Amikor végre eljön a várva várt nyaralás ideje, mindenki izgatottan készülődik. Azonban a kutyatulajdonosok számára ez a pillanat néha aggodalmakat is hozhat, hiszen felmerül a kérdés: mi legyen a kedvencünkkel, amíg mi távol vagyunk? Bár sokan szeretnék kutyájukat magukkal vinni, vannak olyan helyzetek, amikor a legjobb döntés az, ha a kutya otthon marad. Nézzük meg, milyen esetekben érdemes mérlegelni az otthoni elhelyezést, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ilyenkor.

 

Mikor ne tartson velünk a kutya?

Nem minden kutya alkalmas arra, hogy részt vegyen a családi nyaraláson, és több okból is érdemes lehet otthon hagyni kedvencünket.

Szorongó természetű kutyák: Az utazás és az új helyek felfedezése izgalmas lehet az emberek számára, de a szorongó kutyák számára komoly stresszt okozhat. Az új környezet, a szokatlan zajok és a megváltozott napi rutin mind hozzájárulhatnak a kutya szorongásához. Az ilyen kutyák jobban érzik magukat otthon, megszokott környezetükben, ahol biztonságban érzik magukat.

Friss családtagok: Ha a kutya nemrég került a családba, még nem biztos, hogy teljesen megszokta új otthonát és gazdáit. Az új helyzetek és az utazás túl nagy kihívást jelenthetnek számára. Ebben az esetben jobb, ha a kutya otthon marad, hogy továbbra is nyugalomban szokhassa meg új környezetét.

Idősebb kutyák: Az idősebb kutyák gyakran nehezebben viselik az utazást és az új helyzeteket. Az ízületi fájdalmak, a csökkent látás és hallás, valamint a megszokott napi rutin hiánya mind problémákat okozhatnak. Az ilyen kutyák számára az otthon maradás és a nyugodt környezet a legjobb választás.

Egészségügyi problémákkal küzdő kutyák: Ha a kutya nemrégiben beteg volt, műtéten esett át, vagy krónikus betegséggel küzd, az utazás és a nyaralás csak tovább ronthatja állapotát. Az ilyen kutyáknak speciális gondoskodásra és nyugalomra van szükségük, amit leginkább otthoni környezetükben kapnak meg.

 

Kutyapanzió

A kutyapanziók kifejezetten a házi kedvencek elhelyezésére szakosodott intézmények, ahol a kutyák biztonságos és kényelmes környezetben lehetnek. Ezek a panziók különböző szolgáltatásokat kínálnak, mint például napi többszöri séta, játékidő, etetés és akár különböző tréningek is.

Előnyök:

 • Professzionális felügyelet: A kutyák szakképzett gondozók felügyelete alatt állnak, akik figyelnek az egészségükre és jóllétükre.
 • Társaság: Más kutyákkal való közös játék és interakció lehetősége, ami különösen hasznos lehet a szociális kutyák számára.
 • Szervezett programok: Számos panzió szervezett tevékenységeket és tréningeket kínál, így a kutya aktív és stimulált marad.

Hátrányok:

 • Új környezet: A kutyának alkalmazkodnia kell az új helyzethez és az idegen állatokhoz, ami stresszt okozhat néhányuk számára.
 • Költségek: A panziók árai változóak, és a magasabb színvonalú szolgáltatásokért általában magasabb díjat kell fizetni.

Mikor válasszuk? Ez a lehetőség ideális azoknak a kutyáknak, akik jól viselik a változásokat, szeretik a társaságot, és élvezik az új környezet felfedezését. Ha kutyánk szociális és könnyen alkalmazkodik, a panzió kiváló megoldás lehet.

 

Kutyasétáltató

Egy megbízható kutyasétáltató alkalmazása lehetővé teszi, hogy a kutya otthon maradjon, de közben rendszeresen megkapja a szükséges mozgást és figyelmet. A kutyasétáltatók gyakran napi többszöri sétát biztosítanak, és játszanak is a kutyával.

Előnyök:

 • Megszokott környezet: A kutya otthon maradhat, így elkerülheti az új környezet okozta stresszt.
 • Rendszeres figyelem: A sétáltató gondoskodik arról, hogy a kutya megkapja a szükséges mozgást és törődést.
 • Rugalmasság: A sétáltatók időbeosztása rugalmas, és gyakran alkalmazkodnak a gazdi kéréseihez.

Hátrányok:

 • Korlátozott felügyelet: A sétáltató nem tud egész napos felügyeletet biztosítani, így a kutya egyedül maradhat hosszabb időszakokra.
 • Megbízhatóság: Fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a sétáltató hátterét és referenciáit.

Mikor válasszuk? Ez a megoldás azoknak a kutyáknak ajánlott, akik jól viselik az egyedüllétet napközben, és nem igényelnek folyamatos társaságot. Ha a kutya otthon érzi magát a legjobban, és nem okoz gondot neki a napi néhány óra egyedüllét, a kutyasétáltató alkalmazása ideális lehet.

 

Kutyaszitter (bent lakásos)

A bent lakásos kutyaszitter a gazdi otthonában marad a kutyával a nyaralás ideje alatt. Ez a megoldás különösen jó lehetőség, ha a kutya igényli az állandó társaságot és gondoskodást.

Előnyök:

 • Állandó társaság: A kutya folyamatosan emberi társaságban lehet, ami csökkenti a szeparációs szorongást.
 • Megszokott környezet: A kutya otthon marad, ahol ismeri a környezetét és kényelmesen érzi magát.
 • Biztonság: A szitter a gazdi otthonában is gondoskodik a ház biztonságáról.

Hátrányok:

 • Megbízhatóság: Fontos, hogy a szitter megbízható és tapasztalt legyen, mivel hosszabb ideig marad a gazdi otthonában.
 • Költségek: A bent lakásos szitterek díjai gyakran magasabbak lehetnek a folyamatos jelenlét miatt.

Mikor válasszuk? Ez a lehetőség akkor ideális, ha a kutya nagyon kötődik a gazdihoz és nehezen viseli az egyedüllétet. Ha a kutya állandó figyelmet és társaságot igényel, valamint a gazdi nyugodtabban szeretne nyaralni, a bent lakásos szitter alkalmazása a legjobb választás.

 

Kutyaszitter (saját otthonában)

A kutyaszitter saját otthonában vigyáz a kutyára. Ez a helyzet egy családi környezetet biztosít a kutya számára. A szitterek általában kis létszámmal dolgoznak, így sokkal nagyobb figyelem juthat egy-egy kutyára. Ez a lehetőség előnyös lehet különböző viselkedésproblémákkal rendelkező kutyák számára, akiknek a panzió túlságosan ingergazdag környezet lenne.

Előnyök:

 • Folyamatos felügyelet: A kutya mindig emberi társaságban van, és megkapja a szükséges figyelmet és gondoskodást.
 • Kényelmes környezet: A szitter otthona is lehet kényelmes és biztonságos a kutya számára.
 • Társaság: A kutya esetleg más állatok társaságában is lehet, ha a szitternek vannak más kedvencei.

Hátrányok:

 • Új környezet: A kutyának alkalmazkodnia kell egy új helyzethez és otthonhoz, ami stresszes lehet számára.
 • Megbízhatóság: Fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a szitter hátterét és otthonát.

Mikor válasszuk? Ezt a megoldást azoknak a kutyáknak ajánljuk, akiknek az ember közelsége a legfontosabb, vagy akik sok kutya között nem érzik komfortosan magukat.

 

Összefoglalás

A nyaralás tervezése során fontos figyelembe venni kutyánk igényeit és jellemét, hogy a távollétünk alatt is biztonságban és boldogan tölthesse az időt. Akár kutyapanziót, kutyasétáltatót vagy kutyaszittert választunk, mindenképpen érdemes előre tervezni és alaposan tájékozódni a lehetőségekről.

Emellett, ha kutyánk speciális táplálékot igényel, például hipoallergén ételt, mint a CricksyDog termékek, gondoskodjunk róla, hogy a felügyeletet biztosító személy tisztában legyen ezekkel az igényekkel, és biztosítsuk számukra a megfelelő tápokat. Így nemcsak mi pihenhetünk nyugodtan, hanem biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk is jól érzi magát a nyaralás ideje alatt.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény