Ül

A legalapvetőbb vezényszó, amit a kutyusoknak elsőként érdemes megtanítani. A kutyák ülő helyzetben nyugodtabbak, koncentráltabbak lesznek, így a további jelekre is jobban figyelnek.

 

Fókusz/Figyel

Szinonimák lehetnek még: figyel, nézz rám, nézz ide! Ezt elsajátítva a kutyus teljes figyelme a gazdira összpontosul. Nem könnyű megtanítani ezt a kutyáknak, de megéri a fáradságos munkát!

 

Le

Sokan szívesebben használják a fekszik, hasra kifejezéseket. Bármelyiket is választod, elég egyértelmű, hogy mit szeretnél vele elérni. Néhány gazdi jobban szereti ezt, mint az ül parancsot.

 

Marad

Nem mindenkinek jön be ez a szó, és sokszor inkább a „várj” szót használják. Egyes kutyáknál működik, másoknál viszont nem. Néhány kutyus képes lenne az örökkévalóságig is várni, amíg gazdájuk nem adja meg a jelet.

 

Hagyd

Sokszor a gazdik inkább egy „negatív hangjelzést” adnak kutyáiknak, minthogy kimondják ezt a vezényszót. Kiváló trükk olyan kutyusoknál, akik nehezen tanulják meg hol vannak azok a bizonyos határok. Ez a jel megvédi a papucsokat, mókusokat, és a plüssöket is!

 

Dobd el

Azoknál a kutyáknál kell alkalmazni, akik nem fogadtak szót a „hagyd” parancsra. Ez akkor jöhet szóba, ha a kutyus szájában olyan dolog van, aminek valójában inkább nem kéne ott lennie.

 

El

Ezt a gazdik főleg akkor használják, mikor kutyusuk rossz helyen van. Például, amikor egy gazdi próbálja arra nevelni kutyusát, hogy az ágyra nem szabad felmenni. Hasznos jelzés, könnyen tanulnak belőle.

 

Mozgás

Az embereknek kell a kutyákat „mozgatni” és nem fordítva. Egy dominánsabb személyiséggel rendelkező kutya képes lenne saját gazdáját is irányítani, de ezt sosem szabad hagyni! Döntsd el te, mikor és merre mentek sétálni. Mivel a mozgás fontos része az életüknek, így ilyenkor megmutathatod, hogy ki a főnök!

 

Gyere

Ez szintén egy olyan szó, amire néhány kutya felfigyel és néhányan egyáltalán nem. A feledékenyebb kutyáknak nehezebb ezt elsajátítani, de a mindennapos gyakorlás és ismétlés sokat segíthet!

 

Helyedre

Ez főleg olyan esetekben hasznos, amikor éppen ki kell takarítani azt a helyet, ahol a kutyus épp tartózkodik. Ha ezt a vezényszót nem ismernék, akkor valószínűleg idegességükben fel-alá járkálnának a lakásban, mert nem tudják merre mehetnének.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Tippek kezdő gazdiknak

Tippek kezdő gazdiknak

Minden, amit érdemes tudnod a gazdi-létről! Először lesz kutyusod? Gratulálunk és üdvözölünk a kutyaimádók között! Összeállítottunk neked egy segédletet, hogy gördülékenyebben menjen ez a nehéz, felelősségteljes de abszolút hálás feladat!   01 Tudd mire számíts,...

bővebben
Top 10 Tipp A Kutyusok Egészségéért

Top 10 Tipp A Kutyusok Egészségéért

Mindannyian azt akarjuk, hogy kutyusaink a lehető leghosszabb ideig legyenek velünk boldogságban és egészségben. Gazdiként felelősek vagyunk kutyáink egészségéért. Íme 10 tipp, melyek segítségével minden kutyus boldogabb és egészségesebb élet élhet!   1....

bővebben
39 Tuti Tipp: A Legnagyobb Kutyagazdi Útmutató

39 Tuti Tipp: A Legnagyobb Kutyagazdi Útmutató

Akár újdonsült kutyagazdi vagy akár gyakorlott állattartó, ebben a cikkben biztos találsz egy olyan tippet, amit még nem fogadtál meg! De még nem késő! Összeállítottunk nektek egy hatalmas, átfogó listát, olyan tippekről, amit minden gazdinak tudnia kell. Ezeket...

bővebben