Ül

A legalapvetőbb vezényszó, amit a kutyusoknak elsőként érdemes megtanítani. A kutyák ülő helyzetben nyugodtabbak, koncentráltabbak lesznek, így a további jelekre is jobban figyelnek.

 

Fókusz/Figyel

Szinonimák lehetnek még: figyel, nézz rám, nézz ide! Ezt elsajátítva a kutyus teljes figyelme a gazdira összpontosul. Nem könnyű megtanítani ezt a kutyáknak, de megéri a fáradságos munkát!

 

Le

Sokan szívesebben használják a fekszik, hasra kifejezéseket. Bármelyiket is választod, elég egyértelmű, hogy mit szeretnél vele elérni. Néhány gazdi jobban szereti ezt, mint az ül parancsot.

 

Marad

Nem mindenkinek jön be ez a szó, és sokszor inkább a „várj” szót használják. Egyes kutyáknál működik, másoknál viszont nem. Néhány kutyus képes lenne az örökkévalóságig is várni, amíg gazdájuk nem adja meg a jelet.

 

Hagyd

Sokszor a gazdik inkább egy „negatív hangjelzést” adnak kutyáiknak, minthogy kimondják ezt a vezényszót. Kiváló trükk olyan kutyusoknál, akik nehezen tanulják meg hol vannak azok a bizonyos határok. Ez a jel megvédi a papucsokat, mókusokat, és a plüssöket is!

 

Dobd el

Azoknál a kutyáknál kell alkalmazni, akik nem fogadtak szót a „hagyd” parancsra. Ez akkor jöhet szóba, ha a kutyus szájában olyan dolog van, aminek valójában inkább nem kéne ott lennie.

 

El

Ezt a gazdik főleg akkor használják, mikor kutyusuk rossz helyen van. Például, amikor egy gazdi próbálja arra nevelni kutyusát, hogy az ágyra nem szabad felmenni. Hasznos jelzés, könnyen tanulnak belőle.

 

Mozgás

Az embereknek kell a kutyákat „mozgatni” és nem fordítva. Egy dominánsabb személyiséggel rendelkező kutya képes lenne saját gazdáját is irányítani, de ezt sosem szabad hagyni! Döntsd el te, mikor és merre mentek sétálni. Mivel a mozgás fontos része az életüknek, így ilyenkor megmutathatod, hogy ki a főnök!

 

Gyere

Ez szintén egy olyan szó, amire néhány kutya felfigyel és néhányan egyáltalán nem. A feledékenyebb kutyáknak nehezebb ezt elsajátítani, de a mindennapos gyakorlás és ismétlés sokat segíthet!

 

Helyedre

Ez főleg olyan esetekben hasznos, amikor éppen ki kell takarítani azt a helyet, ahol a kutyus épp tartózkodik. Ha ezt a vezényszót nem ismernék, akkor valószínűleg idegességükben fel-alá járkálnának a lakásban, mert nem tudják merre mehetnének.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény