Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is lehetnek véradók a rászoruló társaiknak. Bizonyos feltételeknek meg kell felelni a kutyusoknak ahhoz, hogy vért adhassanak. Olvasd el cikkünket, hogy minél többet megtudhass a kutyák véradásáról. Lehet, hogy saját kutyusod megmentheti egy másik kiskedvenc életét!

 

Kutya Vércsoportok

Számos különböző vércsoport létezik a kutyáknál is, amelyeket a kutyavörösvértest-antigén (Dog Erythrocyte Antigen – DEA) alapján határoznak meg. Tehát a kutyáknál léteznek olyan vércsoportok, mint a DEA 1.1, 1.2, 1.3, 3, 4, 5, és 7. A DEA rendszeren kívül más típusú vércsoportokat is megkülönböztethetünk, de ezekre nem állnak rendelkezésre tesztek. Mivel a vércsoportokat a vérben található antigének alapján határozzák meg, így előfordulhat, hogy egy kutyának egyszerre több különböző vércsoportja lehet, a választott besorolástól függően.

 

A Vér Csoportosítása

Ahhoz, hogy kiderüljön milyen vércsoportba tartozik a kutya, meg kell nézni, hogy a vére milyen antigéneket tartalmaz. Az állatorvos vérmintát vesz a kutyától, majd elvégzi a szükséges teszteket. Nem minden állatorvos tudja elvégezni ezeket rögtön a helyszínen, legtöbb esetben a mintákat tovább kell küldeni egy speciális laborba. A tesztek során azt vizsgálják, hogy mely antigének vannak jelen a vörösvértesteken. Ez alapján határozzák meg a kutya vércsoportját.

 

Miért Kell A Kutyáknak Vérdonor?

Sajnos az emberekhez hasonlóan, a kutyák is rengeteg vért veszthetnek egy betegség, műtét vagy baleset miatt, ezért vérátömlesztésre is szükségük lehet. Vérátömlesztést nem minden állatorvos végez, ezt a beavatkozást általában speciális vagy sürgősségi kórházakban végzik.

Az első transzfúzió, amelyet a kutya kap, bármilyen típusú vérrel történhet, de ha további transzfúzióra van szükség, tudni kell a kutya vércsoportját is.

 

Mikor Adhat Vért Egy Kutya?

Általában speciális követelményeknek kell megfelelni a kutyák méretét, egészségügyi állapotát illetően ahhoz, hogy egy kutya véradó lehessen. A kutyák minimális testsúlyának legalább 20 kg-nak kell lennie ahhoz, hogy vért tudjanak adni. Fertőző- vér útján terjedő betegségektől és parazitáktól (pl.: szívférgek és Lyme-kór) mentesnek kell lenniük. Ezen kívül fontos, hogy barátságosak legyenek és naprakészek legyenek a védőoltásokat illetően, nem szedhetnek gyógyszereket, illetve 1-7 év közöttinek kell lenniük. A kutyák háromhetente egyszer adhatnak vért.

 

Hogyan Ad Egy Kutya Vért?

A véradás nagyon egyszerű folyamat. A fizikai, életkori és temperamentumra vonatkozó követelményeken kívül, naprakésznek kell lenni a védőoltásokat illetően, illetve különböző vizsgálatokat kell elvégezni az esetleges vérrel terjedő betegségek kiszűrésére. Ha a vér útján terjedő betegségek tesztje negatívnak bizonyul, a kutya adhat vért. A vért a kutya nyakánál lévő nagy vénából, az ún. jugulárisból veszik, amit egy speciális zacskóba vagy edénybe gyűjtenek egy másik kutya transzfúziójához. A teljes véradási folyamat kb. kevesebb, mint egy órát vesz igénybe.

 

Kutya Vérbankok és Véradó Programok

Általában a kutyákat vészhelyzet esetén hívják be vérdonornak, szóval az esetek többségében sürgősségi véradásra kell számítani a helyi kórházakban, vérátömlesztéshez. A legtöbb kórháznak saját véradóprogramjai vannak, különböző követelményekkel. Legtöbbször meg is jutalmazzák a donorokat.

Kutya vérbankok számára is lehetőség van vért adni. Létezik néhány nonprofit vérbank is, amelyek vért adnak el állatorvosoknak. Ezek a vérbankok rendkívül fontosak olyan kutyák számára, akiknek egynél több transzfúzióra van szükségük. Mivel az első vérátömlesztésnél bármilyen vércsoportot használhatnak, de a továbbiakban már csak speciális, az adott kutyának megfelelő vércsoport szerint történhet a beavatkozás, így nagyon fontos az állatorvosoknak is, hogy minél több különböző vércsoportú donor álljon rendelkezésükre. A vérbankok a kapott vért besorolják az adott vércsoportok szerint, így az orvosok is naprakészek lehetnek a vérdonorok számával, fajtáival.

 

A Kutyáknál Használt Egyéb Típusú Vérkészítmények

A véren kívül, csomagolt vörösvértestek, a plazma különböző formái és krioprecipitátum is gyűjthető. Ezek a vérkészítmények általában hosszabb ideig tárolhatók. Ha egy kutyának nincs szüksége teljes vérre, nem áll rendelkezésre donor vagy specifikus alvadási faktorokra van szükség, az állatorvosok plazmát, csomagolt vörösvérsejteket vagy krioprecipitátumot használhatnak.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben