Állatorvos válaszol: Pajzsmirigy problémák

T. Doktor Úr!

Van egy 12 éves puli-tacsi keverék fiú kutyám. 7 éve pajzsmirigy alulműködése van, 400 mikrogram Turhyroxot kap. Egyébként bőre, szőre szép, de szednie kell a hormont. 3 éve azonban tályogos prosztatagyulladása volt, nagyon betegen, de átvészelte, két hétig vizeslepedőztem a láztól, többféle antibiotikumot kapott. Rendbejött. De keletkezett egy bal oldali gátsérve, amit Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen dr. Németh Professzor műtött. Jobb oldalon is keletkezett egy kisebb gátsérv.

Azonban allergiás ételallergia, szárnyasok,seertés, és izületes is a kutyus, Allergiára és izületeire is gyógyszert szed, Cetirizint és Cimalgex-et, Zöldkagyló kivonatot és Csukamájolajat kap kúraszerűen. Kúraszerűen adom neki a Máriatövis kapszulát és idős kutyáknak való vitamint. Kérdésem az lenne, hogy jól csinálom-e, és mit javasol még a Doktor Úr: Reggel: borjúmájasal adom be a gyógyszereit kb 5 dkg a borjúmájkrém, ebédre zöldségpűré kevés kölessel, vagy rizzsel és hozzá kicsi alutasakos marha, vagy b árány, (a zselés részeket leszedem róla). Semmiféle tápot sem Dentastzixet, valaint ami keményebbéteszi a székletet – nem kap.

Allergiája miatt néha néha rágja a lábait, rázza a fejét, vakarja a fülét (de b em folyik a füle), szeneit állandóan kezelni kell kamillával, vagy szemtisztitóval, vagy borvizzel, a saját Ophylosa műkönnyet is szoktam neki adni. – Kérdésem lenne, hogy mit javasol még a Doktor Úr, hogy ezek a tünetei megszünjenek.

Várom válaszát.

Köszönettel:
K. Margit


Kedves Margit!

A pajzsmirigy gyógyszereket és a kiegészítőket szedje tovább a kutyus. Amelyik kiegészítő terméknél csak tudja, nézze meg az összetevőket és ha talál olyan allergént, amire a kutya allergiás, akkor keressen másik megoldást állatorvosa segítségével. De én úgy gondolom, hogy amiket leír, azoknak nem kellene ilyesmit tartalmaznia. A borjúmájas ugyan a gyógyszerbeadásra alkalmas trükk lehet, de sajnos az allergiák szempontjából kifejezetten rossz, ugyanis sok esetben nem csak marhát feldolgozó üzemben készülnek! Így sajnos lehetséges, hogy azzal viszi be az allergéneket.

Mi is rendelkezünk bárányos és marhás tápokkal, melyek ráadásul garantáltan hipoallergének is, érdemes lenne kipróbálnia őket. Amennyiben 12 héten át csak ezt eteti vele, akkor van esély arra, hogy a táplálék eredetű allergének kiürülnek a szervezetéből. A szemével kapcsolatban kérem a kamillás borogatást hagyja el, a többi ápolószer maradhat, de a kamilla sajnos irritálni fogja a kötőhárytáját a kutyusnak!

Üdvözlettel,
Dr. Csizmás Máté