Állatorvos válaszol: Tápok Kölyökkutyáknak

Tisztelt Doktor Úr!

CoCo jövő hónapban lesz 1 éves. Fajtáját tekintve : magyar vizsla. Imádja a vizet,van egy kis kerti medencéje is,amiben szívesen lubickol. Igényel-e, s anennyiben igen, milyen gyakran célzott fürdetést? (gondolok itt arra,hogy mi fürdessük.) Udvaron tartott kutyus.

Másik kérdésem, hogy mikor, s hogyan érdemes felnőtt tápra átállni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel : A. Eva


Kedves Eva!

Nem szükséges fürdetni őt, csak akkor, ha a bundát szennyeződés éri. A lógó fülek miatt a sok fürdés hallójárat gyulladáshoz vezethet, ezért 1-2 hónapnál gyakrabban nem javaslom a fürdetést. A vadászkutya vonalakból származó egyedek viszont elég jól bírják a vizet. Simaszőrű vizsláknál ami szükséges még, az átfésülés kb heti 1-2 x és a bunda rendszeres, alapos vizsgálata kézzel a paraziták, stb. után kutatva.

A magyar vizsla sajnos az egyik leghajlamosabb fajta a világon a különböző daganatokra, így a testfelület rendszeres vizsgálata segíthet, hogy korán észrevegyük a bőr daganatos elváltozásait. Ahhoz, hogy ezeket megelőzze, Twinky vitaminvarázs immunerősítőnket is igénybe veheti. Felnőtt tápra fél éves kortól váltson majd, szép fokozatosan, kb 7 nap alatt lecserélve (egyre nagyobb arányban) a régit az újra. Fél éves kortól kezdve már elegendő napi 2 x etetni, majd 1 éves kortól a legtöbb vizslának elég napi 1x, de 7 éves kor felett majd ismét érdemes lenne visszatérni a napi kétszeri etetésre. Vizsla lévén nagyobb tápszemcse méretet javasolok a rágás elősegítése érdekében, a vizslák allergiás hajlama miatt pedig mindenképpen hipoallergén tápcsaládra van szükség. A Ted Hipoallergen Lazacos / Bárányos / Marhás / Rovarfehérjés száraz kutyatápjaink közül biztosan megtalálja azt, ami legjobban az ínyére lesz!

Üdvözlettel, Dr. Csizmás Máté


Üdvözlöm!

9 hónapos Yorkshiere terrier kan kutyusom van. Eddig kölyök bárányos tápot kapott amit önöktöl rendelte, allergiája nincs. Most rendeltem Juliet bárányos tápot. 5kg a súlya. Kérdezném hogy jól döntöttem-e vagy mit javasol a doktor úr.

Válaszát előre is köszönöm,
B. Gabi


Kedves Gabi!

Tökéletes választás a Juliet, hiszen egy Yorkie kutyusnak a rágást optimalizáló tápszemcse méret szükséges. Örülök, hogy írt, és ha etetési kérdése lenne, nyugodtan keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté