Állatorvos válaszol: Széklet

Üdvözlöm!

12 éves német juhász kutyám van. Két éve mentettem, azóta van nálam. Rendesen ellátom, / étel, vitamin stb. / , mégis néha – néha a saját székletét, kakálás után azonnal megeszi. Mi a teendőm?

Előre köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Cs. Mária


Kedves Mária!

A kutya múltját tekintve ez valószínűleg egy rossz szokás eredménye. A kutya evolúciósan úgy fejlődött, hogy eltüntesse a nyomait más ragadozók elől. Amennyiben kis területen tartották évekig, akkor ösztönei szerint úgy érezhette, hogy ezt kell tennie az életben maradásért. Sajnos ez akár rögzülhet is örökre, esetleg kutyakiképző trénerek és folyamatos terápiás foglalkozás enyhíthet a dolgon, amennyiben ez egy rossz beidegződés. Olykor azonban van táplálkozás-élettani háttere is a bélsárevésnek, ezért érdemes lenne egy próbát tennie. Ha a kutya tápja ugyanis jelenleg nem teljesértékű, akkor rosthiány miatt is megeheti saját (vagy más állat) ürülékét a kutya.

Próbálja ki Ted Rovarfehérje Alapú Kutyatápunkat Mangóval és Spirulinával. Ebben édesburgonya is van, ami remekül fedezné a kutyája rost-szükségletét! Amit még hozzá kell fűznöm a kérdéséhez, hogy sohase szidja le utólag a kutyát, vagy büntesse azért, hogy megeszi az ürülékét, mert ezzel csak tovább fog rontani a viselkedésén. Még azelőtt szóljon rá, mielőtt megtörténne a baj és próbáljon meg extra jó higiéniás körülményeket biztosítani, napi többszöri ürülék felszedéssel. Óriási kihívás egy ennyi idős kutyát leszoktatni, de én bízom benne, hogy ezekkel a tanácsokkal sikerülhet Önnek!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté


Kutyámnak 3 hónapja lágy a széklete, tápot eszik és vakarózik a mellső végtagján.


Kedves Gazdi!

Ezek a tünetek bizony felvetik az ételallergia gyanúját. Javaslom, hogy mihamarabb álljon át az egyik hipoallergén tápunkra és 12 héten át kizárólag ezt etesse a kutyussal, hogy lássuk, hogy az étel allergének kizárása segít-e az állapotán. Amennyiben segít, akkor úgy néz ki, hogy az eleség allergia okozta a panaszokat és Önnek lényegében nincs más dolga, mint tovább folytatni a tápot és szigorúan betartani, hogy kedvence ne egyen mást. Jutalomfalatnak is csak hipoallergént válasszon, lehetőleg azonos állati fehérjéből, mint amiből a táp is készült (pl bárányos juti, ha bárányos volt a hipoallergén táp is).

Amennyiben nem segít 12 hét után sem a diéta, akkor sajnos legnagyobb eséllyel környezeti allergia okozza a tüneteket, amin csak az állatorvosi vizsgálat és kezelés segíthet. Mindenképpen a hipoallergén diéta az első, legpraktikusabb és mellékhatásoktól mentes megoldás. Személyes javaslatom a Juliet Rovarfehérje Alapú Kutyatápunk Vörösáfonyával és Yucca-kivonattal (legérzékenyebb kutyáknak). Az új tápra fokozatosan javasolt áttérni összesen 4-7 nap alatt.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté

Kedves Máté,

abban szeretném kérni a segítségét, hogy négy hónapos spanyol vizikutyusunk nagyon szeret megenni kellemetlen szagú dolgokat, olyat is, amely nem ennivaló. Pl. Papír zsebkendőt vagy más állatok ürülékét. Ezeknek közvetlen éves után sem tud ellenállni. Utalhat ez valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányára, nem megfelelő táplálásra? Illetve ettől függetlenül szívesen váltanánk az Önök által forgalmazott termékekre. Ebben az esetben melyik kutya tápot és táplálék kiegészítőt javasolná neki? Válaszát köszönöm szépen előre is!

Üdvözlettel:
Szűcs Gabriella


Kedves Gabriella!

Ez a kíváncsiság a furcsa tárgyak iránt a kölyökkor és a fogzási időszak miatt van és legalább 6 hónapos korig még intenzívebb lehet! Le kell kötni a kutya figyelmét, hogy az Ön távollétében se járjon annyit a csínytevéseken a gondolata… jöhetnek a bonyolultabb trükkök és a kutyaiskola időszaka (amennyiben már az oltásai megvannak). Az ürülék evés hátterében emellett állhat még férgesség, rost- vagy nyomelem hiány, vagy stressz, hibás viselkedésbeli berögződés is.

Havonta érdemes féreghajtani a kicsit (akár olyan szerrel is lehetne, ami egyből szívférgességtől is megvédi őt). A rost- vagy nyomelem hiány kiküszöbölése ellen azt javaslom, hogy teljes értékű táppal etesse kedvencét. Kezdetben Chucky Hipoallergén marhás száraz kölyök kutyatápunkat javaslom, amíg el nem éri az 1 éves kort. Illetve a nagyfokú megnyúlás miatt ebben az időszakbankifejezetten előnyös lenne Twinky ízületvédő tablettánk zöldkagyló kivonattal, az egészséges fejlődés érdekében.

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté