Talán az őszt mondhatjuk a kedvenc évszakunknak, hiszen olyan jóleső érzés a forró nyár után a hűvösebb időben sétálni és a szabadban időt tölteni. Ilyenkor szeretjük a kutyasétáltatást is a legjobban. Az idő is kellemesebb és a táj is gyönyörű körülöttünk, így nemcsak kutyáink, hanem mi is megcsodálhatjuk a már jól ismerős helyeket.

Az ősznek megvan a maga különleges szépsége, ugyanakkor kutyákra nézve sajátos veszélyei is vannak.

Ahhoz, hogy a lehető legpozitívabb élményekkel teljen el az ősz, tedd biztonságosabbá a sétákat kutyusod számára. Alábbi tippjeink segíthetnek ebben!

 

Ellenőrizd a felszereléseidet!

Mivel könnyen előfordulhat, hogy használat és mosás után a kedvenceid felszerelései is sérülnek, elavulnak, így az őszi szezon előtt mindenképp ellenőrizd az alábbiakat:

• szövet minősége, meglazult-e valahol vagy látható-e rajta szakadás
• bőrpórázon van-e repedés
• hibátlan állapotban van-e a póráz és nyakörv
• teszteld a póráz és nyakörv minőségét: rögzítsd a nyakörvet egy fatörzshöz vagy oszlophoz és hirtelen rántsd meg a pórázt, olyan erősen ahogy tudod

Ha több kutyád van, ellenőrizd le minden kutyus sétálófelszerelését. Könnyen előfordulhat, hogy megrágcsálják egymás tulajdonát a rosszcsontok. (Tapasztalatból mondjuk)

 

Vigyázz a gombákkal!

Az természetes, hogy az udvarunkat rendben tartjuk és eltűntetjük a gombákat, de séta közben szinte elkerülhetetlen a találkozás a vadgombákkal.

Próbáld távoltartani kutyusodat a létező összes gombától, hiszen jobb azt feltételezni, hogy mindegyik mérgező, mint egy rossz döntés miatt orvoshoz rohanni. Ha kutyád mégis megcsócsálna valamilyen gombát, fotózd le a környezetben lévő gombákat és mutasd meg az állatorvosnak.

 

Figyelj a rágcsálómérgekre!

Elég sok háztartásnál megjelennek az egerek és a patkányok, ahogy hűvösebbre fordul az idő. Nagyon sokan próbálnak ez ellen védekezni és rágcsálómérget szórnak szét a környéken.

Tartsd távol kutyusodat a rágcsálómérgektől, csapdáktól és ne engedd, hogy döglött egerekkel vagy patkányokkal játsszon. A rágcsálóméreg a kutyákra is veszélyes lehet.

Ha erős a gyanúd, hogy kutyusod szervezetébe mégis került rágcsálóméreg valamilyen módon, azonnal hívd az állatorvost!

 

Figyelj a pókokra!

Az őszi szezon az bizony pókszezon! Szerencsére nem a világ minden pontján, és még nagyobb szerencsékre nem is a mi országunkban élnek a legmérgesebb pókok, így ez a veszély nem fenyeget sem minket, sem kutyusainkat!

Ettől függetlenül rengeteg pók található nálunk is és csípni is tudnak. Sajnos a kutyák pedig akár még allergiásak is lehetnek egy pókcsípésre, felpuffadhatnak tőle, megbetegedhetnek. Az ugró pókoktól pedig a félősebb kutyák meg is ijednek!

 

Vigyázz a fagyönggyel!

Első olvasatra talán furcsának találod, miért éppen a fagyöngyöt hoztuk példának, amikor az egy tipikus téli növény, de bizony ősszel is fellelhetők ezek a bogyók a természetben.

Különböző területeken, különböző fagyöngytípusok vannak (létezik amerikai fagyöngy, de van európai is). Az, hogy a kutyára nézve mennyire veszélyes a fagyöngy az az elfogyasztott mennyiségtől és a fajtától is függ.

A gyomorrontástól kezdve egészen a májelégtelenségig vagy görcsrohamokig, bármi előfordulhat, ha a kutyus szervezetébe bekerül ez a növény.

 

Ismerd a helyi vadászidényeket!

Ha az erdőbe indulnátok sétálni, mindenképp győződj meg arról, hogy környéken mikor és hol vadásznak. Maradjatok biztonságban kutyusoddal együtt a vadászidény alatt!

A kora reggeli és esti órák jellemzően a „legveszélyesebbek” vadászidény alatt, ilyenkor nagy a mozgás a vadak és vadászok között is, ezért tervezd a napi sétákat ennek tudatában!

 

Vigyázz a fagyállóval!

Az ősz a télre való felkészülés ideje, így ilyenkor rengeteg autós cseréli le az ablakmosó folyadékot fagyállós keverékre.

Köztudott, hogy a kutyák számára halálos a fagyálló, ezért soha ne engedd, hogy kutyusod a kocsibejárók közelében lévő pocsolyákból, tócsákból igyon. Lehet, hogy véletlenül fagyálló is kerülhetett bele!

 

Óvatosan az őszi kikericcsel!

Ez egy gyönyörű növény – a liliomok családjába tartozik – az őszi hónapokban virágzik, de virágjai rendkívül mérgezőek a kutyák számára.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény