Állatorvos válaszol: Szívférgesség

Üdvözletem!

A szívférgességről szeretnék kérdezni. Mennyire valós ez a probléma? Írassak fel az orvossal megelőzésképpen? Azt hallottam, hogy ezek igen erős gyógyszerek, ártanak a kutyának, ha sokszor kap. Honnan lehet felismerni egy kutyusnál, hogy elkapta ezt a betegséget?

Köszönöm a választ.


Üdvözlöm!

A kutyák szívférgessége óriási léptékben terjed, ugyanis a klímaváltozásnak köszönhetően a betegséget terjesztő szúnyogfajok megtelepedtek Magyarországon, de északi szomszédainkat is utoléri a probléma. Ráadásul nagyritkán a betegségnek lehet zoonotikus, tehát humán vonatkozása is, érdemes tehát ismerni a betegséget!

Létezik megelőző kezelés pl. milbemicin oxim tartalmú tablettákkal, havonta adagolva. Az első lépés, hogy szűrővizsgálaton kell a kutyának átesnie, ami egy vérvételt jelent egy állatorvosnál és kb 10 perc alatt ki is derül, hogy fertőzött-e a kutyus, vagy sem. Amennyiben negatív a gyorsteszt, akkor indulhat is a megelőző kezelés. Amennyiben pozitív a gyorsteszt, és a levett vérben mikroszkópikus szívféreg lárva gyanús képletek is láthatók, akkor a mintát be kell küldeni genetikai (PCR) vizsgálatra. (Még ilyenkor is lehet reménykedni, hogy negatív lesz az eredmény, ugyanis egy rokon féregfaj, a bőrféreg lárvái megzavarhatják a teszteredményeket, de a genetikai vizsgálat biztosan megmondja, hogy mivel is állunk szemben).

Ha pozitív a PCR is, akkor állatorvosától kérje a szívféreg adulticid kezelését, melarzomin injekcióval (ez egy hosszas terápiás protokoll, amire most nem térünk ki). A megelőző kezelés nem árt az állatnak, ellenben a szívférgesség megölheti a házikedvencet akár minden előzetes tünet nélkül is! Évekig lappang a betegség, és minél tovább volt ideje fejlődni, annál nehezebb is meggyógyítani. Aminek valóban lehetnek kellemetlen mellékhatásai, az a melarzomin injekció, de mivel más szakmailag is elfogadható kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre a felnőtt szívférgek elpusztítására, ezért ez szükséges kockázat, amit vállalni javasolt: Én a saját kutyámat is alávetném neki, ha kiderülne, hogy szívférges.

Sehogyan sem tudja Ön észrevenni a betegséget, ugyanis évekig tünetmentes szokott lenni. Az egyszeri szűrővizsgálat, majd a folyamatos védekezés az egyetlen biztosíték, hogy elkerülje ezt a veszélyes parazitát.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Üdvözlöm!

Gonden Retriver kan kutyámat Nexguard spectra-val próbálom védeni a szívférgesség ellen. Ennek a folyamatos szedése mennyire terheli meg a kutya máját? Máriatövis olajat olvastam több helyen, hogy azt érdemes adni kiegészítésként. Van ennek valóságalapja, vagy csak “olajozgatom” a vacsoráját feleslegesen? 🙂

Köszönöm a választ!
Ludman Judit


Kedves Judit!

Mindent szuperül csinál. A Nexgard nem fogja tönkretenni kedvence máját, erre utaló májbeteg eset halmozódást egyik magyarországi kisállat praxisból sem jeleztek még. Ellenben a szívféreg halálos betegség, vagyis egyértelmű, hogy azzal teszi a legjobbat, ha védekezik ellene. A máriatövis nagyszerű választás a májvédelemre, én magam is folytatnám, ha a saját kedvencemről lenne szó.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté