Állatorvos válaszol: Vakarózás

Mivel tudom megszüntetni a lábrágást, vakarózást, bőratkát?


Kedves Gazdi!

Nem ártana egy állatorvosi vizsgálat. De addig is annyit elmondhatok, hogy a láb rágcsálás és vakarózás mindenképpen allergiás tünetre vall. Először is át kellene állnia az egyik hipoallergén tápunkra és 12 héten át kizárólag ezt etetni a kutyussal, hogy lássuk, hogy az étel allergének kizárása segít-e az állapotán. Amennyiben segít, akkor úgy néz ki, eleség allergia okozta a panaszokat és Önnek lényegében nincs más dolga, mint tovább folytatni a tápot és szigorúan betartani, hogy kedvence ne egyen mást.

Jutalomfalatnak is csak hipoallergént válasszon, lehetőleg azonos állati fehérjéből, mint amiből a táp is készült (pl bárányos juti, ha bárányos volt a hipoallergén táp is). Amennyiben nem segít 12 hét után sem a diéta, akkor sajnos legnagyobb eséllyel környezeti allergia okozza a tüneteket. Ilyenkor drága allergia panel vizsgálatokkal lehet továbblépni az ügyben, hogy vajon mire érzékeny az állat.

Mindenképpen a hipoallergén diéta az első, legpraktikusabb és mellékhatásoktól mentes megoldás. Személyes javaslatom a Juliet Rovarfehérje Alapú Kutyatápunk Vörösáfonyával és Yucca-kivonattal (legérzékenyebb kutyáknak). A tápra való fokozatos áttéréssel párhuzamosan pedig kérjen az állatorvosától egy Bravecto tablettát a megfelelő súly szerint a kutyusnak a bolhák és szőrtüszőatkák ellen. A rühösség egy másik atkafaj által okozott betegség a bőrben, aminek gyanúja esetén csak állatorvosa tud segíteni.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté



Nagyon vakarózik a yorki kutyám. Már többféle szert is kipróbáltam, amit a neten ajánlottak. Jelenleg is humacot kap! De nincs semmi hatása. Kérem segítsen rajta. Nagyon sajnálom szegényt!!!


Kedves Gazdi!

Először is vásároljon kedvencének egy megbízható bolhaellenes készítményt, pl Vectra 3D rácsepegtető oldatot a megfelelő testsúly szerint és kezelje vele állatát rendszeresen. Amíg ugyanis nincs bombabiztos bolhaellenes védelem, addig kár is tovább menni az ügyben. Amennyiben ez megvalósult, akkor jöhet az étrend kérdése.

Mindenképpen hipoallergén étrendre van szükség, így kedvence számára a Juliet Hipoallergén lazacos száraz kutyatápunkat javaslom. Ha valóban tenni akar kedvence egészségéért, akkor legalább 12 héten át ne etesse mással, csak ezzel. Bármilyen jutalomfalat, vagy “az asztalról leesett falatok” is elronthatják a kutyusa diétáját ezért kérem, hogy legyen következetes. Amennyiben ezek után sincs javulás, akkor a dolog mögött az allergián túl egyéb betegség is állhat, kérem forduljon kezelő állatorvosához.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté