Az APPA (American Pet Products Association) legutóbbi számadatai szerint a 2017-es évben az amerikai gazdik mintegy 69.5 milliárd dollárt költöttek kedvenceikre. A kutyatartás legelső évében ez az összeg csupán 1000 dollárt haladta meg (az ASPCA adatai alapján). Kutyát tartani nagyon klassz, viszont sok esetben drága is. Tápok, állatorvosi számlák, jutalmak, ápolási kellékek összegei mind-mind felhalmozódnak. Szerencsére van arra már lehetőség, hogy spóroljunk egy kicsit mindamellett, hogy kutyáink egészségét nem kell érte feláldoznunk. Összegyűjtöttünk 9 hasznos tanácsot a spórolással kapcsolatban.

1. Készítsd el a kutyád játékait

A pénztárcád is biztos hálás lesz, ha úgy döntesz, saját kezűleg készítesz kedvencednek játékokat. Gondolj csak bele milyen gyorsan szétrágcsálhatja kutyád a boltban vett játékokat! Hát érdemes volt ezért olyan sok pénzt kiadni? A legjobb az egészben az, hogy nem is kell nagy kézügyesség egy-egy ilyen játék kreálásához. A legegyszerűbben ezeket a játékokat készítheted el: Zoknilabda Kötélhúzáshoz rongy Csalibot Nasi-zokni Muffin-sütő puzzle

2. Fogmosás naponta

A mindennapos fogmosás egy hosszútávú spórolási technika. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a kutyák életében is éppolyan fontos a dentál-higiénia, mint az embereknél. A négyéves kutyák közel 85%-ánál megállapítottak már periodontális betegséget. Ezt a kockázatot a napi fogmosással alaposan csökkentheted!

3. Rendszeres erőnléti vizsgálatok

A rendszeres erőnléti vizsgálatok is hosszútávon kímélik meg pénztárcánkat. Ha évről évre meggyőződünk kutyánk egészségéről és erőnlétéről akkor könnyebben megelőzhető a komoly probléma kialakulása, hiszen már a kezdetektől csillapíthatjuk a tüneteket. Arról nem is beszélve, hogy a megelőzési fázishoz szükséges gyógyszerek olcsóbbak!

4. Sajátkészítésű fekhely

A kutyaágyak hihetetlenül drágák, viszont könnyen otthagyhatod a boltokban és készíthetsz egyet saját magad! Csak a fantáziád szabhat határt, az interneten pedig rengeteg segítség áll rendelkezésre. Így az sem fog fejfájást okozni, ha kutyád megunja az ágyát vagy elsőre sem tetszett neki, hiszen könnyedén és olcsón készíthetsz egy újat!

5. Használj ragasztószalagot és gumikesztyűt a szőr összeszedéséhez

Nem egyszerű a házban rendet tartani főleg, ha egy szőrös kedvenc is mászkál ide-oda. A takarító szerek és eszközök szintén sok pénzbe kerülnek, de szerencsére a kutyaszőr összeszedésére van egy praktikus és olcsó mód! Az elhullajtott szőrt kiválóan összeszedi a gumikesztyű, a szöszeltávolító henger, valamint a ragasztószalag is!

6. Körömvágás otthon

Sok gazdi nem meri otthon levágni a kutyája körmét, hiszen a hagyományos körömvágókat rémálom használni a kutyáknál. Pedig rengeteg pénzt spórolhatnánk ezzel. Létezik a piacon már egy kifejezetten kutyáknak való körömvágó, amelynek használata már sokkal egyszerűbb és barátságosabb. Így nem kell pénzt kiadni kutyakozmetikára vagy néhány esetben az állatorvosnak.

7. Tartós & kemény játékok

Ahogy azt már korábban is írtuk, kutyajátékokra rengeteg pénzt képes költeni az ember. Legegyszerűbb módja a spórolásnak, ha saját magunk készítjük a játékokat, viszont ha ragaszkodunk a bolti játékokhoz, akkor igyekezzünk mindig észben tartani, hogy vajon mennyire strapabíró játékot néztünk ki kedvencünknek.

8. Fürdetés otthon

Ezzel is magunknál tarthatunk pár ezer forintot, viszont fel kell készülni az esetleges kellemetlenségekre, hiszen nem minden kutya élvezi a fürdetést. Ki tudja lehet, hogy az otthoni környezetben nyugodtabban reagál kedvencünk! Egy próbát biztos megér!

9. Rengeteg mozgás

Tudjuk. Tudjuk. Hogy kerül ide a mozgás? Hogy spórolhatunk ezzel? Nos, az elegendő mozgással biztosíthatod kutyád erőnlétét, illetve az elhízás veszélye sem fenyegeti kedvencedet. Már többször beszámoltunk a mozgás jótékony hatásairól, érdemes elolvasni frissítésként ezeket a cikkeket. A legjobb, hogy ez pénzbe sem kerül! Egyéb spórolási tipp a többi kutyagazdinak? Ti hogyan spóroltok? Milyen trükkök jöttek be eddig? Melyek azok, amiket szívesen kipróbálnátok a fenti listáról? Van esetleg, amit mi kihagytunk, de szerintetek még hasznos lehet a többi gazdi számára? Írjátok meg nekünk kommentben!

+1 Tartsd egészségesen kutyusodat

Főleg a mostani időkben kiemelten fontos, hogy kutyusodat mindig biztonságban és egészségesen tudd. Hiszen egy váratlan orvosi kiadás nagyon sokba tud kerülni. Ezért is szedtük össze a tippjeinket, amikkel talán te is spórolhatsz. Nem hisszük, hogy kutyánkon valaha is spórolnunk kéne, pusztán csak mi most nem veszünk új játékokat. Ehelyett inkább otthon készítünk egyet. Vagy most még inkább odafigyelünk a betegségek megelőzésére. Nézzünk, min lehet spórolni most egy ideig: – kiegészítők (új póráz, hám, kutyaágy…) – jutalomfalatok – kozmetikai szolgáltatások Min nem érdemes spórolni: – orvosi rutin ellenőrzések (megszokott ütemben) – oltások – kutyatáp (nekünk a bárányos az abszolút kedvencünk) – betegségek megelőzése (pl: rendszeres mozgással) Neked mi a tapasztalatod? Osszd meg velünk kommentbe!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28426 vélemény