Az már manapság egy közismert tény, hogy a kutyák szaglása messze lekörözi az emberekét. De vajon így van ez a hallásukkal is?

Ha rádió- és gramofonrajongó vagy, és még kutyagazdi is, valószínűleg abban reménykedsz, hogy kutyusod ugyanazt a zenét szereti, amit te. Akár a legújabb pop dalokat bömbölteted, country zenét hallgatsz, vagy maradsz a klasszikusnál, a kutyád valószínűleg napi szinten kap ízelítőt a zenei ízlésedből. De mi lenne ha a kutyádnak lehetne zenei kívánsága? A válaszuk talán meglepne.

Kutyafül kontra emberi fül

Ha a mi, és a kutyák füle közti különbséget vizsgáljuk, megállapítható, hogy a kutyák sokkal magasabb rezgésszámú hangokat is hallanak annál, mint amiket mi észlelünk. Ezért képes meghallani, és ezért lesz ingerült a kutyasíp hangjától, amit mi meg sem hallunk.

A nagy mértékű hangészlelés miatt, a kutyák nem tudnak különbséget tenni az egyedi hangjegyek között. Elméletileg, ha egy bizonyos hangnemben játszol hangjegyeket, aztán pedig ugyanazokat a hangjegyeket másik hangnemben játszod, a kutyák nem tudnák megmondani a különbséget.

Kutya duett

Könnyen elveszhetsz olyan Youtube videók végtelenségében, amikben a kutyák a gazdáik kedvenc számára vonyítanak. Mindegy, hogy a gazdájuk a szaxofonján játszik hamisan, vagy a rádióból nyekereg valami, néhány kutya szeret ezekre „énekelni”. Ennek nem az az oka, hogy igazából szeretik azt a bizonyos számot, hanem hogy olyan hangmagasságban van, amit értenek, és amin tudnak kommunikálni.

Ne felejtsd el, a kutya a gazdája tükörképe. Ha néhány zenefajtától izgatottabb leszel, a kutyád veszi a jeleket, és ő is hasonlóan fog reagálni.

Klasszikus zene

Ha a tökéletes zenét keresed kutyád számára, próbáld a klasszikust. És mikor azt mondjuk klasszikus, úgy értjük Beethoven, Mozart és Bach viszonylag alacsony hangerőn. Tanulmányok azt mutatták, hogy a klasszikus zene nyugtató hatással van a kutyákra, míg a gyorsabb ritmusú heavy metal zenéktől izgatottabbak lesznek, a pop zene pedig úgy tűnik nincs rájuk hatással.

Tartsd észben, hogy a kutyák zenei ízlése talán fajta függő. Egy kicsi ölebnek vagy egy hatalmas dán dognak mérhetetlenül különbözhet a hallástartománya, és a szívverésük, ami befolyásolhatja, hogy hogyan hallják a zenét.

A zene mint társ

Néhány gazdi zenét rak be a kutyájának, amikor egyedül van otthon. Akármilyen bugyutának is tűnhet, ennek igazából van néhány előnye. Néhány kutya nyugtalan lesz, ha a gazdija egyedül hagyja. A háttérben szóló zene nem csak abban segít nekik, hogy kevésbé érezzék egyedül magukat, de a hangok tompítják a kinti zajokat, amiktől a kutyák stresszesek lehetnek, ha egyedül vannak.

Mindent összevetve, nem kell kutyádhoz igazítanod a zenei ízlésed. Örül ha veled lehet, neki mindegy, hogy milyen zenét hallgatsz mikor otthon vagy. De néha azért jusson eszedbe betenni valami klasszikust. Ki tudja, a kulturális hatása talán neked és a kutyádnak is tetszeni fog!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény