőket használnak fel tápjaik elkészítéséhez. Kerüld azokat a tápokat, amelyek felesleges kémiai tartósítószereket és nagy mennyiségű „töltőanyagot” (pl.: búza, kukorica, szójabab) tartalmaznak.

 

Kérdezd meg az embereket!

Miután elvégezted az elsőkörös kutatásodat, és úgy döntöttél, hogy a hagyományos kutyatáppal szeretnéd kutyusodat etetni, akkor kérdezd meg mások véleményét, akik szintén hagyományos kutyatápot adnak kedvenceinek. Az interneten is rengeteg különböző véleményt olvashatsz egy konkrét gyártóról is akár. Mi – CricksyDog – már több mint 20.000 ötcsillagos értékelést kaptunk. Mindig érdemes szakértők véleményét kikérni egy adott tápról, de akár emailt is írhatsz a kiszemelt gyártónak (mi például minden kérdésre szívesen válaszolunk!). Ne feledd, a szakértők véleménye eltérhet egymástól, de ez teljesen rendben van, hiszen rettenetes sokszínű a kutyusok etetése. Használd fel a megszerzett információkat a lehetőségek szűkítésére, de ne feledd, a vélemények még nem konkrét tények!

 

Próbaetetések

Rengeteg kutyatáp forgalmazó cég kínál mintát az adott tápjaiból vagy vállal pénzvisszafizetési garanciát. Ez tökéletes lehetőség arra, hogy kutyusoddal kipróbáltasd az általad kiválasztott tápot, mielőtt még nagyobb kiszerelést vásárolnál belőle. Mi 60 napos pénzvisszafizetési garanciával rendelkezünk, beleértve a szállítási költséget is.

Fokozatosan változtasd kutyusod étrendjét, a régi ételéhez adagold több napon keresztül az új tápot. 3-4 hét elteltével már észre kell venni a minőségi táp pozitív hatásait a kutyusod általános egészségében és kinézetében egyaránt. Ha azonban kutyusod lebetegszik, vagy szokatlan tünetekkel jelentkezik, akkor keresd fel az állatorvost. Előfordulhat, hogy újra étrendet kell váltani!

 

Kutyusod étrendje

Szerintük az a legjobb, ha egy konkrét márka mellett leteszed a voksot és azon belül váltod a tápokat. Az ízeket bármikor lehet változtatni, az nem minősül étrendváltásnak. Ha kutyusodnak ételallergiája van keresd a hipoallergén kutyatápokat.

Szakértők szerint a kutyusok évekig elennék ugyanazt az ételt, de a gazdik előbb ráunnak és szeretnének változtatni. Ez teljesen rendben van, de ne feledd, hogy akár kutyusod egészségével is játszhatsz a drasztikus váltásokkal.

Kistestű kutyáknak a Juliet, míg közepes- és nagyméretű kutyáknak a Ted kutyaeledeleinket ajánljuk. Próbáljátok ki most, és tapasztáljátok meg ti is, hogy már az első két hétben jól látható lesz a különbség!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben