Az már manapság egy közismert tény, hogy a kutyák szaglása messze lekörözi az emberekét. De vajon így van ez a hallásukkal is?

Ha rádió- és gramofonrajongó vagy, és még kutyagazdi is, valószínűleg abban reménykedsz, hogy kutyusod ugyanazt a zenét szereti, amit te. Akár a legújabb pop dalokat bömbölteted, country zenét hallgatsz, vagy maradsz a klasszikusnál, a kutyád valószínűleg napi szinten kap ízelítőt a zenei ízlésedből. De mi lenne ha a kutyádnak lehetne zenei kívánsága? A válaszuk talán meglepne.

Kutyafül kontra emberi fül

Ha a mi, és a kutyák füle közti különbséget vizsgáljuk, megállapítható, hogy a kutyák sokkal magasabb rezgésszámú hangokat is hallanak annál, mint amiket mi észlelünk. Ezért képes meghallani, és ezért lesz ingerült a kutyasíp hangjától, amit mi meg sem hallunk.

A nagy mértékű hangészlelés miatt, a kutyák nem tudnak különbséget tenni az egyedi hangjegyek között. Elméletileg, ha egy bizonyos hangnemben játszol hangjegyeket, aztán pedig ugyanazokat a hangjegyeket másik hangnemben játszod, a kutyák nem tudnák megmondani a különbséget.

Kutya duett

Könnyen elveszhetsz olyan Youtube videók végtelenségében, amikben a kutyák a gazdáik kedvenc számára vonyítanak. Mindegy, hogy a gazdájuk a szaxofonján játszik hamisan, vagy a rádióból nyekereg valami, néhány kutya szeret ezekre „énekelni”. Ennek nem az az oka, hogy igazából szeretik azt a bizonyos számot, hanem hogy olyan hangmagasságban van, amit értenek, és amin tudnak kommunikálni.

Ne felejtsd el, a kutya a gazdája tükörképe. Ha néhány zenefajtától izgatottabb leszel, a kutyád veszi a jeleket, és ő is hasonlóan fog reagálni.

Klasszikus zene

Ha a tökéletes zenét keresed kutyád számára, próbáld a klasszikust. És mikor azt mondjuk klasszikus, úgy értjük Beethoven, Mozart és Bach viszonylag alacsony hangerőn. Tanulmányok azt mutatták, hogy a klasszikus zene nyugtató hatással van a kutyákra, míg a gyorsabb ritmusú heavy metal zenéktől izgatottabbak lesznek, a pop zene pedig úgy tűnik nincs rájuk hatással.

Tartsd észben, hogy a kutyák zenei ízlése talán fajta függő. Egy kicsi ölebnek vagy egy hatalmas dán dognak mérhetetlenül különbözhet a hallástartománya, és a szívverésük, ami befolyásolhatja, hogy hogyan hallják a zenét.

A zene mint társ

Néhány gazdi zenét rak be a kutyájának, amikor egyedül van otthon. Akármilyen bugyutának is tűnhet, ennek igazából van néhány előnye. Néhány kutya nyugtalan lesz, ha a gazdija egyedül hagyja. A háttérben szóló zene nem csak abban segít nekik, hogy kevésbé érezzék egyedül magukat, de a hangok tompítják a kinti zajokat, amiktől a kutyák stresszesek lehetnek, ha egyedül vannak.

Mindent összevetve, nem kell kutyádhoz igazítanod a zenei ízlésed. Örül ha veled lehet, neki mindegy, hogy milyen zenét hallgatsz mikor otthon vagy. De néha azért jusson eszedbe betenni valami klasszikust. Ki tudja, a kulturális hatása talán neked és a kutyádnak is tetszeni fog!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény