Állatorvos válaszol: Szem betegség

Halvány barna szin folyik legtöbbször a kis szeméböl.


Kedves Gazdi!

Nem ártana egy állatorvosi vizsgálat, főleg akkor, ha romlik a helyzet vagy gennyes csipa is megjelenne. De addig is annyit elmondhatok, hogy a gyakori barna színű szemváladékozás mögött allergia is állhat. Hátterében inkább környezeti allergének szoktak állni, de lehet eleség allergia is.

Először is át kellene állnia az egyik hipoallergén tápunkra és 12 héten át kizárólag ezt etetni a kutyussal, hogy lássuk, hogy az étel allergének kizárása segít-e az állapotán. Amennyiben segít, akkor úgy néz ki, eleség allergia okozta a panaszokat és Önnek lényegében nincs más dolga, mint tovább folytatni a tápot és szigorúan betartani, hogy kedvence ne egyen mást. Jutalomfalatnak is csak hipoallergént válasszon, lehetőleg azonos állati fehérjéből, mint amiből a táp is készült (pl bárányos juti, ha bárányos volt a hipoallergén táp is).

Amennyiben nem segít 12 hét után sem a diéta, akkor sajnos legnagyobb eséllyel környezeti allergia okozza a tüneteket. Ilyenkor drága allergia panel vizsgálatokkal lehet továbblépni az ügyben, hogy vajon mire érzékeny az állat. Mindenképpen a hipoallergén diéta az első, legpraktikusabb és mellékhatásoktól mentes megoldás.

Személyes javaslatom a Juliet Hipoallergén lazacos száraz kutyatápunk, mely búza-glutén és csirkehús mentes. A tápra való fokozatos áttéréssel párhuzamosan pedig kezdje el a szemkörnyék takarítását szemészeti bórvízzel (humán patikában kapható) vagy körömvirág teával (maximum langyos lehet, de ne forrón!). Kérem kamilla teát erre a célra ne használjon, mert hosszú távon irritálni fogja a szemkörnyéket!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Jó napot!

A kutyusunk havanese keverék. Sokszor csipás a szeme. Nem a barnaságra gondolok. Néha még össze is ragad. Lehet ez a ventilátortól, vagy más betegsége lehet!

Köszönöm válaszát!


Kedves Gazdi!

Leginkább környezeti faktorok szoktak ilyet előidézni és csak ritkábban eleség allergiák. Javasolt lenne egy levegőszűrő a lakásba és fokozott portalanítás a por és penész spórák, házi poratkák ellen. Javasolt a kutya tökéletes bolha elleni védelme. Kerülje a huzatot, a légkondicionáló vagy ventilátor túlzott használatát. Az állat szemét kizárólag szemészeti bórvízzel vagy langyos körömvirág teával tisztogassa (kamillával ne!). Ha nem javul, akkor azonnali állatorvosi vizsgálat szükséges. Gennyes váladék esetén pedig nem szabad várni semennyit sem a vizsgálattal, ugyanis egy szembe ragadt toklász is okozhatja a problémát.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté